Dün açıklanan ve bu haftanın en değerli bahis başlığı olan ABD TÜFE verisi yıllık bazda %6,0’dan %5,0 düzeyine geriledi. Çekirdek TÜFE ise yıllık bazda %5,5’ten %5,6’ya yükseldi. ABD enflasyonu şu anda Haziran 2021'den bu yana en düşük düzeyinde gerçekleşirken, çekirdek tüfe manşetin üstüne çıkmış oldu. Açıklanan bilgi sonrasına evvel herkes manşetin düştüğünü görüp büyük bir oh çekti. Sonrasında ise çekirdeğin arttığı gerçeği ile yüzleşip ah çekti. Mayıs ayı faiz kararını da şekillendiren enflasyon verisi sonrasında 25 baz puanlık bir faiz beklentisi evvel manşete nazaran fiyatlanıp %50’ye kadar geriledi. Çekirdeğin farkına varılmasıyla birlikte 25 baz puanlık bir artış mümkünlüğü tekrar %70 düzeyine ulaştı.
Manşet – çekirdek enflasyon harareti şimdi daha geçmemişken, FED’in Mart ayına ait toplantı tutanaklarına dikkatimizi çevirdik. 25 baz puanlık bir artışın yapıldığı Mart ayı toplantısında Fed yetkililerinin bankacılık krizi nedeniyle gaye faiz oranını düşürdüğünü görüyoruz. Birkaç yetkili Mart ayında faiz artırımlarını durdurmayı düşünürken kimi yetkililer 50 baz puanlık bir artış da hasır altı etmiyor. Ancak eninde sonun “tüm” yetkililer 25 baz puanda karar kılarak faiz oranı 4.75-5.00 aralığına yükseltiyor. Fed, faiz oranı kararlarının “oybirliğiyle” alındığına ileti vermeye devam ediyor. Biraz dönüp yetkililerin, kamuoyuna yaptığı açıklamalara baksak bile neredeyse tamamı gelecekte uygulanacak siyasetler konusunda tıpkı fikirde değil. Fed, piyasada oluşan meçhullüğü aşmak için omuz omuza bir çaba sürdürmeye çalışıyor. Başka taraftan ise Fed, 2023'ten itibaren “hafif durgunluk” öngörüyor.
Enflasyonun yavaşlaması ile birlikte borsalarda müspet hava tesirli olurken Fed tutanaklarıyla birlikte işler aksine döndü ve Borsalar günü negatif tamamladı. İnançlı liman altında yükseliş sürerken ABD tahvilleri yükseldi. Dolar endeksinde ise gerileme devam etti.
Asya tarafında ABD enflasyonunun yumuşamasıyla birlikte faiz artırımı döngüsünün sona yaklaştığına dair beklentiler güçlendiği için kısa vadeli tahviller sert hareket etti.
Diğer yandan ise Asya piyasasında açılışla birlikte euro dolar paritesi 1,10 dolar yükselerek 2 aylık doruğuna ulaştı. Yatırımcılar, Avrupa merkez bankacılarının artan fiyatları dizginlemek için ABD’de daha uzun mühlet şahin tarafta kalmaları gerekeceğini düşünüyor.
MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik pay endeksi büyük ölçüde Financial Times'ın SoftBank'ın Alibaba payını sattığını bildirmesinin akabinde Hong Kong teknoloji paylarındaki %1,5'lik düşüşün baskısıyla %0,3 düştü
Petrol fiyatları, yatırımcıların ABD’de yaşanabilecek mümkün bir resesyon ve zayıf petrol talebi konusundaki devam eden telaşları nedeniyle temkinli kaldı ve evvelki iki seansta yükseldikten sonra Perşembe günü açılışla birlikte gevşedi. Brent ham petrolü, varil başına 87,14 dolardan %0,2 düşerken, ABD West Texas Intermediate %0,2 düşüşle 83,10 dolara geriledi
Yurt içinde özel bölümün yurt dışı kredi borcu ile haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek. Yurt dışı piyasalarda Almanya final enflasyonu, İngiltere GSYH ve sanayi üretimi, ABD üretici fiyatları öne çıkıyor.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gerçek dalın döviz durumunu etkileyen süreçlerini izlemek maksadıyla 2018'de kurulan Sistemik Risk Data Takip Sistemi'nin raporlama yükümlülüğünü doğuran kredi bakiyesinin alt sonu 5 milyon TL’den 10 milyon TL’ye yükseltildi.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısına ilişkin yayımladığı tutanaklarda, geçen ay bir dizi banka iflasının piyasaları alt üst etmesinin akabinde yetkililerin bu yılki faiz artırımlarına ait beklentilerini azalttığı bilgisi yer aldı
Fed'in 21-22 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen FOMC toplantısının dün açıklanan tutanaklarına eklediği taban nota nazaran, 12 bölgesel Fed'den 4'ünün müdürleri toplantı öncesine kadar 25 baz puan artırım yapılmamasını istemişler.
İngiltere Merkez Bankası Lideri Andrew Bailey, IMF toplantıları için bulunduğu Washington'da yaptığı açıklamada, 2007-2008 küresel finansal krizinin tekrar edildiğine yönelik iyaretler görmediğini söyledi.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, iklim değişikliği, salgın hastalıklar, kırılganlıklar ve çatışmalar üzere global zorlukların kapsamı ile karmaşıklığının arttığını belirterek, kelam konusu zorluklar karşısında Dünya Bankası için ek ıslahatların yapılması gerektiğini söyledi.
ABD federal hükümetinin bütçe açığı, Mart'ta gelirlerin düşmesi ve harcamaların artmasıyla 378 milyar dolar oldu.
Uluslararası Para Fonu (IMF), global kamu borcunun Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının 2028'e kadar yüzde 99,6'ya çıkmasının beklendiğini bildirdi.
Avrupa Birliği (AB), ABD merkezli çip üreticisi Broadcom'un bulut bilişim ve yazılım şirketi VMware'i 61 milyar dolara satın almasının birtakım donanım bileşenlerinde rekabete ziyan vereceğini bildirdi.
G7 maliye bakanları, makroekonomik ve finansal istikrarı muhafaza, tedarik zinciri çeşitliliğini ise artırma taahhüdünde bulundu.
Çin’de geçen ay ihracat bir evvelki yıla nazaran dolar bazında yüzde 14,8 artarken, ithalat yüzde 1,4 azaldı.
Çekya Merkez Bankası İdare Şurası üyesi Jan Prochazka, enflasyonun düştüğü net bir halde görülene kadar faiz indirimi olmayacağını, fiyatlarda artışı yavaşlatmak için faizlerin daha uzun müddet yüksek kalması gerektiğini söyledi.
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı