DünyaHaber Girişi : 01 Nisan 2023 11:20

Muratbey’den ramazanda doğru beslenmenin püf noktaları

Muratbey’den ramazanda doğru beslenmenin püf noktaları

Ramazan ayı gerçek beslenmenin karşılığını rahat ve sağlıklı bir ramazan geçirerek görebileceğimiz bir aydır. Gerçek beslenme tavsiyeleri veren Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu; ramazanda sahur ve iftar olarak ya da yalnızca iftar yapılarak tek yahut 2 öğün biçiminde tüketilen besinlerin, iftardan sahura kadar 3 yahut 4 seferde tüketilecek formda bölünerek yenilmesinin gerekliliğine dikkat çekti. Garipağaoğlu, bol peynir tüketerek bedenin vitamin ve mineral gereksiniminin karşılanmasına yardımcı olacağımızı belirtiyor.

Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve ömür biçiminin değiştiği bir aydır. Oruç özünde, açlığı hissetme ve bu hissin getirisi olarak da paylaşma, yardımlaşma, şükretme, israftan kaçınma üzere dini ve kozmik temellerin yaşanması manasını barındırmaktadır. Ramazanın yararından yararlanabilmek için kâfi ve istikrarlı beslenme ay boyunca başka bir kıymet taşımaktadır. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, ramazan ayı boyunca gerçek beslenmek için gereken değerli bilgileri paylaştı.

Ramazanda öğünler iftardan sahura kadar bölünerek yenilmeli

Ramazan ayında yanlışsız beslenmenin kıymetine işaret eden Prof. Garipağaoğlu tavsiyelerini şöyle sıraladı:

“Ramazanda sahur ve iftar olarak ya da yalnızca iftar yapılarak tek yahut 2 öğün formunda tüketilen besinlerin, iftardan sahura kadar 3 yahut 4 seferde tüketilecek formda bölünerek yenilmelidir. Ayrıyeten sağlıklı bir sindirim için, yemeklerin küçük lokmalar halinde ve uygunca çiğnenerek yenilmesi gerekiyor. İftarda orucu su, hurma, peynir, zeytin, çorba ile açmak ve 15-20 dakika sonra ana yemeğe geçmek, hem yeme denetiminin sağlanmasına hem de sindirim sıkıntılarının önlenmesine yardımcı olur”.

Ana yemeğin yardımcı yemekler dahil en fazla 4 çeşitten oluşması gerektiğinin altını çizen Garipağaoğlu, süt yahut meyve üzere sağlıklı besinlerle hazırlanan tatlıların ana yemekten 1-2 saat sonra tüketilmesini öneriyor. Ramazanda gün uzunluğu oluşabilecek sıvı ve mineral kaybını önleyebilmek için iftar sonrası bol sıvı tüketiminin değerine dikkat çekiyor.

Daha sağlıklı ve daha verimli bir gün için kesinlikle sahur yapılmalı

Ramazanda daha sağlıklı ve daha verimli bir gün geçirebilmek için kesinlikle sahur yapılmasını hatırlatan Prof. Garipağaoğlu; “Ramazanın kıymetli öğünlerinden biri olan sahur en çok atlanan öğündür. Meğer sahur, hem günlük güç ve besin ögeleri ihtiyaçlarının karşılanmasına dayanak verir; hem de metabolizmayı hızlandırarak kilo denetimi sağlanmasına yardımcı olur. Sahurun atlanması, beden direncinin düşmesine ve kilo artışına neden olabilir. Sahurda çay, süt, Burgu, Sürmeli, Kaymaklı üzere az tuzlu peynirler, yumurta, az tuzlu zeytinler, mercimek ve zerzevat üzere liften varlıklı çorbalar, az yağlı börekler, tam tahıl ekmeği (buğday, çavdar, yulaf),  yoğurt, cacık, domates, salatalık, meyve, fındık, ceviz, az şekerli bol meyveli komposto üzere besinler ortasından menü oluşturulmalı. Ayrıyeten, bol sıvı tüketilmeli. Sahurdan sonra çabucak yatmak; kilo alımı, mide yanması, reflü üzere sıkıntılara neden olabilir. Bu nedenle sahurdan yarım saat kadar sonra yatılması sıhhat açısından yararlıdır” dedi. �

Ramazanda sağlıklı beslenmenin sırrı: Peynir

Ramazan ayında alınması gereken besin ögelerinin birçoklarının peynirde zımnî olduğunu söyleyen Garipağaoğlu bu periyotta bol peynir tüketmenin bedenin vitamin ve mineral muhtaçlığının karşılanmasına yardımcı olacağını söyledi. �

Garipağaoğlu, “Sindirim problemi yaşayan kişiler için de peynir mutlaka iftariyelikler arasında bulunmalı ve gıdalarla birlikte tüketilmeli” dedi.

Garipağaoğlu, bilhassa bu periyotta bedenin D vitamini seviyesinin kâfi olmasının, Ramazan mühletince bağışıklık sistemini destekleyeceğini söyleyerek, “Ramazanda, D vitaminini bedene alabilmek çok kıymetli. Kâfi D vitamini bağışıklığın güçlendirilmesinde kıymetli rol oynuyor. Güneşten yeteri kadar faydalanılmadığı takdirde iftar ve sahur öğünlerinde D vitamini ile zenginleştirilmiş peynir tüketmek değerlidir. Sonuç olarak, kâfi ve istikrarlı beslenmeye ihtimam göstermek ramazan ayını sağlıklı ve huzurlu geçirebilmenin anahtarı. Her gününüzün ramazan rahmeti ve güzellikleriyle dolu olması dileğiyle. Güzel ramazanlar” dedi.

Oruç dostu besin peynirle hazırlanan lezzetli ve sağlıklı tarifler:

https://www.muratbey.com.tr/Tarifler/R-TR-22-24

https://www.muratbey.com.tr/Tarifler/R-TR-22-10

https://www.muratbey.com.tr/Tarifler/R-TR-22-16

https://www.muratbey.com.tr/Tarifler/R-TR-22-3

https://www.muratbey.com.tr/Tarifler/R-TR-22-7

https://www.muratbey.com.tr/Tarifler/R-TR-22-24

Muratbey toplumsal medya hesaplarında hoş ve sağlıklı tarifler ile hakikat beslenme teklifleri paylaşılıyor:

https://www.instagram.com/muratbeypeynir/

https://www.youtube.com/muratbeypeynir/

https://www.facebook.com/MuratbeyPeynir

Hibya Haber Ajansı