EkonomiHaber Girişi : 18 Nisan 2023 08:50

Pabucu dama atsan da nafile

Pabucu dama atsan da nafile

ABD Hazine Bakanı Yellen dün yaptığı açıklamada, Rusya ve öteki ülkelere yönelik yaptırımların ABD dolarını riske attığını söyledi. Geçen ay hatırlayacağımız üzere ABD dolarının hakimiyetine bir çok ülkenin meydan okuduğunu görmüştük. Birden fazla ülke artık çoklukla Çin Yuanını kullanarak ticaret yapıyor. Bu ortada, bankacılık gerilimi azalsa da sisteme meydan okumaya devam ediyor. Bu durumun ABD Dolarının son yılların en büyük tehdidiyle karşı karşıya mı sorularını akıllara getiriyor.

Ardından Avrupa Merkez Bankası Liderim Lagarde , “Yeni bir küresel harita çizilmekte” diye mevzuya giriş yaptı. Lagarde ABD ve Euro Bölgesi'nin para ünitelerinin rezerv para statülerini kesin, değişmez olarak görmemeleri gerektiğini, Çin ve Rusya üzere ülkelerin kendi sistemlerini yaratmaya çalıştıklarını belirtti. Her vakit olduğu üzere Lagarde Yellen’a nazaran daha yiğit konuşuyor.

Diğer taraftan FED’in faiz artırımı döngüsünü sona erdirme beklentileri öbür global merkez bankalarından daha yakın olarak görse de, ekonomik datalar iktisadın faiz artışı devam etmese de bir duraksamaya imkan tanımadığı gösteriyor. Piyasalar Fed'in Mayıs ayındaki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırma bahtının %91 olduğunu fiyatlıyor.

Tüm bunların sonrasında Dolar endeksi 2 günlük yükselişinin akabinde geri çekildi ve 102.00 düzeyine geldi. 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi 8 baz puan artışla %3.602 olurken faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden iki yıllık ABD Hazine tahvil getirisi, 9.3 baz puan artışla %4.196 oldu.Ons altın 2000 doların altına gerilerken ABD borsalarında ise yeterli gelen bilançolar eşliğinde yükseliş hareketi tesirli oldu.





Asya tarafında, Çin ekonomisin geçen yıl büyük bir yavaşlamaya yol açan covid 19 karantinalarını gevşetmesinden sonra beklenenden daha güçlü bir toparlanma kaydetmesiyle Asya pay senetlerinde açılışla birlikte negatif seyir azaldı.

Çin iktisadı, COVID-19 önlemlerinin kaldırıldığı ve iktisadın yine açıldığı 2023 birinci çeyreği beklentilerin üzerinde bir büyüme ile tamamladı. Çin Ulusal İstatistik Ofisi bilgilerine nazaran, 2023 birinci çeyrekte büyüme son 1 yılın en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Birinci çeyrekte Çin iktisadı geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 4,5 büyüdü. Ekonomistler ise yüzde 4 büyüme bekliyorlardı. 2022'nin son çeyreğinde büyüme yüzde 2,9 olmuştu.2023 birinci çeyrekte GSYH bir evvelki çeyreğe nazaran de yüzde 2,2 büyüdü.

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik pay endeksi seansın başlarındaki %0,4'lük düşüşten daha küçük bir düşüşle %0,2 düştü. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi %0,4 düşerken, Çin'in bluechip CSI300 Endeksi %0,3 bedel kazandı

Petrol tarafında ABD ham petrolü varil başına %0.25 artarak 81,03 dolara yükseldi. Brent ham petrol varil başına 84,95 dolara yükseldi. Yurt içinde konut fiyatları ve Hazine ihalelerinin takip edileceği günde, yurt dışında ZEW endeksi ve ABD konut başlangıçları öne çıkıyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye mevcut F-16 savaş uçaklarının irtibat kabiliyetini modernize etmek üzere “çoklu bilgi dağıtım sistemi” olarak da bilinen taktik bilgi irtibat (TDL) sistemi Link-16'nın modernizasyon kitlerinin satışına onay verdi.

Avrupa Merkez Bankası Lideri Christine Lagarde, ABD ve Euro Bölgesi'nin para ünitelerinin rezerv para statülerini kesin, değişmez olarak görmemeleri gerektiğini, Çin ve Rusya üzere ülkelerin kendi sistemlerini yaratmaya çalıştıklarını belirtti.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Lideri Agustin Carstens, uzun vadeli bir “yüksek enflasyon” rejisinden kaçınılabilmesi için faizlerin, ekonomilerde yavaşlama değerine evvelden düşünülenden daha uzun mühlet daha yüksek kalmaya devam etmesinin gerekebileceğini söyledi.

Dünyanın ikinci büyük varlık idare şirketi Vanguard'ın yöneticilerinden Roger Hallam, ABD'de banka iflasları sonrası sıkılaşan kredi koşullarının ABD iktisadının bu yılın ikinci yarısında ölçülü bir resesyona sokmasının büyük mümkünlük olduğunu söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Lideri Kevin McCarthy, harcamaların kısılması ve borç limitinin bir yıl müddetle artırılmasına yönelik yasa tasarısının gelecek haftalarda mecliste oylanacağını söz etti.

Rusya Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, Hindistan ile hür ticaret mutabakatını tamamlamak için görüşmeleri artırmayı planladıklarını bildirdi.

Japonya Merkez Bankası Lideri (BOJ) Kazuo Ueda, Japon devlet tahvili almalarında gayenin yüzde 2 enflasyon amacını yakalamak olduğunu, borcu parasallaştırma maksatları olmadığını söyledi.

Moody's, Çin'in tekrar açılması Asya-Pasifik bölgesinde yalnızca birkaç bankacılık sistemine yarar sağlayacağını söyledi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı