DünyaHaber Girişi : 15 Ağustos 2024 14:26

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir, Nasıl Bulaşır?

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir, Nasıl Bulaşır?

Maymun Çiçeği Virüsü (Monkeypox) Nedir?

 

Maymun çiçeği virüsü, ‘Orthopoxviruscinsine’ ait bir virüs olup, çiçek hastalığı virüsü ile aynı aileden gelir. İlk olarak 1958'de laboratuvar maymunlarında tespit edilmiş ve 1970'te insanlarda görülmeye başlamıştır. Hastalık, çiçek hastalığına benzer, ancak genellikle daha hafif seyreder.

 

Belirtileri Nelerdir?

 

Maymun çiçeği virüsünün belirtileri şunlardır:

 

  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Kas ağrıları
  • Yorgunluk

 

Lenf bezlerinde şişlik (boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde)

 

yüzde başlar, sonra vücudun diğer bölgelerine yayılır)

 

Döküntüler, önce düz ve küçük lezyonlar olarak başlar, daha sonra kabarcıklara dönüşebilir ve sonunda kabuklanarak düşer.

 

Nasıl Bulaşır?

 

Maymun çiçeği virüsü, çeşitli yollarla bulaşabilir:

 

Hayvandan İnsana Bulaşma: Enfekte hayvanların ısırıkları, tırmalamaları veya vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşabilir. Kemirgenler ve primatlar gibi hayvanlar virüs taşıyıcıları olabilir.

İnsandan İnsana Bulaşma: Enfekte bir kişinin cilt lezyonları, solunum yolu damlacıkları veya vücut sıvılarıyla doğrudan temasla bulaşabilir. Ayrıca kontamine olmuş eşyalarla (giysi, yatak takımı) temas yoluyla da bulaşma mümkündür.

 

Önleme ve Tedavi:

 

Maymun çiçeği virüsü için spesifik bir tedavi yoktur. Tedavi genellikle semptomların yönetilmesine yöneliktir. Çiçek aşısının, maymun çiçeği virüsüne karşı da belirli bir koruma sağladığı bilinmektedir. Enfekte kişilerle doğrudan temastan kaçınmak, salgının yayılmasını önlemek için önemlidir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.