Lider-önder; bir örgütün en üst düzeyde yönetimiyle görevli, özellikle bir partinin başkanı olan kimse. güçlü ve ünlü oluşu, yeteneği ya da toplum içindeki yeri dolayısıyla, ilişkili bulunduğu toplumsal kümenin ya da toplumun tutum, davranış ve etkinliklerini, belli zaman ve koşullar içinde değiştirip yöneltme yeteneğini gösteren, topluluğa, topluma kılavuzluk eden, toplumu örgütleyen kimse. bir toplumsal kümede, inandırıcı yetenekleri ve küme üyelerinin gönüllü benimsemeleriyle, öncülük eden kişi.
Lider-önder; bir örgütün, siyasi partiler dahil sivil toplum örgütlerinin en üst düzeyde yönetimiyle görevli olan kimsedir. bu tanımdan anlaşılacağı üzere lider yönetimde olduğu sürece bu iltifada tabidir. Düşünce sistemi çalışır kişi ve kişiler topluluğunda lider-önder olmak; üretken, çalışkan, bilgili ve en önemlisi düşünür olmakla mümkündür.
Diğer bir görüşe göre lider-önder; milletinin (halkının) sadece temsilcisi ya da sözcüsü değil, aynı zamanda onun ruhu, hatta onun kendisidir; onun ağzından konuşur; onun ağzından çıkan her söz milletin (halkın) sözüdür; gibi bir anlayış içindedir. Bu anlayış; muhakeme yeteneğini yitirmiş, ideolojisi saplantı haline gelmiş düşünme engelli kişi ve kişilerin ruh halini; onların oluşturduğu siyasi partiler dahil sivil toplum örgütlerinin sadece tabeladan oluşan marjinal durumunu ifade eder.
Ayrıca; marjinal düşünce sisteminin kurumsal yapıları ve kişileri Kast Sistemi’nin (doğum temelinde ortaya çıkan sosyal tabakalaşma sistemi) özelliklerini taşır. Bu sistemin içindeki kişi ve kişilerine şu soruyu sorduğunuzda “soru : siyasi tercihinizde (yerel ve/veya genel fark etmez) hiç değişim oldu mu ?” cevap: kesinlikle “hayır” olmuştur.
Bu düşünce sisteminin diğer bir özelliği ise kurumsal yapılarının, gruplarının lider-önder’inin özgür iradesi dışında değiştirilmesi mümkün olmayan kişileridir. Bu kişiler; lider-önder olmadan önce sistemi dışardan yönetmek isteyen kişi ve kişilerce iletişim araçları kullanılarak lider-önder yapılmak istenen kişinin popüleritesi artırılır, sistem üyelerine sadece popüleritesi yükseltilmiş bu kişiyi kurumsal yapılarının başkanı ve/veya gruplarının lider-önder’i yapmak düşer. Lider-önder; kurumsal yapının başkanı ve/veya grubun lider-önderi olma usulünü bildiğinden ilk iş olarak kendisini oraya taşıyan sistem üyelerini kendisine mutlak itaat (boyun eğme, buyruğa uyma, söz dinleme.) edecek kişilerden oluşturur. Bu nedenle lider-önder; özgür iradesi dışında değiştirilmesi mümkün olmayan kişidir.