MagazinHaber Girişi : 29 Mart 2023 12:30

Moa Kuşu nedir, nerede yaşadı ve nesli neden tükendi?

Moa Kuşu nedir, nerede yaşadı ve nesli neden tükendi?

Geçmişte yaşayan ama günümüzde nesli tükenerek yok olan birçok farklı türde hayvan bulunur. Dünyanın farklı yerlerinde bu hayvanların kalıntılarına rastlanır. Özellikle moa kuşu merak edilerek arama motorlarında araştırılan nesli tükenmiş hayvanlar içerisinde yer alıyor. Peki, moa kuşu nedir, nerede yaşadı ve nesli neden tükendi? Moaların özellikleri üzerine merak edilenleri detayları ile birlikte derledik.

Milyonlarca yıl önce yaşamış ancak nesli tükenmiş hayvan türleri arasında moa kuşu gelir. Moa kuşu ortaya çıkarılan kalıntıları ile beraber oldukça farklı ve özel bir kuş türü olarak ön plana çıkar.

Moa Kuşu Nedir?

Dinornithiformes olarak da bilinen moa kuşu, bu familyadan gelmiş olan nesli tükenmiş 9 farklı kuş türü içerisinde yer alır. Aynı zamanda koşucu bir kuş olduğunu ifade edebiliriz. Yaklaşık olarak 7 milyon yıl kadar yaşamıştır. Oldukça hızlı bir hayvan olan Moa kuşlarının boyları 3 metreyi  aşmaktadır. Ancak en küçükleri hindiden daha iri değildir. Bu bağlamda boyutları bulunduğu bölge itibariyle değişkenlik göstermektedir. Günümüzde hala yaşamış oldukları bölge üzerinden iskelet kalıntıları çıkarılan hayvanlar arasında bulunmaktadır.

Moa Kuşu Nerede Yaşadı?

Yaşamış oldukları bölge olarak Yeni Zelanda biliniyor. Yeni Zelanda’nın ormanlık alanlarında ve ovalarında yaşayan bir hayvan türüydü. Yaklaşık olarak 7 milyon yıl kadar yaşamış bir hayvan olarak ön plana çıkıyor. Oldukça uzun yıllar yaşamış olmaları ile beraber, yaşadıkları bölge üzerinde baskın hayvan türleri içerisinde geliyor. Uçmayan bir kuş türü olmasının yanı sıra, oldukça etkili ve hızlı koşucu hayvan türleri içerisinde bulunmaktadır. Genelde sık ormanlık alanların iç kısımlarında ya da ova kenarlarında yaşamını sürdürmüş bir kuş türüdür.

MOA ne ile beslenir?

Bazı türleri ise daha farklı olup sadece bir hindi kadar gelişim göstermekteydi. Nesli tükenen kuşlar arasında yer alan moa kuşları, bitkiler ile beslenen yani vejetaryen kuş türlerindendir.

Moa Kuşu nesli ne zaman tükendi?

İri moaların 17. yüzyılın sonlarına doğru yok olduğu, küçük yapılı türlerden bazılarının daha uzun süre varlığını sürdürerek 19. yüzyıla ulaştığı sanılmaktadır.

Moa Kuşu Nesli Neden Tükendi?

 Moa kuşları hem devekuşuna hem de hindiye benzer bir yapıya sahip hayvan türleri içerisinde yer almaktadır. Yapılan araştırmalar ve incelemeler ile beraber ortaya çıkarılan iki farklı sebep bulunmaktadır. Bunlardan biri bölgedeki diğer yırtıcılar ya da bölgede yaşamını sürdüren insanlar tarafından avlanmaları üzerine öne çıkmaktadır. Aynı zamanda ortam koşullarının ve alanlarının küçülmesi ile beraber moa kuşlarının nesli tükendiği düşünüyor. Oldukça hızlı bir şekilde yaşam alanlarının küçülmesi üzerinden, yaklaşık olarak M.S. 1450’li yıllarda neslinin tükendiği düşünülmektedir.

 Moa Kuşlarının Özellikleri

  • Moa kuşları uçamayan bir kuş türüdür.
  • Aynı zamanda oldukça hızlı ve etkili koşan hayvan türleridir.
  • Boyları uzun, bacakları güçlü ve aynı güce sahip gagaları vardı.
  • Böylelikle bazı türlerinin boyları 240 kilograma kadar geliyordu.
  • Boyları ise 3,5 metre fazlaya ulaşabilmektedir.
  • Bazı moa kuşu türleri en küçük yapıları ile hindiye benzer.
  • Yeni Zelanda’nın ormanlarında ve ovalarında yaşamlarını sürdürmüşlerdir.
  • Bu şekilde özellikleri ile beraber moa kuşları nesli tükenmiş hayvan türleri içerisinde gelir. Günümüzde ise özellikle iskelet kalıntıları üzerinden önemli bilgiler sağlanmış hayvan türlerinden biridir.