Camiye gitmek, Müslümanların ibadetlerini yerine getirdikleri kutsal bir görevdir. Ancak camideki ibadetlerin manevi atmosferini korumak ve cemaatin huzur içinde ibadet etmesine olanak tanımak için bazı temel adab kurallarına dikkat edilmesi gerekir.
Bu kurallar, hem ibadetlerin daha anlamlı ve huşu içinde geçmesini sağlar hem de toplumsal uyumu pekiştirir. İşte cami adabına dair dikkat edilmesi gereken 11 önemli husus...
1) Park Önleyici Olmayın
Camiye gidince aracınızı başkalarının parkını önleyecek şekilde park etmeyin.
2) Ezanı Duyarsanız Koşturmayın
Ezan okunduğunu duyuyorsanız koşturmayın.
Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
«Namaza geleceğiniz zaman yürüyerek (normal adımlarla) gelin. Sekinet ve vakarı elden bırakmayın. Yetiştiğiniz kadarını (imamla) kılar, kaçırdığınızı tamamlarsınız.» (Buharî/ezan: 21- Müslim/mesâcid: 154 – Ahmed : 1/269 – 2/427 489-4/357- 5/201, 207, 379- 6/376; bk. Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, Anadolu Yayınları: 12/6187-6190)
3) Hutbe Sırasında Konuşmayın
Hatip minbere çıkınca cemaatin konuşmayıp sükût etmesi, selâm alıp vermemesi, nafile namaz kılınmaması icap eder. Hattâ hutbe de Resulü Ekrem’in (asm) mübarek isimleri zikredilince cemaatin Salâtüselâmda bulunmaksızın yalnız dinlemekle iktifa eylemesi efdaldir. İmam Ebû Yusuftan bir kavle göre bu halde gizlice Salâtüselâm okunur. (Büyük İslam İlmihali)
4) Ne Giydiğinize Dikkat Edin
Giyilen giysilerde ve kullanılan eşyalarda hangi ibareler olduğuna dikkat edilmeli.
Üzerinde canlı resimleri bulunan bir elbise ile namaz kılınması ve canlıya ait bir resim üzerine secde edilmesi mekruhtur. Fakat böyle bir elbisenin üzerine başka bir elbise giyerlerse, onunla namaz kılınmasında kerahet yoktur. (Büyük İslam İlmihali, Ömer Nasuhi Bilmen)
5) Hutbe Okunurken Düzgün Oturun
Hutbe okunduğu sırada saygılı olun, konuşmayın, uslu uslu dinleyin.
6) Namaz Kılanları Rahatsız Etmeyin
Adam akıllı oturun, sesli konuşmamaya gayret edin, kahkaha atmayın, namaz kılanların aklını karıştırmayın, önünden geçmeyin.
7) Üzerinizdeki Eşyaları Aracınıza Bırakın
Diğerleri namaz kılarken eşyalarınızı göz önüne sermek bazen çok dikkat dağıtıcı olabilir.
8) Elinizle Kolunuzla Çevrenizdekileri Rahatsız Etmeyin
Safı sık tutmak önemlidir lakin safı sık tutayım derken başkalarını ezmemeye dikkat edin. Kendinize omuz genişliğinde yer ayırın, insanları itelemeyin. Şüphesiz insanları huzursuz etmenizdense, sizin huzursuz olmanız daha iyidir.
9) Kötü Kokmadığınıza Emin Olun
Camiiye temiz ve güzel kokular sürünüp gitmek sünnettir. Peygamberimizin ağzı soğan kokanın camiye gelmesini men ettiğini biliriz.
(Sarmısak, soğan, pırasa ve turp gibi kötü kokan bir şey yiyen, kokusu gitmeden mescidimize yaklaşmasın.) [Hadis-i Şerif, Taberani] İnsanları pis kokular ile rahatsız etmemelisiniz.
10) İnsanlar Hakkında Önyargıda Bulunmayın
Sadece mescitlerde değil normal yaşamda da önyargıda bulunmayın. Piercingli ve dövmeli kimseler gördüğünüzde de dinsiz muamelesi yapmayın. İman tiple, kılık kıyafetle doğru orantıda değildir.
10) İnsanlar Hakkında Önyargıda Bulunmayın
Sadece mescitlerde değil normal yaşamda da önyargıda bulunmayın. Piercingli ve dövmeli kimseler gördüğünüzde de dinsiz muamelesi yapmayın. İman tiple, kılık kıyafetle doğru orantıda değildir.