EkonomiHaber Girişi : 17 Nisan 2023 19:27

Öne çıkan şirket haberleri

Öne çıkan şirket haberleri

-Malezya Devlet haber ajansı Bernama bugün yaptığı açıklamada, Malezya hükümeti, evvelki idare ile Goldman Sachs ortasında 1MDB mali skandalıyla ilgili varılan 3,9 milyar dolarlık uzlaşma mutabakatını yine değerlendirdiğini tabir etti. Bernama'nın bildirdiğine nazaran, Başbakan Enver İbrahim, 1MDB hususlarını inceleyen bir hükümet misyon gücünün Goldman ile 2020 muahedesini incelediğini ve bunun kamu fonlarının geri alınması sorunu olduğunu ve bu kararı tekrar değerlendirdiklerini açıkladı.

-Endonezya Yatırım Bakanı, Volkswagen'in Endonezya'da bir elektrikli araç (EV) pil ekosistemi kuracağını ve madenci Vale, Ford ve Çin'in pil mineralleri üreticisi Zhejiang Huayou Cobalt ile ortak olacağını söyledi. Araba üreticileri, maliyetleri düşürmeyi ve KONUT pazar önderi Tesla ile ortadaki farkı kapatmayı amaçlayan, bir aracın etiket fiyatının yaklaşık %40'ını oluşturan MESKEN pillerinin üretiminde kullanılan hammaddeleri için Endonezya'ya yönelmek istiyor. Volkswagen yaptığı açıklamada, Endonezya’nın hammadde açısından değerli ve enteresan bir ülke ve hükümet ve tedarikçilerle olumlu bir alışveriş içinde olduklarını söyledi.

-Amazon’un İspanya'nın Sevilya kentindeki deposunda çalışan 1500 kadar personellerin bağlı olduğu Personeller Genel Birliği (UGT) sendikası, sıhhat, çalışma ve maaş kurallarının uygun bir formda yerine getirilmediği gerekçesiyle greve gidildiğini açıkladı. UGT, Amazon şirketinin, Sevilya'daki deposunda pazar günleri ve tatil günlerinde çalışmak için mesai fiyatlarını tek taraflı olarak değiştirdiğini ve bunun çalışanlar için yılda 2 bin avroluk bir kayba neden olduğunu belirtti. Sendika Amazon'un, iş kazalarını da tanımadığını tez etti. İspanya'daki depolarında 20 bine yakın çalışanı olan Amazon, 2025 sonuna kadar bu ülkedeki emekçilerinin sayısını 25 bine çıkarmayı planlıyor.

-New York Times'ın haberine nazaran Microsoft'a ilişkin Bing, Samsung Electronics aygıtlarında varsayılan arama motoru hizmeti olarak Alphabet Inc.'e ilişkin Google'ının yerini alabilir. Haberde, dünyanın önde gelen akıllı telefon üreticisi Samsung'un Bing'e geçiş yapmayı düşündüğü ve Google'ın yıllık yaklaşık 3 milyar dolarlık gelirini riske attığı belirtildi. Bing'in Google'ın arama hakimiyetine yönelik tehdidi, son aylarda OpenAI'nin kullanıcı sorgularına ChatGPT gibisi cevaplar sağlayan teknolojisinin eklenmesiyle daha güçlü hale geldi. IDC bilgilerine nazaran Samsung, 2022'de tümü Google'ın Android yazılımını çalıştıran 261nmilyon akıllı telefon sevk etti. Koreli şirket, hem Microsoft hem de Google ile esaslı iştiraklere sahip ve aygıtları, OneDrive ve Google Haritalar üzere her ikisinden de bir uygulama ve hizmet kitaplığı evvelden yüklenmiş olarak geliyor. Habere nazaran, müzakereler hala devam ediyor ve Samsung, Google'ı varsayılan sağlayıcı olarak tutmaya da karar verebilir.





-Merck & Co, şirketin immünoloji alanındaki varlığını desteklemek için Prometheus Biosciences Inc'i yaklaşık 10.8 milyar dolar satın alacak. Ortak açıklamada Merck'in yan kuruluşlarından biri aracılığıyla immünolojik hastalıkların tedavisine yönelik eserlerde uzmanlaşmış biyoteknoloji şirketi için pay başına 200 dolar ödeyeceği belirtildi.

-Apple'ın M2'ye emsal işlemcilere sahip yeni Mac'leri test ettiği ve yakın vakitte piyasaya süreceği söyleniyor.

GOOGLE (GOOGL)

Teknik olarak baktığımızda üstte 106.77 düzeyinin kırılması halinde evvel 109.19 ve gerisinden 111.24 düzeyine kadar yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 103.70 takviyesinin altında evvel 99.77 ve gerisinden 91.92 takviyesine hakikat düşüşler kelam konusu olabilir.

NOT: Payda bayrak formasyonu görüyoruz. Mavi kanalın zirvesine yakın bir bölgeden gelen haberlerin tesiriyle satışını hızlandırdı. Pay ABD seansı öncesinde satıcılı seyrediyor. 109.19 direnci kırılmadığı sürece pay de satış baskısının ön planda kalması beklenebilir. Bu direncin üzerinde tekrar alımlar ön plana çıkabilir.

MICROSOFT (MSFT)

Teknik olarak baktığımızda üstte 294.00 düzeyinin kırılması halinde evvel 302.94 ve gerisinden 315.20 düzeyine kadar yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 286.16 takviyesinin altında evvel 281.76 ve gerisinden 272.00 takviyesine hakikat düşüşler kelam konusu olabilir.

NOT: Payda genişleyen üçgen formasyonuna misal bir yapı yapar. Pay gelen haberler sornrası ABD seansı öncesi alıcılı seyrediyor. 281.76 dayanağının üzerinde alışların devamı beklenebilecekken bu takviyenin altında satışlar hızlanabilir.

APPLE (AAPL)

Teknik olarak baktığımızda üstte 166.77 düzeyinin kırılması halinde evvel 171.13 ve gerisinden 176.12 düzeyine kadar yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 163.83 takviyesinin altında evvel 160.29 ve gerisinden 156.06 dayanağına hakikat düşüşler kelam konusu olabilir.

NOT: Pay kanal doruğunu zorluyor. Şayet 166.77 direncini kırmayı başarırsa sert yükselişler yaşanabilir. Bu direncin altında ise payın satış baskısı altında olduğu unutulmamalıdır.

NETFLIX (NFLX)

Teknik olarak baktığımızda üstte 342.76 düzeyinin kırılması halinde evvel 347.67 ve gerisinden 362.02 düzeyine kadar yükseliş yaşanabilir.

Aşağıda ise 336.32 takviyesinin altında 332.23 ve gerisinden 306.71 dayanağına yanlışsız düşüşler kelam konusu olabilir.

NOT: Pay yükseliş trendini kırdıktan sonra pull back yaptı. 347.67 direncinin altında kaldığımız sürece düşüş eğiliminin devamını bekliyoruz. Bu düzeyin üstünde alımlar sürat kazanabilir.

Kaynak: İkon Menkul
Hibya Haber Ajansı