EkonomiHaber Girişi : 20 Nisan 2023 09:34

Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu?

Fed’in Nisan ayına ilişkin Bej Kitabı dün yayınlandı. Son haftalarda genel ekonomik faaliyetin çok az değiştiği söz edilerek büyüme beklentilerinin de büyük oranda değişmediği belirtildi. Tüketici harcamalarının, hafif aşağı düştüğü söz edilerek araba satışlarının ise genel olarak sabit kaldığı belirtildi. Ayrıyeten, kredi hacimlerinin tüketici ve işletme kredisi çeşitlerinde gerilediğinin belirtildiği raporda kimi bölge bankalarının artan belirsizlik ve likidite konusundaki telaşları sebebiyle borç verme standartlarını sıkılaştırdığı aktarıldı.

ABD banka bilançoları tarafında dün Morgan Stanley’nin finansalları takip edildi. Sonuçlara nazaran, birinci çeyrek net karı yıllık bazda %19 düşerek 2,98 milyar dolar düzeyine geriledi. Pay başına kar 1,70 dolar oldu. Düşüş yatırım bankacılığı ve ticari kar kalemlerinden geldi. Bankanın gelirleri ise yıllık bazda %2 düşerek 14,5 milyar dolar düzeyine geriledi. Operasyonel masraflar ise beklentileri aşarak 10,52 milyar dolar düzeyine yıllık bazda %4 artış gösterdi.

ABD finans dışı bilançolar tarafında ise dün Tesla ve IBM finansallarını açıkladı. Buna nazaran Tesla’nın geliri beklentilere çok yakın biçimde gerçekeleşerek, geçen yıldan bu yana yaklaşık %24 artış göstererek 18,8 milyar dolardan 23,3 milyar dolara yükseldi. Net kar ise %24 düşüşle 2,5 milyar dolar düzeyine geriledi. Pay başına kar ise 0,73 dolar oldu. IBM’in gelirleri yılın birinci çeyreğinde %0,4 artarak 14,3 milyar dolara ulaştı. Net kar ise birinci çeyrekte yıllık bazda %26 artarak 927 milyon dolara yükseldi, geçen yıl birebir periyotta 733 milyon dolar düzeyindeydi.





ABD pay senedi endeksleri açıklanan bilançoların tesiriyle karışık seyretti. S&P 500 endeksi %0,01 azalışla 4.154 düzeyinde kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,23 azalışla 33.897 düzeyine geriledi. Nasdaq endeksi de %0,03 kıymet kazanarak 12.157 düzeyine yükseldi.

ABD tahvil piyasasında 10 yıllık tahvil faizleri %3,59’a hafif yükselirken, 2 yıllık tahvil faizleri de %4,24 düzeylerine yükseldi. VIX endeksi 0,37 puan gerileyerek 16,46 düzeyinde kapandı.

Avrupa piyasaları dün İngiltere’de açıklanan sürpriz enflasyon verisi sonrasında FTSE 100 endeksi dışında alıcılı seyretti. Ayrıntısına bakıldığında; Dax %0,08 artışla 15.895 düzeyine yükselirken FTSE 100 endeksi %0,13 azalış kaydederek 7.899 düzeyine geriledi. CAC 40 endeksi ise %0,21 artışla 7.549 düzeyinden kapandı.

Euro bölgesinde çekirdek TÜFE ve TÜFE dataları açıklandı. Birinci okunmada Mart ayında aylık bazda %0,9 ve yıllık bazda %6,9 olarak açıklanan TÜFE verisi açıklanan final bilgi olan son okunmada da tıpkı seyretti. Çekirdek TÜFE ise aylık bazda %1,1 olan beklentinin hafif üzerinde seyrederek %1,2 yıllık bazda ise beklentilere paralel %7,5 olarak gerçekleşti.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah endeks tarafında yatırımcılar ABD’den gelen bilanço bilgilerini sindirirken Asya piyasalarında karışık seyir gözleniyor. Ayrıntılarda; Shanghai endeksinde %0,69 azalış görülürken, Hang Seng endeksinde %0,15’lik, Nikkei tarafında %0,27’lik ve Nifty 50 endeksinde %0,14’lük yararlar takip ediliyor.

ABD vadeliler cephesinde ise negatif seyir takip ediyoruz.

Euro bölgesi AMB toplantı tutanakları yayımlanacak. ABD’de tarafında Fed yetkilililerin konuşmaları, Philadelphia Fed görünüm endeksi, mevcut konut satışları, öncü endeks açıklanacak.

Gelecek gündemde ne var?

Yarın Japonya’da ulusal TÜFE, besin dışı ulusal TÜFE dataları takip edilecek. Ayrıyeten Jibun bank imalat ve hizmet PMI bilgileri de açıklanacak. Euro bölgesinde ise S&P Küresel imalat PMI bilgileri takip edilecek. ABD tarafında S&P Küresel imalat PMI öncü dataları açıklanacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı