Bilim kurgu yazarı Neal Stephenson, 1992 tarihli Snow Crash kitabında ‘metaverse’ terimini bilgisayar tarafından oluşturulan kurgusal bir evren anlamında kullandı.
Bu kavram genellikle insanların oyun oynamak, sosyalleşmek ve çalışmak için bir araya geldikleri sanal dünya olarak bilinmektedir.
Meta-evren, sanal bir kamusal alan oluşturmayı vaat etmektedir. Bu kamusal alanın sanal para birimleri bugün halihazırda kripto para piyasasında işlem görmektedir. Bu açıdan bu kavram internetin geleceği olarak görülmektedir.
1990’larda, cep telefonlarının insanların farklı ağlar üzerinden birbirlerine mesaj atmasına izin vermeye başladığı ve aniden mobil mesajlaşmanın herkesin beklentilerinin ötesinde patladığı o an gibi düşünebilirsiniz.
Facebook’un konuya ilgi duymaya başlamasıyla kavram daha da ön plana çıkmıştır. Nitekim elinde büyük bir veri havuzu olan Facebook, milyonlarca insanın metaverilerine sahiptir.
Bu teknoloji yeterince geliştiği takdirde; insanlar edindikleri sanal gerçeklik cihazları sayesinde alışveriş yapma, sinemaya gitme, kafede zaman geçirme gibi pek çok eylemi fiziksel bir çaba harcamaksızın yapma fırsatına erişecektir.
Hatta 2020 yılında ünlü rap sanatçısı Travis Scott Fortnite platformu içerisinde metaverse ortamında sanal bir konser düzenlemiştir.
Metaverse dünyasının kendine has öğeleri bulunuyor.
Artırılmış gerçeklik: Bu teknoloji, gerçek dünyayı baz alır ve bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüler de ekler. Perakendeciler bunu, yeni bir kanepenin bir müşterinin oturma odasında nasıl görüneceğini göstermek için kullanır.
Meatspace: Siber uzayın veya sanal ortamın aksine fiziksel dünya.
Mixed reality: Karma gerçeklik, gerçek nesneler gibi görünen ve hareket eden sanal nesnelerin eklenmesiyle gerçek dünyanın bir görünümünü tanımlar. Kullanıcılar hem sanal nesnelerle hem de gerçek nesnelerle etkileşime girebilir.
Multiverse: Çoklu evrenin genel tanımında genellikle birbirinden bağımsız olarak çalışan birçok farklı evrene atıfta bulunulur. Teknoloji/internet/sosyal medya bağlamında; bu Facebook, Minecraft, Instagram, Twitch, Roblox, Fortnite, Discord ve insanların sosyalleştiği; oyun oynadığı, alışveriş yaptığı diğer tüm sanal sosyal medya ve oyun yerleridir. Teoride, metaverse tüm bu çoklu evrenleri tek bir yerde toplayabilir.
Virtual reality: Sanal gerçeklik, kulaklık gerektiren sürükleyici bir deneyimdir. Kullanıcıları farklı dünyalara götüren sanal gerçeklik oyunları ve gerçek dünyada geçen eğitimler bulunuyor.