EkonomiHaber Girişi : 19 Nisan 2023 09:04

Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Global piyasalarda ABD tarafında Mart ayı inşaat müsaadeleri beklentilerin üzerinde azalış göstererek aylık %8,8 azaldı. Beklentiler %6,5 azalış göstermesiydi. Evvelki ay revize edilmiş halde aylık bazda %15,8 artış gerçekleşmişti. Konut başlangıçları ise aylık bazda %0,8 ile beklentilerin altında azalış gösterdi. Evvelki ay revize edilmiş data %7,3 artış olarak gerçekleşmişti. ABD Fed yetkilisi Barkin, enflasyonun %2 maksada yaklaştığına dair daha fazla ispat görmek istediğini söz etti. Ayrıyeten faiz oranlarının %5 civarında olmasının tarihi manada olağandışı olmadığını söyleyerek iktisadın bu oranlarla da pek âlâ performansını sürdürdüğünü belirtti. St. Louis Fed Lideri Bullard da şahin açıklamalar yapmaya devam etti. Bullard, istihdam piyasasının ve tüketimin çok güçlü seyrettiğini, bu sebeple yılın ikinci yarısında resesyonun görülmeyeceğini söyleyerek faizin 50 baz puan artırılması gerektiğini tabir etti.

ABD banka bilançoları tarafında dün Bank of America finansalları açıklandı. Birinci çeyrek gelirleri 25,2 milyar dolar olan beklentinin üzerinde bir artışla 26,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Birinci çeyrek pay başına karı 94 sent düzeyinde oldu; beklentiler 81 sent düzeyinde olması istikametindeydi. Net karı ise 7,7 milyar dolardan 8,2 milyar dolara ulaştı. Dün Goldman Sachs’ın da finansalları açıklandı. Sonuçlara nazaran, bankanın gelirleri birinci çeyrekte beklentilerin altında kalarak 12,2 milyar dolar oldu; beklentiler 12,8 milyar dolar düzeyindeydi. Net karı ise birinci çeyrekte %18 gerileyerek 3,2 milyar dolar oldu. Birinci çeyrekte pay başına karı 8,79 dolar oldu. Bugün de Morgan Stanley takip edilecek. ABD pay senedi endeksleri karışık seyretti. S&P 500 endeksi %0,09 artışla 4.155 düzeyinde kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,03 azalışla 33.977 düzeyine geriledi.

Nasdaq endeksi de %0,04 bedel kaybederek 12.153 düzeyine düştü. ABD tahvil piyasasında 10 yıllık tahvil faizleri %3,58’e hafif gerilerken, 2 yıllık tahvil faizleri de %4,20 düzeylerine yükseldi. VIX endeksi 0,12 puan gerileyerek 16,83 düzeyinde kapandı. Avrupa piyasaları dün ölçülü alıcılı olarak günü kapattı. Ayrıntısına bakıldığında; Dax %0,59 artışla 15.883 düzeyine yükselirken FTSE 100 endeksi %0,38 artışla 7.909 düzeyine çıktı. CAC 40 endeksi ise %0,47 artışla 7.534 düzeyinden kapandı. Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah endeks tarafında Fed yetkilileri tarafından para siyasetine yönelik karışık sinyaller sebebiyle Asya piyasalarında satıcılı seyir gözleniyor. Ayrıntılarda; Shanghai endeksinde %0,21, Hang Seng endeksinde %0,48’lik kayıplar görülüyor. Nikkei tarafında %0,37’lük ve Nifty 50 endeksinde %0,14’lük düşüş takip ediliyor.

Japonya’da Şubat ayı sanayi üretim verisi açıklandı. Aylık bazda %4,6 artış gösterirken yıllık bazda ise %0,5 gerileme kaydetti. Bir evvelki aya nazaran gerçekleşmeler aylık bazda %4,5 artış, yıllık bada ise %0,6 azalış gösterdi. Kapasite kullanım oranı ise aylık bazda %3,9 artış gösterdi, geçen ay %5,5 azalış kaydetmişti. ABD vadeliler cephesinde ise yatay negatif seyir takip ediyoruz. Euro bölgesinde 12:00’da TÜFE ve çekirdek TÜFE bilgileri açıklanacak. Çekirdek TÜFE için beklentiler %5,7 olması istikametinde bulunuyor. AMB yetkilisi Schnabel’in konuşması takip edilecek. ABD tarafında ise Fed’in Bej kitabı yayımlanacak. Gelecek gündemde neler var? Yarın Japonya’da dış ticaret istikrarı verisi, ithalat ve ihracattaki yıllık değişim oranlarıyla birlikte Tertiary sanayi endeksi açıklanacak. Euro bölgesi AMB toplantı tutanakları yayımlanacak. ABD’de tarafında Fed yetkilililerin konuşmaları, Philadelphia Fed görünüm endeksi, mevcut konut satışları, öncü endeks açıklanacak.

Dün piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi dün %0,33 artışla 5.076,16 puandan başlangıç yaptı. Gün uzunluğu satıcılı seyir görülürken günlük %0,80 azalışla 5.018,70 düzeyinden günü kapattı. 48,2’lik düşük süreç hacmi görülmeye devam etti. Spor endeksi %3,50 artış ile ön plana çıkarken, bankacılık endeksi %0,48 artış kaydetti. Sanayi endeksi ise %1,13’lük azalışla negatif performans sergiledi. Bugün ne bekliyoruz? ABD tarafından gelen şahin açıklamalar sonrasında BIST100 endekste zayıflama devam edebilir. Bugün bilanço dönemi Arçelik ile başlıyor. Ayrıyeten bugün saat 10:00’da tüketici inancı ve TCMB piyasa iştirakçileri anketi yayımlanacak. Evvelki ay tüketici inanç endeksi 80,1 olarak gerçekleşmişti. Piyasa iştirakçileri anketindeki 12 ay sonrası enflasyon ise %31,6 olarak kestirim edilmişti. Gelecek gündemde neler var? Yarın öğlenden sonra ve Cuma günü bayram sebebiyle yurt içi piyasalar kapalı olacak.

Küresel merkez bankalarından faiz artırım beklentileriyle bir müddettir yükselen tahvil faizleri dün Almanya’da gerileyen inanç endeksi ve ABD’de sert düşen inşaat müsaadeleri bilgilerinin akabinde geri çekildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 5 bp düşüşle %3,56, Almanya 10 yıllık tahvil faizi 1 bp düşüşle %2,46 düzeyinden süreç gördü. Türkiye’nin eurobond getirilerinde ise üst taraflı hareket dün de devam etti. Eylül 2033 vadeli eurobond faizi 5 bp yükselişle %8,79 düzeyinden süreç görürken 5 yıllık CDS 6 bp yükselerek 533 bp düzeyinden süreç gördü. Döviz tarafında Euro Bölgesi enflasyon dataları öncesinde EUR/USD paritesi 1,0960 düzeyine yükselirken Dolar/TL ölçülü yükseliş eğilimini devam ettirerek 19,40 düzeyinin üzerine yükseldi.

Yurt içi tarafta BIST Kesin Alım Satım Pazarında süreç hacmi 5,9 milyar TL düzeyinde gerçekleşirken 2 yıllık tahvil faizi 103 bp düşüşle %14,17 , 10 yıllık tahvil faizi ise 11 bp düşüşle %12,17 düzeyinden günü tamamladı. Hazine dün gerçekleştirdiği iki ihaleyle Nisan ayı borçlanma programını tamamladı. Dünkü ihalelerde Hazine 5 yıllık sabit kuponlu tahvilden %17,71 ortalama bileşik getiriyle 7,8 milyar TL, 10 yıllık TÜFE’ye endeksli tahvilden %-1,76 gerçek bileşik getiriyle 2,2 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. Böylelikle Nisan ayında 16,3 milyar TL’lik itfasına karşılık toplamda 41,9 milyar TL borçlanan Hazine, 30 milyar TL’lik amacının üzerinde borçlanmış oldu. TL likidite tarafında TCMB 60 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 69,6 milyar TL olarak yenilerken APİ ile haftalık repo fonlama fiyatı 320,2 milyar TL düzeyine yükseldi. Ayrıyeten TCMB tıpkı gün valörlü swap süreçlerinden 9,1 milyar TL ek fonlama sağladı.

TCMB Şubat ayı konut fiyat endeksini yayımladı. Buna nazaran, Şubat ayında konut fiyat endeksi aylık bazda %8,4 yıllık bazda nominal olarak %141,5 gerçek olarak %56,3 arttı. Yeni konutlar fiyat endeksi aylık bazda %10,1 yıllık bazda %144,3 artış kaydetti. Yeni olmayan konutlarda da artış trendi devam ederek %8,1 aylık bazda, %140,9 yıllık bazda yükseliş gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KGF paketlerinin hacminde artışa giderek 250 milyar liralık KGF limitini toplam 400 milyar liraya yükselttiklerini tabir etti.

Dünya Çelik Birliği, 2023 yılı için Türkiye'de ham çelik talebinin %7,4 artmasını bekliyor. Dünya Çelik Birliği, 2024'te çelik talebinin %6,0 büyümesini öngörüyor. Türkiye'de deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde yine yapılanma ve güçlendirme çalışmaları sayesinde inşaat kesiminde %15 büyüme beklendiğini söz etti. Togg’un birinci mağazası olan Zeytinburnun’daki tecrübe ve teslimat noktası açıldı. Öncesinde birinci tecrübe merkezini Güçlü Center’da açmıştı.

İngiltere’de işsizlik Şubat ayında 0,1 puan yükselerek %3,8 oldu. Ülkede istihdam piyasasında nitelikli çalışan açığının bu yılın Mart ayı itibariyle 47 bin azalarak 1,1 milyona gerilediği aktarıldı. AB Kurul Lideri von der Leyen, AB’nin Çin ile bağlantılarında ayrışmak yerine fırsatları ve zorlukları belirleyerek risklerin azaltılmaya gereksinim duyulduğunu ekonomik, toplumsal, siyasi ve bilimsel bağları koparmak istemediğini tabir etti. Rusya, dijital rublenin pilot kullanım için hazır olduğunu duyurdu. Merkez bankası lideri Nabiullina, gerçek parayla gerçek süreçlerin yürütüldüğünü fakat şu basamakta küçük ölçülerle ve az sayıda müşteriyle yapıldığını kaydetti. Pilot uygulamadan sonra dijital rublenin herkese sunulabilineceğini belirtti. AB, problemli küçük ve orta ölçekli bankaların finansmanında vergi verenlerin parası yerine mevduat sigortasının kullanılmasına yönelik düzenleme teklif etti. Teklifle mevduat garanti programlarındaki mali kaynakları kullanması kolaylaşacak.

Endonezya Merkez Bankası siyaset faizini beklentiler doğrultusunda %5,75'te sabit tuttu. Altı ayda toplam 225 baz puan faiz artışı yapan banka, para ünitesindeki yükseliş ve azalan fiyat baskıları nedeniyle Ocak ayından beri siyaset faizini değiştirmedi. BoJ lideri Ueda, vakit alabilecek olmasına karşın enflasyon gayesini elde edeceklerini belirtirken, fiyatlarda ve fiyat artışlarında olumlu işaretler göründüğünü de ekledi. Vanguard'ın Global Faiz Oranları Lideri Roger Hallam, ABD'de banka iflasları sonrası sıkılaşan kredi kurallarının ABD iktisadının bu yılın ikinci yarısında ölçülü bir resesyona sokmasının büyük mümkünlük olduğunu söyledi. Vanguard'a nazaran, ABD iktisadı bu yılın ikinci yarısında ölçülü bir sakinliğe girecek ve faiz oranlarında düşüş beklentisiyle uzun vadeli tahvillerde kademeli bir artışı ihtimali güçlenecek.

Arçelik (ARCLK, Nötr): Şirket’in bu gün piyasa kapanışının akabinde birinci çeyrek finansallarını açıklamasını bekliyoruz. 1Ç23’te talebin kuvvetli ekonomik şartlar nedeniyle baskı altında kalmaya devam etmesine bağlı olarak satış hacimlerinde değerli bir büyüme öngörmezken, eser fiyatlarındaki artışın yanı sıra yurt dışı gelirlerin katkısıyla yıllık bazda %52,5 artışla 42,948 mlr TL ciro açıklayacağını kestirim ediyoruz. Maliyetler tarafındaki artışın tesiriyle bu çeyrekte FAVÖK marjının %8,6 düzeyine gerilemesini ve 3,692 mlr TL FAVÖK açıklamasını öngörüyoruz. Arçelik’in 1Ç23 ana paydaşlık net devir karını ise 1,076 mlr TL olarak hesaplıyoruz

Pasifik GYO (PSGYO, Nötr): Şirket dün hisse 6,04- 6,08 TL aralığından (Ağırlıklı ortalama 6,0591 TL) fiyat aralığından toplam 150.000 TL nominal bedelli hisse geri alımı gerçekleştirdi. Böylelikle toplam geri alınan hisselerin sermayeye oranı %0,916'ya ulaştı

MLP Sıhhat Hizmetleri (MPARK, Nötr): Şirket dün hisse başına 65,15 TL – 66,70 TL (ağırlıklı ortalama 66,16 TL) fiyat aralığından toplam 30.000 TL nominal pahalı hisse geri alımı gerçekleştirdi. Böylelikle toplam geri alınan hisselerin sermayeye oranı %4,9640'a ulaştı.

Anadolu Efes (AEFES, Nötr): Şirket genel heyeti hisse başına brüt 2,1314000, net 1,9182600 kar hissesi ödemesini 2 taksitle (her biri 1,0657000 brüt, 0,9591300 net) 23.05.2023 ve 18.09.2023 tarihinde ödenecek halde onayladı. Toplam temettü ödemesi payın son kapanış fiyatına nazaran %3,36 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı