GündemHaber Girişi : 27 Temmuz 2023 16:45

Olumsuz Duyguların Vücuda Etkileri

Olumsuz Duyguların Vücuda Etkileri

Öfkelenmeden, üzülmeden önce bir kez daha düşünsek iyi olacak gibi…

Kim istemez ki sürekli mutlu olmak, gülmek… Maalesef ki zaman zaman olumsuz duygulara kapılabiliyoruz. Hastalıkların temelinde yatan nedenler çoğunlukla beslenme, düzensiz yaşam gibi faktörler olarak bilinse de, aşırı olumsuz duygular da organları yorarak hastalıklara davetiye çıkarabiliyor.

Olumsuz duyguların hastalık oluşturma sebebi, çoğunlukla stres hormonlarını artırarak organları etkileyip işlevlerini kaybetmesine sebep olmasıdır.

Örneğin aşırı alkol kullanımı, bilinçsiz ilaç kullanımı nasıl karaciğeri tahrip edebiliyorsa aşırı öfke ve kızgınlık gibi duygular da karaciğere zarar verebilir.

#image_title

Aşırı panik, nefret, kırgınlık, hatta aşırı neşe gibi duygular kalp ritmini etkiler. Kaygı ve stres anında kalp ritmi artar ve vücuda daha fazla kan pompalanmaya başlanır.

Üzüntü ve keder gibi duygular akciğerin işlevlerini olumsuz etkileyebilir. Bu durum göğüste baskı, ağırlık hissedilmesine yol açabilir, hatta depresyona kadar sürükleyebilir. Bunun için depresyona giren kişilere açık hava yürüyüşleri, nefes egzersizleri önerilir.

Aşırı korku ise böbrekler üzerinde büzülme etkisi yaratarak işleyişini etkiler Bir şeyi dert etmek, takıntı yapmak ise en çok mide-bağırsak sistemini vurur.

  • Üzüntü – Akciğeri yorar
  • Öfke – Karaciğeri zayıflatır
  • Korku – Böbrekleri olumsuz etkiler
  • Endişe – Mideye zarar verir
  • Stres – Kalp ve beyni yıpratır

Sağlıklı beslenerek, spor yaparak kendinize iyi baktığınız gibi iyi duygular taşıyarak da sağlığınızı korumalısınız. Mümkün olduğunca stresten, korku, endişe vb. duygulardan uzak durarak, bir sorunu takıntı hale getirmeyerek hastalık ve rahatsızlıkları kendinizden uzak tutabilirsiniz.