Bu söz sanatının varlığını anlamak diğerlerine göre biraz daha zor olabilir. Çünkü, şiirin yapısından ziyade anlamı ile alakalıdır. Leff ü neşr kelime anlamı olarak “toplayıp dağıtmak” mânâsına gelir.
Edebi eserlerin bazılarında karşımıza çıkan bu söz sanatının varlığını anlamak için dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Edebiyatta leff ü neşr, bir beyitin tamamında veya beyitte geçen bir iki kelimenin, diğer dizede benzer veya karşılığına yer verme sanatıdır.
Amaç, hem sanat yapmak hem de anlamı pekiştirmektir. Leff, birinci dizede verilmek istenen mesajı ifade eden kelimeler iken, neşr ise ilk dizede bahsi geçen ögelere ikinci dizede vurgu yapan ve açıklayan kısımdır. Bu yüzden, neşr bölümü leff kısmını anlam bakımından tamamlar.
Söz konusu kelimeler ayrı olarak kullanılmış ise “tafsili”, çok sayıda öğeyi içinde barındıran tek bir lafız halinde ise “icmaili” veya “mücmel” adı verilir. Bu söz sanatı, “düzenli leff ü neşr” ve “düzensiz leff ü neşr” olmak üzere ikiye ayrılır.
Aşağıda, leff ü neşr sanatına örnek olarak bazı dizeler verilmiştir.
“Nedir bu savaş insanlarda barışa azim yok mu
Kan dökücü mızrağı atıp zeytin dalı tutmak yok mu”
Bu dizelerde, savaş-barış kelimesinin karşılığı olarak mızrak ve zeytin dalı kelimeleri kullanılmıştır.
“Gönlümde ateştin, gözümde yaştın
Ne diye tutuştun, ne diye taştın”
Yukarıdaki dizelerde geçen ateş ve yaş kelimeleri ile anlam bakımından ilgili olan tutuşmak ve taş ifadelerine yer verilerek leff ü neşr yapılmıştır.