EkonomiHaber Girişi : 19 Nisan 2023 08:34

Laf kalabalığı

Laf kalabalığı

Piyasada kıymetli bilgi olsa da olmasa odak noktası bir biçimde ABD’deki faiz sarmalına kayıyor. Gelen bilgiler eşliğinde faiz fiyatlamaları sürerken öbür taraftan yetkililerin açıklamaları piyasayı yeterlice kızıştırıyor. Dün daha çok Çin’deki beklentinin üzerinde gelen büyümeye kulak verdik. Birebir vakitte Cuma günü açıklanacak olan PMI dataları öncesi ABD tarafında konut başlangıçlarını takip ettik. ABD'de konut başlangıçları, Mart’ta %0,8 azalışla 1 milyon 420 bine düşmesine rağmen beklentilerin üzerinde geldi. İnşaat müsaadeleri, Mart'ta aylık bazda yüzde 8,8 azalarak 1 milyon 413 bin düzeyine düştü. Bu periyotta beklentilerin altında kalan inşaat müsaadelerinin 1 milyon 450 bin olması öngörülüyordu. Fed’in agresif faiz artışı siyaseti, konut yatırımlarının arka arda yedi çeyrek boyunca daralmasına neden olup konut piyasasını sakinliğe itti; bu, 2007-2009 mortagage krizinin tetiklediği konut balonunun çöküşünden bu yana en uzun seri oldu .Bu oranlar, iktisadın yavaşladığına dair işaretler ortasında yer alırken Fed'in borçlanma maliyetlerini önümüzdeki aydan sonra artırmaya devam etmeyeceği konusunda sinyal misyonu görüyor. Piyasalar, Mayıs toplantısında Fed'in faiz oranlarını 25 baz puan artırma mümkünlüğünü %86 olarak fiyatlıyor ve sonrasında faiz döngüsünün durup aşağıya çekilmesi bekleniyor.

Diğer taraftan yazının başında belirttiğimiz üzere piyasayı kızıştıran açıklamalar Bostic ve Bullardan geldi. Atlanta Fed Lideri Raphael Bostic, iktisat üzerindeki tesirini görmek için orta vermeden evvel 25 baz puanlık bir faiz artışı daha gördüğünü söyledi. Oy hakkı bulunmayan Bostic piyasanın da beklentisi olan %5-%.25 faiz aralığını onaylamış oldu. Bostic'in telaffuzları tam da St. Louis Fed Lideri James Bullard'ın %5,50 ile %5,75 ortasında daha yüksek bir faiz oranından yana olduğunu söylediği sırada geldi.

FED yetkililerinin açıklamaları ve açıklanan banka bilançolarından sonra ABD borsalarında istikamet konusunda karışık seyir izlendi. Fed beklentilerine son derece hassas olan ABD iki yıllık Hazine getirileri, bir gecede neredeyse bir ayın en yüksek düzeyi olan %4.231'e ulaştı. Dolar endeksi iki günlük düşüşün akabinde müspet seyrederek 101.28 düzeyi geldi. Altın fiyatları ise ABD dolarının yeşile dönmesiyle açılışla birlikte hafif düşüş yaşadı.

Asya dün Çin’den gelen olumlu datalardan sonra ABD yaşanan bankacılık geriliminin Fed’in faiz oranı döngüsünde sona yaklaşıldığı fikriyle gevşeyen dolarla birlikte hafif geçildi. MSCI'nin Japonya dışındaki Asya payları endeksi pazartesi günü test ettiği iki ayın en yüksek düzeyinden %0.5 geri çekildi. Japonya'nın Nikkei endeksi ise %0,4 kayıp yaşadı. Piyasalar düşen ABD stokları ve güçlü Çin ekonomik datalarını dengeleyerek büyümeyi yavaşlatabilecek ve petrol tüketimini azaltabilecek FED’in potansiyel faiz artırımlarını tartarken, petrol bugün açılışla birlikte düşüşe geçti.

Brent ham petrol vadeli süreçleri %0.24 düşerek 84.70 $'a geriledi. West Texas Intermediate ABD ham petrolü %0.15 düşüşle varil başına 80.81 dolara geriledi.

Yurt içinde haftanın son tam iş gününde tüketici itimat endeksi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) “Piyasa Katılımcıları Anketi” takip edilecek.Yurt dışında İngiltere ve Euro Bölgesi'nden gelecek enflasyon sayıları izlenecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Avrupa Merkez Bankası (ECB) baş ekonomisti Philip Lane, ECB'nin Mayıs ayında yapacağı toplantıda faizin daha da yükseltilmesine dayanak vereceğini, lakin faiz artırımının büyüklüğünün gelecek datalara bağlı olacağını söyledi.

Avrupa Birliği (AB),sıkıntılı küçük ve orta ölçekli bankaların finansmanında vergi verenlerin parası yerine mevduat sigortasının kullanılmasına yönelik düzenleme teklif etti.

Goldman Sachs, ECB'nin faizi yükselteceği kesin düzey için kestirimini, bankacılık sistemine yönelik telaşların hafiflediğine, enflasyonun yavaşladığı işaretlerine ve siyaset yapıcılardan gelen genel olarak şahin yorumlara dikkat çekerek yüzde 3,50'den yüzde 3,75'e çıkardı.

ABD'nin sermaye piyasası kontrol nezaret kurumu SEC'in lideri Gary Gensler, Temsilciler Meclisi finansal Hizmetler Komitesi'nde konuştu. Gensler, hükümetin teknik bir temerrüde düşülmeden evvel borçlanma tavanının yükseltmek konusunda başarısız olması halinde, bunun pay senedi ve sabit getirili pazarları ile birlikte Hazine piyasalarına ziyan vereceğini söyledi.

Atlanta Fed Lideri Raphael Bostic, Fed'in bir faiz artırımı daha yapmasının beklenen olduğunu söyledi. Mayıs ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımı yapılabileceğine işaret eden Bostic, “Bir faiz adımı daha atılması bizim sonrasında geri çekilerek siyasetimizin iktisada hakikat nasıl aktığını görmemiz için kâfi olur.

Fed Lideri Michelle Bowman, merkez bankası dijital parasının muhakkak finansal piyasa süreçlerinin gerçekleştirilmesi ve memleketler arası ödemelerin işlenmesi için umut verici olabileceğini söyledi.

Citigroup, merkez bankalarını global ekonomiyi desteklemek için ortaya koydukları 800 milyar dolar takviyesi geri çekmeleri halinde pay senetleri ve öteki risk varlıklarının darbe alacaklarını söyledi.

Rusya Merkez Bankası, Rus iktisadında enflasyonist baskıların önümüzdeki aylarda artmasının büyük mümkünlük olduğunu bildirdi.

Europower Güç ve Otomasyon Teknolojileri Sanayi Ticaret A.Ş.'nin şirket hisseleri 20/04/2023 tarihinden itibaren Yıldız Pazar'da 40,60 TL/pay baz fiyat, “EUPWR.E” kodu ve daima süreç sistemiyle süreç görmeye başlayacaktır.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı