Miniatürk yani tam adıyla Türkiye Parkı ve Müzesi, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yer alıyor. Örneği nadir bulunan bir açık hava müzesidir. Miniatürk’ün içerisinde; Türkiye’nin birçok değerli ve tarihi yapıları minyatür örnekleriyle sergileniyor. Miniatürk açık hava müzesi; öğrenci toplulukları, aileler, turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. �Miniatürk’e nasıl gidilir, Miniatürk Giriş Ücreti 2023, içerisinde neler var, Miniatürk tarihçesi gibi birçok bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.
İşte detaylar…
Miniatürk’ün açık adresi: Örnektepe, İmrahor Cd. No:7, 34445 Beyoğlu/İstanbul
Metrobüs ile gelecek olan ziyaretçiler, Halıcıoğlu durağında indikten sonra 41 ST (Seyrantepe-Topkapı) belediye otobüsüne veya dolmuşuna binip Miniatürk durağında inerek ulaşabilirler.
Miniatürk �haftanın her günü 09:00 – 19.00 saatlerinde açıktır. Resmi tatillerde ve bayramlarda dahi bu müzeyi gezmek mümkün. Ayrıca içeriğinde 500 araç kapasiteli bir otopark da bulunuyor.
Miniatürk’ü ziyaret etmek isteyen vatandaşlar Miniatürk giriş ücretini merak ediyor. Miniatürk tam bilet ücreti 50 TL‘dir. İndirimli (Öğrenci, Öğretmen, Polis ve Askeri Personel) giriş bilet ücreti 20 TL, Yabancı ziyaretçi giriş bilet ücreti ise 150 TL olarak belirlenmiştir. Ödemelerde kredi kartı ve nakit TL geçerlidir. Döviz ile ödeme kabul edilmiyor.
Miniatürk’te müzekart geçerlidir. 2023 için ortalama olarak 60 TL karşılığında Müzekart sahibi olabilirsiniz.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmekte olan Minyatür parkı, tüm yıl açık bir açık hava müzesidir.
Büyük Ülkenin Küçük Bir Modeli mottosuyla yola çıkan Miniatürk; içerisinde kapsamlı eserleriyle, sunduğu hizmetleriyle turistik bir gezinti – minyatür parkı oldu.
Tarihte farklı çağlardan ve medeniyetlerden bilinen, dönemini temsil eden ve maketi yapılabilirlik ölçütlerine göre seçilmiş 137 mimari eserin, 1/25 oranında küçültülerek modelleri yapıldı.
Bu eserler Hitit, Eski Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi mimarisini ve kültürünü temsil eden yapılardan oluşuyor.
Miniatürk, sesli rehber sisteminin ilk kez uygulandığı yer olarak biliniyor. Her modelin yanında bulunan bilgilendirme kartları ve mobil uygulama sayesinde ziyaretçiler eser hakkında dokuz dilde (Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Farsça, Japonca) bilgi edinebiliyor.
Anadolu, İstanbul ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş özel eserlerden oluşan Miniatürk Park, Mimar Murat Uluğ tarafından projelendirildi.
Miniatürk’ün içerisinde; müzeler, etkinlik yapılabilecek eğlence alanları ve eserler yer alıyor. Detaylara yazımızın devamını okuyarak ulaşabilirsiniz.
Miniatürk’ün içinde Zafer Müzesi ve Kristal İstanbul müzesi mevcut.
Zafer Müzesi: Milli Mücadele’yi anlatan bir panorama müzedir. İçeride ses ve ışık efetleriyle desteklenmiş, cepheleri gösteren maketler bulunmaktadır. Ayrıca Atatürk temalı bir fotoğraf sergisi de vardır.
Kristal İstanbul: İstanbul’daki muhtelif mimari yapıların kristal cam içine lazerle işlenerek oluşturulmuş resimlerinin sergilendiği bir müzedir.
Miniatürk’te, ziyaretçilerin keyifli vakit geçirmeleri için alan dahilinde bazı eğlence noktaları da oluşturuldu.
1. Mini Stadyum: 53.000 seyirci kapasiteli, özel localara sahip, modern ve interaktif bir stadyumdur. Stadın önünde Trabzonspor, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş bayrağıyla kaplanmış dört para atma noktası bulunmaktadır. Ziyaretçi para attığında belirli bir süre için stadın ışıkları yanar, takımın marşı çalar, bayrağı ekranda dalgalanır, futbolcuları sahaya çıkar; marş sona erdiğinde ise futbolcular soyunma odalarına döner.
2. Kumandalı Tekne: Ziyaretçiler havuzdaki teknelerin dümenini çevirerek dolaştırabilir veya yarışabilirler.
3. Feribot: Büyük havuzda bir uçtan bir uca yolculuk eden Topkapı Feribotu hareketli modellerden biridir.
4. Miniatürk Gezi Treni: Alan dahilinde belirli bir rotada dolaşan yirmi kişilik bir tren bulunmaktadır.
5. Masal Ağacı: Altı farklı masal anlatan hareketli bir eğlence aracıdır.
6. Labirent Park ve Satranç Alanı: Çocuklar için tasarlanmış bir labirent ve satranç alanı bulunmaktadır.
7. Flyride Helikopter Turu Simülasyonu: Türkiye ve İstanbul turu seçeneklerine sahip; rüzgar, yağmur, kar, dokunma gibi realistik efektlerle zenginleştirilmiş üç boyutlu helikopter ve kara çekimlerinden oluşan bu simülasyonla ziyaretçiler gerçekçi bir tecrübe edinebilmektedirler.
8. Miniatürk Osmanlı Fotoğrafçısı: Ziyaretçilerin Osmanlı temalı fotoğraflar çektirebilecekleri bir yerdir.
1. Saraylar
2. İbadethaneler
3. Türbeler
5. Okullar
7. Yalı, Köşk ve Konaklar
9. Gemiler
10. Dikilitaşlar, Saat Kuleleri ve Anıtlar
1. Saraylar, Kervansaraylar
2. İbadethaneler
3. Türbeler ve Mezarlıklar
4. Medreseler, Kütüphaneler, Tiyatrolar
5. Kale ve Askerî Yapılar
6. Yalı, Köşk ve Konaklar
7. Köprü, Baraj
8. Saat Kuleleri, Heykeller ve Anıtlar
9. Doğal Güzellikler
10. Meclis ve Bankalar