Ahmet Işıkdağ başkanlığındaki Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (AYGAD) tarafından Doğu Bölgesi’nde 10 gün sürecek olan kültür gezisinin ilk durağı Amasya oldu.
Ulusal ve yerel olmak üzere toplam 30 basın mensubunun katıldığı kültür etkinliğinde AYGAD üyeleri, Amasya’nın tarihi ve kültürel mekanlarını, coğrafi yapısını incelemeden önce Amasya Valisi Mustafa Masatlı’dan detaylı bilgi edindiler.
Amasya Valisi Mustafa Masatlı yaptığı konuşmasında;
“Amasya; Anadolu coğrafyası çok önemli, sempatik, kültürel bir yerdir. Amasya’ya gelmeyen bilmiyor.
Ben Ardahan’ın eski valisiyim. Amasya’ya gelince bu şehrin kültürel ve tarihi dokusunun zengin şehirlerinden biri olduğunu anladım.
Amasya’nın tarihi ve toprak yapısına baktığımızda insanın zihninde eski bir şehir şekilleniyor. Dağların arasından ve ortasından ırmak geçen, Türkiye de eşi olmayan bir şehir.Burası Selçuklu’nun önemli şehirlerinden olmak üzere Cumhuriyet tarihimizin de başlangıç noktasıdır.
Osmanlı da ikinci kuruluş yeri Amasyadır.Muhteşem Yüzyıl dizisinde insanları en çok etkileyen sahne şehzade Mustafa’nın katledilmesiydi.
Şehzade Mustafa da Amasya’da 14 yıl valilik yapmış ve Aksaray’a geçmiş orada da boğdurulmuştur.Bütün bunlara bakınca Amasya’nın yönetim ve devlet bakımından önemli bir şehir olduğunu görüyoruz.
AMASYA EĞİTİM SEVİYESİ YÜKSEK ŞEHİRDİR İnsanları müzik ile tedavi eden bimarhane de Amasya’da yer alıyor. İlk Türk kadın şair mihri hatun da buradandır. Çok sayıda evliya var.
Erenler evliyalar şehri diye de bilinir. Amasya’nın insanları muhlistir. Bir seyi şikayet ederken bile nezaketen şikayet ederler. Bu sebeple asayiş olayları olmaz.
İKİ TANE YENİ PROJEMİZ VAR
İki tane projemiz var. Başkanımız ile birlikte Amasya’yı geliştirmek, dönüştürmek , olabildiğince değer katmak için gayret ediyoruz. Asil listeye geçme yönüne çok ciddi yol aldık.
Türk el sanatları için profesyonel bir merkez açtık. 11 tane Selçuklu Osmanlı çeşmesi bulduk. Onları restore ettiriyoruz. Yeşilırmak ile ilgili sorunlarımız var. Bu sorunların önlenmesi bakımından ortak proje içindeyiz. Tarım ile ilgili önemli bir iliz.
Hunnapta ve kenevir de Türkiye birinci, şeker pancarında Türkiye ikincisi ve soğan da Türkiye üçüncüsü, kiraz ve ayva da Türkiye yedincisiyiz.Amasya hayvancılıkda da iyidir.
Türkiye’nin en büyük sanayi tesisi, maya fabrikası da Amasyadadır. Amasya’nın iklimi, toprağı, mayası sağlamdır.210 bin büyükbaş hayvan vardır ve en iyi sanayi bölgesi Merzifondur.
Sanayimiz tekstil ağırlıklıdır. Tarımdaki en büyük katma değer sulama ile oluyor. Bir ürün alacaksak çok kaliteli alıyoruz. Dünyada topraksız tarım oluyor fakat susuz tarım olmuyor.
Son iki yılda çok iyi yatırım yaptık. Mısır ekimini yarıya indirip, ayçiçek tohumu dağıttık. Tohum dağıttığımız sırada ülkemizde yağ sıkıntısı çıktı. Ayçiçek kıraç alanda daha çok dağıttık.
Tohum parasının yüzde üçünü biz veriyoruz. Birini vatandaş veriyor. Kiraz patentini ve coğrafya işaretini aldık.
Trabzon hurması (cennet hurması) Trabzon hurması kurutulup, balçık hurma yapılıyor ve piyasa da çok rağbet görüyor. Fiyatı da Medine hurması fiyatındadır.
Hepimizin amacı ve hedefi Türkiye’yi büyütmek, geliştirmek. Katkı sunan, destek veren, atanmış, seçilmiş herkese ve basın mensuplarına teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.
Amasya Valisi Mustafa Masatlı, AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ’a Amasya mahsulü ve ünü olan elma ikramında bulundu.
Teşekkürlerini dile getirerek söz hakkı alan AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ;
“Türkiyemizin 7 bölgesini gidip gezip görelim bölgelerimizi tarihi, turistlik, bölgesel, gastronomi ve yaşam kültürü ile ilgili bilgiler edinelim.
Toplumun diğer kesimlerine aktaralım. Artık dijital çağdayız. Bu geziyi dünyayla da paylaşalım.
Daha önce güneydoğu gezimizi yaptık. İkinci olarak Karadeniz gezisi gerçekleştirdik. Şu an da kısmet olursa Doğu gezisi yapacağız.
Amasya Hem manevî anlamda hem de Türkiye Cumhuriyeti kuruluşu tarihi açısından önemli bir noktada. Çok önemli bir ilim şehridir.
AYGAD ve Gazeteci meslektaşlarım adına teşekkür ediyorum” dedi.Samimi sohbet ile devam eden Amasya valiliği ziyaretimiz, basın mensupları ile hatıra fotoğrafı çekilerek son buldu.