Dün piyasalarda neler oldu? ABD’de ISM imalat ve üretim PMI dataları beklentilerin altında kalmasına rağmen evvelki aya kıyasla yükseliş göstererek sırasıyla 47,7 ve 47,3 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz ay vazifeye başlayan ve misyona geldikten sonra birinci sefer kamuoyu önünde konuşan Chicago Fed Lideri Austan Goolsbee, merkez bankalarının ekonomik dataların gecikme ile geldiği ortamda yatırımcıların gelen haberlere ani reaksiyonlarına dayanarak kararlar almamaları gerektiğini söyledi. Goolsbee, finansal piyasalarda ne olduğuna değil de, iktisatta ne olduğuna odaklanmaları gerektiğini savundu. Minneapolis Fed Lideri Neel Kashkari ise FOMC’nin gelecek toplantısında 25 veya 50 baz puanlık faiz artırımı yapılmasına açık olduğunu ifade etti. Almanya’da enflasyon Şubat ayında yükselirken, işsizlik oranı beklentilere paralel %5,5 oldu. Euro Bölgesi ülkeleriyle uyumlu enflasyon oranı harmonize fiyat endeksi Şubat ayında %9,3 ile Ocak ayındaki %9,2 seviyesinin üzerinde geldi. Almanya’da enflasyonun Şubat’ta ivmelenmesinin ECB üzerinde faiz artışı baskısını daha da artırabileceği beklentisi öne çıkarken, ECB üyesi Visco, Mart ayı sonrasındaki faiz artış oranlarına datalar temelinde karar verileceğini vurguladı. BoE Lideri Bailey, daha fazla faiz artırımının uygun olabileceğini, lakin hiçbir şeye karar verilmediğini söz etti. Bailey ayrıyeten, faizlerde ‘şimdi çok az şey yaparsak, daha sonra daha fazlasını yapmak zorunda kalabiliriz’ ikazında bulundu. Japonya ve Çin’de beklentilerin üzerinde gelen PMI Japonya’da Şubat ayı imalat PMI 47,7 olurken, Çin’de 52,6′ya yükselerek Nisan 2012′den bu yana en yüksek düzeye ulaşmıştı. Çin imalat dışı PMI ise hizmetler ve inşaat faaliyetlerindeki toparlanmanın desteklediği keskin bir güzelleşme ile 56,3′e yükseldi. Bilgilerin tüketimde de artış sinyali olarak yorumlanmasıyla dün Asya piyasaları cephesinde alıcılı bir seyir izlendi. BoJ İdare Konseyi üyesi Junko Nakagawa, iktisadın şimdi %2 enflasyon amacına sürdürülebilir halde ulaşmadığına işaret ederek Banka’nın ultra gevşek para siyasetini bir mühlet daha devam ettirmesi gerektiğini tabir etti. Nakagawa ayrıyeten daha yüksek fiyatlarla birlikte olumlu bir ekonomik döngü hedeflediklerini de kelamlarına ekledi. ABD 2 ve 10 yıllık tahvil getirileri ISM imalat PMI datalarının enflasyonda ikinci dalgaya kaygılarını artırmasıyla üst taraflı hareket etti. 2 yıllık tahvil faizi %4,02 düzeyinin üzerine çıkarken 2 yıllık tahvil faizi %4,90 düzeyinin üzerini test etti. S&P 500 endeksi günü %0,47 düşüşle 3.951,39 düzeyinden kapandı. Nasdaq endeksi %0,66 bedel kazanırken, Dow Jones endeksi %0,02 artış gösterdi. Euro Bölgesi’nde dataların Şubat ayında Almanya uyumlulaştırılmış enflasyonunda bir artış olduğunu göstermesinin akabinde Çarşamba gününü düşüşle kapattı. Almanya’da Dax endeksi %0,39 düşüşle 15.305 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %0,46 azalışla 7.234 puana gerilerken, İngiltere’de ise FTSE100 endeksi %0,49 azalışla 7.914 düzeyinden kapandı.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Japonya’da 4. çeyrek sermaye harcamaları beklentilerin üzerinde %7,7 artış halinde gerçekleşti. FED yetkililerinin enflasyonu denetim altına almak için daha fazla faiz artışı gerektiğini yinelemesiyle yatırımcıların daha fazla faiz artırımı beklentisi artması sonrasında Asya piyasalarında satış yüklü bir seyir hakim. Shanghai endeksi %0,18 üstte iken, Hang Seng %0,41, Nikkie 225 endeksi %0,04 ve Nifty 50 endeksinde %0,59 aşağıda seyrediyor. ABD vadeliler cephesinde de negatif yüklü seyir takip ediliyor. Bugün ABD’de 4. çeyrek tarım dışı üretkenlik verisinin yanı sıra Euro Bölgesi’nde TÜFE bilgileri ve ECB’nin para siyaseti toplantı tutanakları öne çıkıyor.
Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD tarafında ISM imalat dışı PMI verisinin yanı sıra İngiltere ve Almanya’dan da PMI dataları ile Almanya’dan ayrıyeten Ocak ayı dış ticaret dataları takibimizde olacak.
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı