EkonomiHaber Girişi : 16 Mart 2023 09:20

Kurtarma paketi

Kurtarma paketi

Finansal piyasalarda suların durulmadığı son günlerde bilgi akışı piyasalarda tesir yaratmaya devam ediyor. Dün açıklanan ABD üfe verisi okyanustaki balıklardan yalnızca biri. Açıklanan Şubat ayı ABD üfe verisi de yeni açıklanan tüfe verisi üzere beklentiler paralelinde hatta daha da sürpriz bir biçimde aylık bazda gerilerken yıllık bazda da kestirimlerin altında arttı. Sürpriz gerileme, fiyat baskılarının gevşemeye başladığına işaret etti ve FED’in işini kolaylaştırdı. ÜFE Şubat ayında aylık % 0,1 düşerken yıllık %4,6 arttı. Çekirdek ÜFE aylık bazda değişmezken yıllık bazda %5,4’ten %4,4’e geriledi. Piyasalarda FED’in 25 baz puan faiz artıracağı fiyatlanırken Silikon bankası ve Signuture bankasının iflası sonrasında finansal piyasalarda risk devam ediyor.

Avrupa tarafında ise bugün Avrupa merkez bankasının (ECB) faiz kararını bekliyor olacağız. Piyasa beklentileri dakika dakikasına değişlik gösterirken 50 baz puanlık bir artışın Avrupa bankacılık dalında de baskı yaratabileceği kaygıları artmaya başladı. Euro bölgesi enflasyonu Şubat ayında %8,5 ile geçen sonbahardaki doruklarının altında, fakat ECB’nin %2’lik gayesinin çok üzerindeydi ve görünümün makûs kalmaya devam etmesi olası. Piyasalar ECB’nin faiz artışını %90’a kadar yükselen 50 baz puanlık bir artış için şimdi yalnızca %30’luk bir mümkünlük olduğunu fiyatlıyor.

Piyasalar bankacılık krizinin Avrupa’ya sıçramasından endişelenirken dün gündemi sarsan olaylar gelişmeye devam etti. Okyanustaki İkinci balık Credit Suisse’in büyük hissedarı olan Saudi National Bank’ın, mali zahmetler çeken bankaya daha fazla yatırım yapmayacaklarını açıklaması ile global piyasalarda yatırımcı risk iştahını baskılamaya devam etti. Akabinde Avrupa pay senedi piyasalarında bankaların öncülüğünde genele yayılan satışlar seyredildi. Neyse ki kurtarma planı çabucak geldi ve İsviçre’nin ikinci büyük bankası Credit Suisse Group AG, piyasa güveninde yaşanan çöküşü tersine çevirmek için İsviçre Merkez Bankası’ndan 50 milyar İsviçre frangı (54 milyar dolar) borçlanacak ve kendi borçlanma kağıtlarını piyasadan geri satın alma kararı aldı.

Avrupa tarafında öbür bir gelişme ise İngiltere maliye bakanı Hunt’ın büyümeyi hızlandıracak ıslahatları duyurmasının akabinde büyüme ile ilgili kestirimleri revize etti. Hunt, ” değişen uluslararası faktörler ve benim aldığım önlemler nedeniyle İngiltere’nin bu yıl artık teknik bir resesyona girmeyeceğini tahmin ediyorum ” dedi. İktisadın 2024’te %1,8 ve 2025’te %2,5 büyüyeceğini kestirim etti, evvelki iddiaları sırasıyla %1,3 ve %2,6’ydı.Bu yılki enflasyon tahminini Kasım ayındaki %7,4’ten %6,1’e düşürdü ve önümüzdeki üç yıl boyunca %1’in altında kalacağını söyledi.





Asya tarafında gündemin izleri hissedilmeye devam ediyor. Credit Suisse’in bir bankacılık krizi yaratabileceği korkusu son odak noktası olurken yatırımcılar daha inançlı liman olan altın tahvil ve dolara yöneldi. Borsa tarafında ise gergin hava kalmaya devam etti. MSCI’nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisseleri endeksi 2023’ün en düşük düzeylerine düştü ve bu sabah açılışla birlikte %0,9 düştü. Japonya’nın Nikkei endeksi ise %1,3 düştü.

Petrol fiyatları Credit Suisse’in. İsviçreli düzenleyiciler tarafından finansal bir can simidi atılmasından sonra dünkü seansta test ettiği 1 yılın en düşük düzeyinden reaksiyon aldı. Brent ham petrol vadeli süreçleri %1,2 artarak varil başına 74,54 dolara yükseldi. West Texas Intermediate ham petrol vadeli süreçleri (WTI) %1.1 artarak varil başına 68,35 dolara yükseldi. Yeni günde Piyasalar Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararına odaklanacaklar. Yurt içinde izlenecek datalar özel bölümün yurt dışından sağladığı kredi borcu, konut fiyatları ile haftalık para ve banka istatistikleri olacak.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Çin’de geçen yılın son çeyreğindeki sakinliğin akabinde ülke iktisadı Ocak ve Şubat aylarında toparlanma işaretleri verdi. Sanayi üretimi ve perakende satışlar artarken işsizliğin arttığı ve genç işsizliğinin hâlâ yüksek olduğu görüldü.

“Bu banka iflasları bilançolarının yönetimindeki eksikliklerden kaynaklanıyor” diyen AB Kurulu Finansal Hizmetlerden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness, “Faiz oranlarındaki değişim yeni bir ortam yarattı” yorumunu yaptı. Bu yeni ortama karşı teyakkuzda olunması gerektiğine işaret eden McGuinness, “Finansal istikrar açısından yüksek enflasyon ve artan faiz oranları uzun süreli düşük faiz oranlarından farklı zorluklar ortaya çıkarıyor” dedi.

ABD’de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı, geçen hafta yüzde 6,71’e düşerek 4 haftalık yükselişin akabinde gerileme kaydetti.

İsviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Konseyi (FINMA) ve İsviçre Merkez Bankası (SNB), gerekirse Credit Suisse’e likidite sağlanacağını açıkladı.

Norveç’in hâkim varlık fonu Credit Suisse’deki payını bu yıl yüzde 1 civarına indirdiğini bildirdi.

Telegraph gazetesinin haberine göre İngiltere Merkez Bankası (BoE) Credit Suisse krizinin derinleştiği ortamda dün gece uluslararası muhatapları ile olağanüstü görüşmeler gerçekleştirdi. BoE ise konuya ilişkin açıklama yapmadı.

ABD’nin TMSF’si konumundaki FDIC’nin eski Lideri Sheila Bair, SVB’nin ve Signature Bank’ın batmaları sonrasında ABD’de küçük ve bölgesel bankalardan yaşanan mevduat kaçışının önüne geçilmesi için FDIC’nin ABD’deki tüm banka mevduatlarına geçici olarak garanti vermesi gerekebileceğini söyledi.

Goldman Sachs, yaşanan bankacılık krizi sonrasında ABD ekonomisi için büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti.

JPMorgan Chase tarafından yapılan değerlendirmeye göre, Fed’in uygulamaya koyduğu acil kredi programı ABD bankacılık sistemine 2 trilyon dolara varan fon enjekte edebilir ve likidite krizini hafifletebilir.

Barclays, ECB’den 25 baz puanlık bir faiz artırımı bekliyor.

Moody’s Fed’in faizi 25 baz puan artırmasını bekliyor.

TLMAN-Trabzon Liman 2022 yılı 12 aylık konsolide olmayan net devir karı 197.495.798 TL (Önceki 61.642.899 TL )

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı