Şazda Mahan Bahçesi, İran’ın Kirman Eyaleti’nde, Mahan yakınlarında (6 km uzaklıkta) bulunan tarihi bir Pers Bahçesidir. Mahan’daki Prens Bahçesi anlamına gelen Çöldeki Cenneti keşfetmeye hazır mısınız? İşte, İran bahçelerinin güzel bir örneği olan mutlaka görülmesi gereken Şazda Mahan Bahçesi hakkında detayları yazımızda yer verdik.
Şazda Mahan Bahçesi, Bahçe 5.5 hektardır ve dikdörtgen şekillidir. Etrafı duvarla çevrilidir. Alt uçta bir giriş yapısı ve kapı ve üst uçta iki katlı bir konut yapısından oluşur. Bu ikisi arasındaki mesafe, arazinin doğal eğimine göre tasarlanmış çeşmelerle süslüdür. Bahçe, uygun doğal iklimden yararlanan İran bahçelerinin güzel bir örneğidir.
1850 yılı civarında Muhammed Hasan Han Sardari Iravani için bu alanda bir bahçe inşa edildi. 1870 yılında Abdolhamid Mirza Naserodolleh tarafından, Kaçar Hanedanlığı’ndaki valiliğinin on bir yılı boyunca tamamen yeniden inşa edilmiş ve genişletilmiştir.
Mevcut görünür yapı neredeyse tamamen bu ikinci döneme aittir. Resmi olarak NaseroDolleh tarafından Tahran’da tasarlanan benzer bahçelerle ilişkilidir.
1890’ların başında Abdülhamid Mirza‘nın ölümü nedeniyle inşaat yarım kaldı. 5.5 hektarlık bir alana yayılan Şazda Bahçesi, dikdörtgen şeklindedir. Altta giriş ve kapısı, üstte iki katlı konut yapısı vardır. Bu ikisi arasındaki mesafe çeşmelerle çevrilidir. UNESCO tarafından Haziran 2011’de Dünya Mirası olarak listelendi.
İran bahçeleri veya Fars bahçeleri, tarafından ortaya çıkarılmış olan bahçe tasarımı geleneği ve tarzı Endülüs’ten Hindistan’a ve ötesine kadar bahçelerin tasarımını etkilemiştir.
Elhamra bahçeleri, İspanya’daki Endülüs devrinden itibaren bir Moro sarayı ölçeğinde Pers bahçe felsefesinin ve tarzının etkisini göstermektedir.
Hümayun Türbesi ve Tac Mahal, Hindistan’daki Babür İmparatorluğu döneminden beri dünyadaki en büyük Fars bahçelerini barındırmaktadır.
Dünya Mirası Alanları