MUHALEFET

Muhalefet : bir görüşe, bir eyleme, bir tutuma vb. karşı olma durumu, aykırılık., karşı görüşte, karşı tutumda olan kimseler topluluğu.
Bu tanıma göre siyaset kurumu kişilerinin, şahsi ve kurumsal kimlikleri adına bir görüşe, eyleme ve tutuma karşı farklı bir görüş ileri sürmesi gerekirken, ülkemizde bu durumda olan siyaset kurumu ve kişilerinin karşı görüş ileri sürmek yerine o görüşü, eylemi ve tutumu karalamak dışında hiçbir şey yapılmadığını görürüz. Yani; siyaset kurumu ve kişilerinin tanıma uygun ve doğru, fayda üreten muhalefet yaptığı söylenemez.
Bilgili, fikir üretebilen, araştıran, gözlem yapabilen donanımlı kişi/kişilerin düşünce sistemi çalışır olduğu her durumda; fayda ürettiğini, üretebildiğini görmek mümkün. Düşünce sistemi çalışır olmak düşünür olmak demektir.
Eğitim-öğretim süreçlerinde olmazsa olmaz şeklinde ezberletilenler; karşılaşılan bir olaya, bir duruma veya bir görüşe aynı müdahaleyi, aynı davranış göstermeyi ve aynı sözcüklerle tepkiyi verdiği durumdur ki; bu duruma düşünce sistemi aynileşmiş; bireysel değil sürü davranışı deniliyor.
İdeoloji; toplumsal ya da siyasal bir öğreti oluşturan, ülkü olarak da benimsenebilen, kişi ve kurumların davranışlarına yön veren düşünceler bütünü olup, bu saplantı hali içinde olan kişi ve kişilerin bu öğretiden başka ileri sürebileceği fikir, görüş ve yaklaşım olamayacağı durumu, düşünme ihtiyacını, gereksinimini ortadan kaldırmıştır ki, bu duruma düşünce sistemi çalışmıyor deniliyor.
Muhakeme; birbirine karşı savları olan iki yanı dinleyerek bir yargıya varma, yargılama, akıl yürütme, bir sorunu çözebilmek için çıkar yol aramadır. Düşünce sistemi çalışır olmayan; kişi ve kişiler ile bunların oluşturduğu siyasi partiler dahil sivil toplum örgütleri ile hizmet ve üretim departmanlarında çalışan kişilerin çıkmazı; “muhakeme” yeteneğini kaybetmiş olmalarıdır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.