Avrupa Merkez Bankası Lideri Christine Lagarde, gitgide daha fazla ülkenin RMB varlıklarını artırma eğiliminde olduğunu ve ABD doları ile avroya olan bağımlılıklarının azaldığını söyledi.
Financial Times’ta evvelki gün yer alan habere nazaran, Christine Lagarde birebir gün yaptığı konuşmada, ABD doları ve avronun memleketler arası para ünitesi statüsünün doğal olarak kabul edilmemesi gerektiğini söyledi. Lagarde, Çin ile ABD ortasındaki rekabetin “gerginliği artırması”nın doların hâkimiyetini sarsacağı görüşünü savundu.
New York’ta Dış Münasebetler Konseyi’nde düzenlenen bir aktiflikte konuşan Lagarde, global tedarik zinciri esnekliğinin zayıflamasının ekonomileri daha istikrarsız hale getireceğini ve jeopolitik tansiyonların tırmanmasının çok kutupluluğu artırabileceğini kaydetti.
ABD’nin 14 temel gerecin “tamamen ithalata bağımlı” ve Avrupa'nın az toprak arzının yüzde 98’inin Çin’e bağımlı olduğundan bahseden Lagarde, global tedarik zinciri kesintisinin elektrikli araçlar üzere kilit dallara darbe vuracağını vurguladı. Lagarde, jeopolitik tansiyonların global bedel zincirlerinde bir bölünmeyi tetiklemesi halinde, global enflasyon düzeylerinin kısa vadede yüzde 5, uzun vadede ise yüzde 1 artabileceği öngörüsü yaptı.
Gelişmekte olan ülkeler ile Çin ortasındaki ticaretin artmasıyla Çin’in dünyanın en büyük ihracatçısı haline geldiğini hatırlatan Lagarde, bu nedenle giderek daha fazla ülkenin ticaret süreçlerinde RMB kullanmayı tercih edip RMB varlıklarını artırma eğiliminde olduğunu aktardı. Lakin milletlerarası para ünitelerinin kullanımında büyük değişiklik olmadığını, doğal olarak bu para ünitelerinin milletlerarası para çeşidi olarak görülmemesi gerektiğini kelamlarına ekledi.
Lagarde ayrıyeten Çin-ABD rekabeti üzere meselelerin uzun vadeli nispî istikrarın yerini daima istikrarsızlığa bırakarak ekonomik büyümede yavaşlanma, daha yüksek maliyetler ve istikrarsız ticari iştiraklere yol açabileceğini kaydetti.
Kaynak Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı