Organizasyon ve Yönetim

Abdurrahman Ayar Köşe Yazısı – Organizasyon ve Yönetim

Organizasyon; Düzenlemek eylemi. Devletin, yönetimin, toplumun vb. düzenleniş biçimi.
Yönetim; yönetmek işi, çekip çevirme. yönetmek işini yapan makam.

Kamu kurum ve kuruluşları ile kurumsal özel sektörün faaliyet alanları ve büyüklükleri düzeyinde organizasyon şemaları mevcut olup, bu şemada tanımlanmış birimler eliyle faaliyetler icra edilmektedir. Piramit örneğinde olduğu gibi şemanın en tepesindeki kişisi ile şemanın en altında tanımlanmış kişilerinin işletme faaliyetlerindeki sorumlulukları aynı amaca hizmet edecek bir şekilde tasarlanmalıdır.

Organizasyon şeması hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus çalışana alan açmak değil, yapılacak işi/faaliyeti en verimli ve hızlı yerine getirebilme yeteneğinin oluşması amaçlanmalıdır.
İşletmelerin faaliyet amacı ile işletme yönetiminin (karar organının) amacı aynı olması gerekir. Amaçların aynı olması yönetenin işletme faaliyetlerinin ne olduğunu ve faaliyetin (üretim ve/veya hizmet) gerçekleşme sürecini biliyor olması ile mümkündür.


Kamu Kurum ve Kuruluşlarında atama ve sınava tabi olup sınav sonucu yönetim pozisyonlarına atanan kişi/kişilerin yetkinliğinin kurum kuruluşun amaçları ile örtüştüğü oranın yüzde olarak düşük olduğunu kamu kurum ve kuruluşlarının içinde bulunduğu ”gizli işsizlik” durumu ile izah edilebilir.
Gizli işsizlik; Aynı teknik vasıtalarla daha az sayıda işçi çalıştırarak elde edilebilecek mal veya hizmetlerin üretimine boş yere bir iş gücü fazlalığının bağlı tutulmasıdır.


Bir işyerinde işçilerden bir kısmı işten çekildiği halde üretimde herhangi bir azalmanın söz konusu olmadığı, yani kişilerin açık şekilde işsiz görünmemelerine rağmen gerçekte üretime hiçbir katkılarının olmadığı işsizlik türü;
İsminden de anlaşılacağı gibi, burada açık işsizlikteki durumdan farklı olarak, çalışma arzu ve iktidarında bulunan, iş bulabilmek için girişimler yapan, dolayısıyla ilk bakışta işsiz olduğu anlaşılan bir grup emek sahibi söz konusu değildir. Aksine dışarıdan bakıldığı zaman çalışan, üretime az çok katkısı olan kendisi dahi fazlalık teşkil ettiğini bitmeyen bir zümre ile karşılaşmaktayız.


Kamu kurum ve kuruluşlarında insan kaynaklarının doğru ve iş merkezli kullanılmadığı bu nedenle oluşan “gizli işsizliğin” maliyeti, üretim ve hizmet maliyetlerine olumsuz yansımakta olup, sonuçlarına başta tüketiciler olmak üzere kaynağı millet olan siyaset kurumunun oluşumundaki siyasi partilerin halk desteğinin bölünerek güçsüz kalmasına neden olmakta ve bu durum; atanmışların yönetimde etkin rol almasının zeminini oluşturmuştur.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.