GündemHaber Girişi : 03 Mart 2023 10:20

OHAL kapsamında eğitime ilişkin alınan tedbirler Resmi Gazete’de yayımlandı

OHAL kapsamında eğitime ilişkin alınan tedbirler Resmi Gazete’de yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya nazaran, kararname uyarınca inanılmaz hal ilan edilen vilayetlerde sarsıntıdan etkilenen vatandaşlara, Ulusal Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okul ve kurumlar ile bunlara bağlı döner sermayeli işletmeler tarafından sunulan yemek, konaklama, temizlik ve diğer hizmetler ücretsiz verilecek. Bu giderler Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.

Olağanüstü hal ilan edilen illerde bulunan özel öğretim kurumları için 8 Şubat 2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumlan Kanunu’nun 7’nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen süreler 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin yürürlüğe girdiği tarih prestijiyle üç ay müddetle duracak. Bu mühletler, durma müddetinin sona erdiği günü takip eden günden itibaren işlemeye başlayacak.

Olağanüstü hal ilan edilen vilayetlerde bulunan kapanan yahut kapatılan özel öğretim kuramlarının 5580 sayılı Kanun’un 7’nci unsurunun beşinci fıkrası kapsamında bölüm ve teslim etmeleri gereken mühürleri, yönetici, öğretmen ve öğrencilerle ilgili bütün defterleri, dosyalan ve öbür evrakı deprem nedeniyle teslim edememeleri halinde bu kurumlar hakkında anılan fıkrada belirtilen idari para cezası uygulanmayacak.

Olağanüstü hal ilan edilen vilayetlerde hizmet binası yıkılan yahut hasarlı olması nedeniyle faaliyetleri süreksiz yahut daima olarak durdurulan öğretmenevi ve akşam sanat okullarında 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında istihdam edilen emekçilerin fiyatları yahut iş akdinin sona ermesine bağlı tazminatlarının ödenmesinde işletme bütçesinin yetersiz olması halinde bu kuramlara üç ay mühletle Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden kaynak aktarılabilecek.





OHAL bölgesindeki vilayetlerde İlköğretim ve Ortaöğretimde Parasız Yatılı yahut Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Toplumsal Yardımlara Ait Kanun kapsamında burslu olarak okuyan öğrencilerin birebir vilayette yahut diğer vilayette bulunan okul pansiyonlarında parasız yatılılığa yerleştirilmeleri yahut özel öğretim kuramlarına nakil olmaları halinde bu kapsamda ödenen bursları, 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren 2022-2023 eğitim öğretim yılı sonuna kadar kesilmeyecek.

 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli sarsıntılar sebebiyle annesi yahut babası ya da vasisi vefat eden okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine parasız yatılılığa yerleşip yerleştirilmediğine bakılmaksızın örgün öğretime devam etmek kuralıyla 2022-2023 eğitim öğretim yılı sonuna kadar 2684 sayılı Kanun uyarınca ödenen burs ölçüsü kadar aylık eğitim dayanağı verilecek. Bu eğitim dayanağı 2684 sayılı Kanun uyarınca burs alanlara verilmeyecek.

 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, çocukların eğitim süreçlerinde her vakit yanlarında olmaya devam edeceklerini, öğrencilerin eğitime erişimlerini sağlamak için her türlü imkanı sunacaklarını vurgulayarak, “Elimizden geldiğince deprem yaralarını sarmak için çalışmaya devam edeceğiz. Depremde hayatını kaybeden canlarımızın emanetlerini, yavrularımızı geleceğimizin teminatı olarak en iyi şekilde yetiştirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı