İlk çeyrekte Rusya ve Ukrayna'ya makine ihracatının geçtiğimiz yılın tıpkı devrine nazaran 440 milyon dolar artışla 676 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Makine İhracatçıları Birliği Lideri Kutlu Karavelioğlu, “Rusya’ya ölçü olarak daha fazla makine göndermekle kalmıyoruz, geçtiğimiz yıla nazaran KG başına ihracat gelirimizi de 1,5 katına çıkarmış bulunuyoruz. Öteki yandan AB ve ABD'deki gelişmelerin, on yıldan beri odağımızda olan bu ülkeye ihracatımız üzerinde negatif tesirleri olacağı da bellidir” dedi.
Türkiye'nin makine ihracatı yılın birinci çeyreği sonunda geçtiğimiz yılın birebir devrine nazaran yüzde 12,8 artarak 6,9 milyar dolar oldu. En fazla makine ihracatının 847 milyon dolar ile Almanya’ya yapıldığı bu devirde, bölüm yüzde 230 artış sağladığı Rusya pazarında 561 milyon dolara ulaştı. Evvelki yıllarda ihracat büyüklüğü olarak alt sıralarda yer alan Ukrayna pazarında da yüzde 92 artış sağladıklarına dikkat çeken Makine İhracatçıları Birliği Lideri Kutlu Karavelioğlu, Ukrayna’nın kısa müddet içinde birinci 10’a girmesini beklediklerini belirterek şunları söyledi:
“AB ve ABD’deki sıkı para siyasetlerine bağlı olarak yavaşlayan yatırım ortamının tesiriyle yılın birinci kısmında, toplam makine ihracatımızda kayda kıymet bir ihracat artışı olmayacağını öngörüyorduk lakin hem Rusya hem de Ukrayna’dan gelen ağır talep varsayımlarımızı aştı. Birinci çeyrekte bu iki ülkeye ihracatımız, geçtiğimiz yılın birebir periyoduna nazaran 440 milyon dolar artışla 676 milyon dolar olarak gerçekleşti. Rusya’ya ölçü olarak daha fazla makine göndermekle kalmıyoruz, geçtiğimiz yıla nazaran KG başına ihracat gelirimizi de 1,5 katına çıkarmış bulunuyoruz.”
“On yıldan beri odağımızda olan Rusya pazarı riske giriyor”
Türkiye’nin Makinecileri olarak Kırım’ın ilhakından itibaren ağır faaliyet göstermekte oldukları Rusya ile sektörel alakalarda gelinen düzeyin makine ihracatçılarını rahatlattığını ancak bu periyodun yeni gelişmelere de açık olduğunu belirten Karavelioğlu, “NATO ülkeleri ile Rusya ortasındaki tansiyona bağlı olarak, ABD'nin ekonomik yaptırımlar konusundaki talep ve baskısı artıyor. Bununla bir arada, Avrupa ülkeleri de Rusya’ya gerçekleştirilen dolaylı ihracatı daha fazla denetim altına almaya çalışıyor. Danimarka’nın başlattığı dış ticaret denetim düzeneklerinin, yani üçüncü ülkeler vasıtasıyla eserlerin Rusya bölgesine ihracatının AB genelinde yaygınlaşması mümkündür. Bankacılık sisteminde artan meseleler ve giderek genişleyen yasaklı makineler listesi Rusya’yı ve en kıymetli tedarikçilerinden biri haline gelen Türkiye’yi zorlar mahiyette. İki istikametli bu gelişmenin, on yıldan beri odağımızda olan bu ülkeye ihracatımız üzerinde negatif tesirleri olacağı aşikardır.” dedi.
Tüm tesirlerin sonucunda Avrupa pazarının Türkiye için değerini birinci çeyreğe nazaran daha da artıracağı bu devirde, yurtdışı ekonomik datalarını kıymetlendiren Karavelioğlu şunları kaydetti:
“Avrupa’da resesyon beklentileri yerini sonlu da olsa büyüme ihtimaline bırakırken, bölgenin ithalatında şu ana kadar bir yavaşlama olmaması ihracat potansiyelimizi koruduğumuzu gösteriyor. Bölgede global çapta teknolojik liderlik ve egemenlik oluşturabilmek için bir dizi siyaset hummalı bir formda uygulamaya geçiriliyor. Lakin Tedarik Yasası ve yeşil-dijital direktiflerle donatılmış maniler de bizleri bekliyor. Bu nedenle ihracatçı işletmelerimiz, başta Sürdürülebilirlik Reytingi olmak üzere birçok alanda acil tedbirler almak, AB piyasalarına uyumlu norm ve sertifikalarda geç kalmamak zorunda.”
Hibya Haber Ajansı