Haber Girişi : 28 Mart 2022 17:38

Pendik Protestan Kilisesi

Pendik Protestan Kilisesi

Pendik Protestan Kilisesi – Batı Mahallesi

Pendik Kilisesi, Fransız Katolik Kilisesi olarak 1907 yılında Batı Mahallesi’nde yaşayan Latin Katolik cemaat tarafından yaptırılmış, II. Dünya Savaşı’na kadar Katolik Kilisesi olarak hizmet vermiştir.

1945 yılında papazın Fransa’ya dönmesi ile Katolik ibadet ile ilgilenen kimse kalmadığı için ibadetler yapılamamış, kilise binası 1940’lı yılların sonlarından 1960’ların sonlarına kadar Pendik’teki Ortodokslarca kullanılmaya devam edilmiştir.

1970’lerde kullanımı duran kilisenin mülkiyeti hiç bir kuruma ait olmadığı için Kayyum’a devredilmiştir. Çatısı, kapı ve pencereleri sağlam olan kilise ilgisizlikten sokak çocuklarının barınma mekanı olmuştur.

Çıkan bir yangında çatısı çökmüş, kapısı ve pencereleri zarar görmüştür. 1990’ların sonlarına doğru Pendik’te yaşayan Hristiyanlar bu binanın tekrar kazanılması için çaba göstermeye başlamışlardır fakat imarda kilisenin bir cami olarak görüldüğü sonradan fark edilmiştir.

Başvurular sonucu bina tekrardan imar planında kilise olarak düzeltilmiştir. Daha sonra bu kişiler de bir kuruma bağlı olmadıklarından ve yasal işlemlerde zorlandıkları için bütün evrakları İstanbul Protestan Kilisesi Vakfına, yani bize devredilmiştir.

2010 yılında mülkiyet Kayyumdan Hazine’ye geçtiği için tüm işlemler sıfırdan başlamıştır. 2010 yılı Kasım ayında İstanbul Defterdarlığı aracılığıyla kilise binasının rekonstrüksiyonunu yapmak ve ibadet için kullanabilmek üzere Hazine’ye başvurulmuştur.

Ümidimiz ve çabamız hizmet ettiğimiz ve ait olduğumuz devlet ve toplum önünde bir kültür varlığını ayağa kaldırmak; bunu yaparken de küçük bir topluluğa ibadet edebilecekleri meşru bir ‘Kilise binası’ sağlamaktır.

İstanbul Protestan Kilisesi Vakfı’nca başvuruda bulunulan restorasyon projesi ile Pendik merkezde yer alan ve tarihi bir sembol değeri taşıyan metruk kilise Pendik halkına geri kazandırmaya çalışılmakta.

Mahalle sakinleri binanın eski haline getirilmesi konusunda tam desteklerini dile getirmektedirler.

Pendik Protestan Kilisesi, Hristiyan inancı mensuplarının dini ihtiyaçlarını Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Türk Mevzuatına uygun olarak karşılama amacıyla kurulmuş olan İstanbul Protestan Vakfı’nın temsilciliğidir.

Pendik Kilisesi 2011’den bu yana Pendik ve çevresindeki Hıristiyanların dini ihtiyaçlarını karşılamaya olanak tanımaktadır. İncil İnancı evrensel bir inançtır ve hiçbir dil, milliyet veya kültür ayrımı gözetmez. Topluluğumuz Türkçe ibadet eder ve Türkiye’nin milli ve kültürel değerlerini yaşar

Batı Mah. Ihlamur Sok. No:4 Kat 3 Pendik-İstanbul, Email: [email protected], Tel: 0216 375 32 13, 0216 366 94 94
Bize Ulaşın
Adres: Batı Mah. Ihlamur Sok. No:4 Kat: 3, Pendik-İstanbul