GündemHaber Girişi : 30 Mart 2022 16:19

Pendik İnsan Hakları Kurulu’ndan Nezarethane Denetimi

Pendik İnsan Hakları Kurulu’ndan Nezarethane Denetimi

Pendik İnsan Hakları Kurulu 2022 yılının ilk denetimini Şehit Adil Gözalıcı Polis Amirliği’ne yaptı.

“Özgür Birey, Güçlü Toplum, Daha Demokratik Bir TÜRKİYE” misyonuyla “İnsan Hakları Eylem Planı” kapsamında; yargı bağımsızlığı, özgürlük ve güvenlik hakkı, şeffaflık, hukuk devleti, mülkiyet hakkı gibi pek çok konuda reformlar yapılacağı belirtilmişti.

Bu kapsamda Eylem Planının 9’uncu amacı olan “Insan Hakları Konusunda Üst Düzey İdari ve Toplumsal Farkındalık” oluşturma amacı çerçevesinde İl ve ilçelerde oluşturulan “İnsan Hakları Kurulları” daha aktif çalışmalar yapılmaya devam ediyor.

DENETİMLER YIL BOYU SÜRECEK

2022 yılı toplantısında Pendik Kaymakamı Avukat Hülya Kaya öncülüğünde kendi içinde komisyonlar oluşturan Pendik İnsan Hakları Kurulu, bir takvim dahilinde her ay habersiz olarak İlçemizdeki Nezarethanelerin, Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezlerinin, Ceza İnfaz Kurumlarının denetimlerine başladı.

Nezarethane Denetim Komisyonunun ilk denetim yeri Pendik Merkezde, Doğu Mahallesindeki Şehit Adil Gözalıcı Polis Amirliği oldu. Üyeleri Avukat Yaşar Bozlak (Ak Parti Temsilcisi),Avukat Nurettin Yılmaz (CHP Temsilcisi),Avukat Döndü Durmuş (İYİ Parti Temsilcisi),Mehmet Tuksal (Basın Temsilcisi Son Dakika Gzt.) Ve Uzman Doktor Abdulkadir Deniz (Pendik İlçe Sağlık Müdürü Temsilcisi) ile birlikte Pendik Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Nurgül Direk ve Hukuk İsleri Şefi Üstün Şensoy heyete eşlik etti.

DENETİM SONRASI RAPORLAR YAZILIYOR

Heyet Nezarethane ile birlikte ifade alma odası, avukat odası ve benzeri insan haklarının konusuna giren binadaki fiziki alanlar incelendi.

Ayrıca Emniyet Amiri ve polislere sorular soruldu ve alınan cevaplar ile birlikte kurul üyelerinin gözlemleri ile insan hakları denetimi son bulmuş oldu.

Kurul raporlarını hazırlayıp Valiliğe bildirecek ve ilk toplantıda değerlendirecek. Bir dahaki aylarda yine zamansız ve habersiz yapılacak denetimlerde Nezarethaneler ile birlikte Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezleri ve Ceza İnfaz Kurumları da Pendik İnsan Hakları Kurulu tarafından denetlenecek.