Teknik takım koordinatörlüğünü Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Kısmı öğretim üyesi Prof. Dr. Aslı Aslan’ın, psikososyal dayanak eğitimleri ve koordinatörlüğünü ise Prof. Dr. Dilek Aydın Acı’nın yaptığı çalışmanın gayesini ise, sarsıntının ruhsal tesirlerine yönelik kapsamlı bir psikobilgilendirme yapmak, afetzedeyi korkutan ve katlanılması güç gelen akut gerilim belirtilerini taramak, azaltmak ve baş etme hünerlerini tekrar kazandırmak oluşturuyor.
Psikolojik takviye çalışması ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Dilek Aydın Acı, “20 Şubat prestijiyle çalışmaya başladık. Yaklaşık 23 kişilik ve birçok uzman psikologlardan oluşan bir grup ile zelzeleden etkilenen depremzedelere yönelik psikososyal takviye hizmeti veriyoruz. Bu hizmet; ruhsal belirtilerin taranması, ruhsal birinci yardım ve gereksinimlerin belirlenmesini içeriyor. Her gün yaklaşık 35 depremzede ile görüşme yapıyoruz. Uzmanlık alanlarına nazaran çocuk, ergen ve yetişkin olarak gruplara ayrıldık. Bu gruplar görüşmeleri yürütüyorlar. Yurdun içerisinde yer alan kreşlerde de, akut gerilim belirtileri gözlenen ve bu belirtilerle baş etmekte zorlanan ailelere rehberlik ve yönlendirme yapıyoruz.” dedi.
Gerçekleştirilen tarama usulü için çevrim içi bir yazılım tasarlandığını ve bu sayede daha sistematik bir biçimde görüşmelerin gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Dilek Aydın Acı, “Bu tarama için öncelikle çevrim içi bir yazılım hazırlandı. Bu yazılımın hazırlanmasında Üniversitemiz Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Onur Uca bizlere çok yardımcı oldu. Bu yazılım bizim tarama ve takip çalışmalarını yürütmemizde son derece yararlı oldu. KYK yurt yönetimi de bu süreçte bizlere çok destek verdi. Bizler için dört görüşme odası ayrıldı. Her gün saat 10.00 – 14.00 arasında bu odalarda görüşmeleri gerçekleştiriyoruz.” sözlerini kullandı.
Yurdun insan trafiğinin ağır olduğu yerlere afişler asıldığını, günde bir sefer de yurt içerisinde gerçekleşen takviye programı için duyuru anonsu yapıldığını belirten Prof. Dr. İstek Aydın Acı, kendilerinin de bütün odaları tek tek gezdiklerini ve zelzeleden etkilenen vatandaşların ekip ile irtibata geçmeleri halinde ruhsal dayanak alabileceklerinin altını çizerek kelamlarını tamamladı.
Psikolojik dayanak çalışması projesine istekli olarak iştirak sağlayan Üniversitenin Psikoloji Kısmı yüksek lisans öğrencisi Anıl Zerey ise istekli grubu olarak zelzeleden etkilenen vatandaşlara yardımcı olmak için çabucak harekete geçtiklerini ve görüşmelerden sonra insanların daha uygun hissettiğini gördüklerinde ise başka bir memnunluk yaşadıklarını tabir etti.
Hibya Haber Ajansı