Hem insan sağlığı için hem de doğa için pek çok faydası bulunan okaliptus bitkisi; okaliptus suyu, okaliptus çayı ve okaliptus yağı olmak üzere farklı formlarda hazırlanarak çeşitli alanlarda kullanılır. Ancak özellikle insan sağlığı için aşırı tüketimi çeşitli sorunlara yol açabileceğinden bu bitkiyi tüketirken çok dikkatli olmak ve bir doktora danışmak gerekir.
Okaliptus Yaprağı
Okaliptus, mersingiller familyasından bir bitkidir. Pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen bitkinin 600’den fazla çeşidi bulunur. Son yıllarda özellikle tıp alanında kullanıldığına dair haberlerin çıktığı okaliptus, her mevsim toplanabilme imkanı sağlar. Kış ayları geldiğinde yaprakları dökülmediği için doğanın bu şifalı ürününden her daim faydalanmak mümkün olur. Ancak bitkiden alacağınız şifayı en üst seviyeye taşımak isterseniz eylül ya da ekim aylarında toplanan mahsulleri tercih edebilirsiniz.
Kökeni Avusturya’ya uzanan okaliptus, bitki şeklinde yaygın olarak Portekiz, Fas, İspanya ve Brezilya çevresinde de görülür. Ancak özellikle Avusturya’nın hemen hemen her noktasında çeşit çeşit okaliptus ağaçları yer alır. Ülkemizde de belirli miktarda yetişen okaliptus bitkisi, başta Muğla’nın Dalaman ilçesi olmak üzere Akdeniz bölgesindeki sahil şeridinde sıkça bulunur. Benzer şekilde okaliptus ağaçlarına Ege bölgesinde de rastlanabilir. Oldukça geniş bir gövdeye sahip olan bu ağaçlar, dünyanın en uzun ağaçları arasında yer alır ve gövdelerine 200 ile 1000 litre arası suyu rahat bir şekilde çekebilir.
Su çekme özellikleri sebebiyle okaliptus ağaçları ağırlıklı olarak bataklık olan bölgelerde yetiştirilir. Böylece okaliptuslar, bölgedeki bataklık problemini ortadan kaldırır. Okaliptus bitkisinin mavi ve yeşil renkten oluşan çiçekleri ile gövdeye yapışık biçimde taze yaprakları bulunur. Bitkinin meyveleri ise çokça tohumdan oluşur. Ağaç içerisinde yüksek miktarda eterik yağ yer alır. Bunun yanı sıra oldukça fazla sineol maddesi de vardır. İşte bu nedenle bitkiden uçucu yağ olarak elde edilen okaliptus yağı faydaları epey fazladır. Özellikle bataklıkların yaydığı sıtma hastalıklarının önüne geçmek konusunda oldukça etkilidir.
Ülkemizin güney kesimlerinde de okaliptus bitkisi ilk olarak bu maksatla yetiştirilir. Böylece sıtma hastalığına yol açan sivrisinek nesli de tüketilir. Aynı zamanda bataklık çevresindeki verimli topraklar da yeniden faaliyete geçirilir. Dolayısıyla tarım konusunda çok büyük faydaları olduğu bilinen okaliptus bitkisi; yalnızca insan sağlığının değil doğanın da adeta şifacısıdır. Okaliptus yaprağı faydaları arasında çevredeki diğer bitkileri onlara zarar verebilecek tozlardan ve dumanlardan korumak da vardır.
“Okaliptus yağı nasıl kullanılır?” diye merak edenler için bu şifalı yağın dahili ve harici olarak farklı kullanımları olduğunu belirtmek gerekir. Harici kullanımda masaj yoluyla cilde nüfuz etmesi sağlanırken aynı zamanda buhar banyosunda da kullanılabilir. Ancak hem dahili hem de harici kullanım öncesinde mutlaka doktora danışmak ve doktorun uygun gördüğü şekilde kullanmak gerekir.
Okaliptus Faydaları
Okaliptusun solunum yolu rahatsızlıklarında tedavi sürecine yardımcı olan bir etkisinin bulunduğu söylenir. Bunun yanı sıra idrar söktürücü özelliği ile de hem idrar yollarını temizlemek için hem de sağlıklı şekilde kilo vermek için tüketilebilir. Aynı zamanda doğru yöntemler ile hazırlanmış olan merhem versiyonları ciltteki tahriş olan bölgelerin iyileşmesini hızlandırabilir. Vücuda güç ve zindelik katan okaliptus bitkisi ile gün içinde kaybedilen enerji geri kazanılabilir.
Okaliptus Çayı Faydaları
Okaliptus çayı genellikle taze okaliptus yapraklarından hazırlanır. Bir tutam okaliptus yaprağının üzerine 1 bardak kadar kaynar suyu ilave edip 10 dakika boyunca demlenmeye bırakmanız halinde okaliptus çayınız hazır olur. Okaliptus çayı; stres azaltma, sakinleştirme ve ağrıları hafifletme özelliğine sahiptir. Ancak fazla tüketimi halinde ciddi rahatsızlıklar oluşabileceği için mutlaka doktor kontrolünde tüketmek gerekir.