DünyaHaber Girişi : 09 Mart 2023 09:50

PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülsün: “Firmalar haksız ardiye maliyetleriyle karşılaşıyor”

PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülsün: “Firmalar haksız ardiye maliyetleriyle karşılaşıyor”

Gülsün, “Bu uygulamalar, ardiye işletmesine ödenecek haksız ilave ücretlerin yanı sıra ürünlerin kullanılamaması sebebiyle ortaya çıkan ek maliyetlere de sebep olmaktadır. Bir an önce sanayici üzerinde yük oluşturan konteyner bekleme ve gecikme uygulamalarının kötüye kullanımının engellenmesi yolunda adımlar atılmasını talep ediyoruz” dedi.

Üretim önündeki mahzurlar kaldırılmalı

Gülsün, hammadde ithalatında liman süreçlerinin uzatılması sebebiyle sanayi kuruluşlarının mağdur olduğunu belirterek, “Ülkemizin ithalat kompozisyonunu yakından incelediğimizde 2022 yılı itibariyle toplam ithalatımızın yüzde 13,8’inin yatırım mallarının, %75,8’inin ise hammadde mallarının oluşturduğunu görüyoruz. Yani üretim için gerekli malların ithalatı toplam ithalatımızın yaklaşık %90’ını oluşturuyor. Üstelik bu durum 2022 yılına has de değil 2021 yılında %90’ı da aşan bir oran kelam konusuydu. Esasen bu tablo çok kıymetli bir datanın de ispatı niteliğinde; ülkemizde sanayi üretiminin gerçekleşmesi ithal girdiye bağlı. Bu kapsamda liman işletmelerinin karlarını arttırmak ismine konteyner bekleme ve gecikme uygulamalarını berbata kullanarak ardiye müddetlerini uzatması işletmelerimizin üretiminde durmalara ve aksamalara sebep olmaktadır. Meğer ki takip sistemi ile ambar datalarının eşgüdümlenmesi ve gibisi hızlandırıcı uygulamaların hayata geçirilmesi halinde kelam konusu bekleme müddetlerinin kısalması ve sanayi üretiminde meydana gelen nakdi kayıpların ve vakit kayıplarının taban seviyeye çekilmesi mümkün olacaktır.” sözünü kullandı.

Sanayi Tesislerinin Kâr Marjı Eriyor





Son yıllarda gerek girdi maliyetlerinde yaşanan sert artış, gerek iç pazarımızın daralmasına bağlı olarak sanayi tesislerinin kar marjlarının süratle gerilediği bir süreçten geçildiğini tabir eden Gülsün şöyle devam etti:

“Uzun bir müddettir ÜFE ile TÜFE ortasındaki makas açılmış ve rekor düzeylere gelmiş durumda. Üretici girdi maliyetlerinde yaşanan sert artışları, daralan iç pazar alım gücü sebebiyle fiyatlara yansıtamıyor ve bu durumun kaçınılmaz bir sonucu olarak sanayi tesislerinin karlılığı düşüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan dataları incelediğimizde 2021 yılında plastik mamul üretimi bölümünde karlılığın %10 gerilediğini görüyoruz. Öbür imalat sanayi kollarında ise bölümümüze göre çok daha sert düşüşlerin olduğunu da lisana getirmekte yarar var. 2022 yılı dataları ise şimdi yayımlanmamış olsa da güç fiyatlarında yaşanan sert artışların da tesiriyle kâr marjının daha da daraldığını öngörebiliriz. Tüm bu olumsuz kurallara karşın ülke ekonomimiz için üreten sanayi tesislerimizin bir de bu usul uygunsuz liman uygulamalarıyla haksız yarar etme kapısı haline getirilmiş olması çok üzücü. Bu kapsamda liman süreçlerinin hızlandırılması ismine bir an evvel harekete geçilmeli.”�

Hibya Haber Ajansı