EkonomiHaber Girişi : 21 Mart 2023 12:54

OKX, Mart ayı Rezerv Kanıtı Denetim Raporu’nu yayımladı

OKX, Mart ayı Rezerv Kanıtı Denetim Raporu’nu yayımladı

İşlem hacmine nazaran dünyanın en büyük ikinci kripto borsası ve önde gelen bir Web3 teknoloji şirketi olan OKX, kullanıcı inanç ve güvenilirliğini öncelemek ismine yayımladığı Rezerv Delili Raporlarına bir yenisini daha ekledi. Kullanıcı güvenilirliğini artırmak ismine aylık dönemde ekosistemle paylaşılan raporların beşincisinde, OKX’in rezervlerinde 8,9 milyar dolar kıymetinde BTC, ETH ve USDT olduğu görülüyor.

Borsa, Rezerv İspatı sistemiyle hem OKX’in tam yükümlülüğündeki Merkle ağacını herkese açık hale getirerek şeffaflığı yükseltiyor hem de teknik tahliller aracılığıyla kullanıcı kapalılığını koruyor. Son yayımlanan Rezerv İspatı Raporu bilhassa daldaki şeffaflık gereksiniminin vurgulandığı bu devirde, teknoloji tabanlı “geleceğin araçlarının” kullanıcı inancını kazanmadaki gücünü gösteriyor.

OKX: Rezerv Delili sisteminin şeffaflığını artırıyor

Bununla birlikte, tüm yükümlülükleri yahut kullanıcı mevduatlarının toplam bakiyesini halka açık hâle getirerek Rezerv İspatı sisteminin şeffaflığını artıran borsa, kullanıcıların kendi yükümlülüklerini gösteren lakin öteki kullanıcılardan gelen dataları gizleyen evvelki sistemin tersine, herkesin Merkle ağacını indirmesine imkan tanıyor.�





“İsteğe bağlı denetim, yeni nesil finansal sistem için temel oluşturabilir”

Konuya ait değerlendirmelerde bulunan OKX Küresel Kurumsal Yöneticisi Lennix Lai, “Şeffaflık, belirsizlik vakitlerinde daha değerli hâle geliyor. Bunu sağlamak ismine kullanıcıların, borsanın blokzincirindeki rezervlerini kesin olarak kanıtlayan kripto-yerel araçlarına erişmesi gerekiyor. OKX olarak, piyasa standartlarını aşmaya odaklanarak; rezervlerin, yükümlülüklerin ve borç ödeme gücünün gerçek vakitli, muteber doğrulamasını sağlamak emeliyle yaklaşımımızı daima olarak geliştiriyoruz. Böylesi dinamik ve isteğe bağlı kontrol, yeni kuşak finansal sistem için temel oluşturabilir. Bu durum tıpkı vakitte mevcut bankacılık sisteminin karşılaştığı ağır kontrol göz önüne alındığında, kıymetli bir adım olarak da kıymetlendirilebilir.” dedi.

Rapora nazaran OKX’in mevcut rezerv oranları şu halde oluşuyor:

BTC: %103

ETH: %103

USDT: %102

OKX, sıfır bilgi ispatı teknolojisinden faydalanacak

Kullanıcılar, çevrimiçi olarak Mart ayı raporlarının yanı sıra delillere ait yeni ve geçmiş datalara de ulaşabiliyor. Bununla birlikte, paylaşılan rezervler ve yükümlülükler, OKX web sitesi üzerinden açık kaynaklı üçüncü taraf doğrulama araçları kullanılarak doğrulanabiliyor. Bu kapsamda aktarılan üçüncü taraf dataları OKX’in büyük borsalar ortasında en büyük yüzde 100 pak varlık rezervine sahip olduğunu gösteriyor.

Öte yandan, önümüzdeki devirde güvenlik tedbirlerini yükseltmeyi hedefleyen borsa, kullanıcıların tüm müşteri mevduatlarının muhasebeleştirildiğini doğrulamasına imkan tanıyan sıfır bilgi delili teknolojisinden faydalanacak. Bu teknoloji tıpkı vakitte kullanıcı varlıklarının net öz sermayesini döviz rezervleriyle karşılaştırarak ödeme kabiliyetini garanti eden kriptografik bir yaklaşım sunacak.