GündemHaber Girişi : 07 Mart 2023 17:04

Milletvekili Köksal: “Kadın sadece eş ya da anne değildir”

Milletvekili Köksal: “Kadın sadece eş ya da anne değildir”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, 8 Mart Dünya Bayanlar Günü hasebiyle yayınladığı iletisinde, bayanların her alanda erkeklerle eşitliğinin sağlanması gerektiğini söz etti.

Kadınlar her alanda eşitlik istiyor

Kadınların her alanda eşitlik istediklerinin değerle altını çizen Milletvekili Av. Burcu Köksal, “Kadınlarımız, her alanda eşitlik istiyor. Bugün görüyoruz: İş hayatından lise sıralarına kadar her yerde bayanlara yönelik eşitsizlikler ve hor görmeler yaşanıyor. Bayanlar olmadan erkekler, erkekler olmadan bayanlar yaşayamaz. Bayanlar, erkeklerin hizmetlileri değillerdir. Bunu herkesin kabul etmesi gerekir. Bayana şiddet aslında erkeğin kendi aklına, kendi haysiyetine şiddetidir. Neredeyse her gün bayana şiddet haberleri okuyoruz. Adam olmak diye lisanımıza yerleşen tabiri, herkes en uygun formda öğrenmeli ve uygulamalı. Tüm kadınlarımızla dayanışma içinde olacağımızı bir sefer daha hatırlıyorum.” sözünü kullandı.

“Unutmadık, unutmayacağız, unutanlara da her daim hatırlatacağız…”





Köksal açıklamasının devamında şöyle konuştu:

“Maalesef Türkiye’de bayanlarımız şiddete maruz kalıyorlar. Cinayete kurban gidiyorlar. Ülkemizde hala; en temel hakkı olan hayat hakkı ellerinden alınıp cinayetlere kurban giden bayanlarımızı, eğitim hakkı yarıda kesilerek çocuk yaşta evlendirilen çocuk gelinlerimizi, iş bulamayan ya da çaresizlikten merdiven altı firmada iş teminatından mahrum olarak çalıştırılan bayanlarımızı, tarlada ırgatlık yapan yevmiye ile çalışıp çocuklarını okutmak için gayret eden bayanlarımızı, her gün terör belasına eşi yahut oğlu şehit olan bayanlarımızı eşit işe eşit fiyat alamayan bayanlarımızı, ekonomik bağımsızlığı olmadığı için şiddete katlanmak zorunda kalan bayanlarımızı, gereksinimleri olan hizmetlere dahi ulaşamayan engelli bayanlarımızı, unutmadık, unutmayacağız ve unutanlara da her daim hatırlatacağız. Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin sağlanması için kâfi ve faal çabada bulunmayan AKP iktidarı periyodunda ne yazık ki bayanların toplumsal, toplumsal ve iş hayatından uzaklaştırılmaya çalışıldığını görüyoruz. Bayanı bir birey olarak değil, yalnızca eş ya da anne olarak gören bir zihniyetle karşı karşıyayız.”

Kadınlar baştacı yapılmalı

Kadınların siyasete iştiraki ve karar alma sistemlerinde aktifliğinin hala istenen seviyeye ulaşmadığını söyleyen Milletvekili Köksal, “Kadınlarımız çalışma hayatında da bir dizi sıkıntıyla karşı karşıya kalmaktadır. Çalışma hayatında cinsiyetçi yaklaşımlar tarafından badire yaşayan ve erkeklerle birebir işi yaptığı halde fiyat konusunda birebir fiyatı alamayan bayanlarımız var. Ülkemizde bayanların erkeklere oranla yüzde 42 daha az fiyat geliri elde ettiği tespit edilmiştir. Bayanın çalışması sonucunda elde edeceği fiyat, konut işleri ve çocuğunun bakımını yapacak kişinin yahut kreş fiyatını karşılamakta yetersiz olduğu için, bayan çalışma hayatına katılamamaktadır. Bu his ve kanılarla bütün bayanlarımızın, emeklerinin karşılığını aldığı, bayana şiddetin son bulduğu, bayanın bir obje olarak görülmediği, bilakis baştacı edildiği günlerin geleceğine inanarak bayanlarımızın bu özel günlerini kutluyorum.” biçiminde konuştu.

Hibya Haber Ajansı