Haber Girişi : 08 Nisan 2022 18:03

Pendik’in Eski Sinemaları

Pendik’in Eski Sinemaları

1960 ve 70’li yıllarda bu gün çarşı olarak bilinen, Pendik merkezde; Bahar Sineması, Park Sineması, Konak Sineması, Cep sineması, Emek Sahil Sineması, Ark Sineması, Yazlık ve Kışlık Okmen Sineması, Yazlık ve Kışlık ile Mehtap Sineması vardı. Kapanan İstasyon sineması, Sapanbağları’ndaki Bilge, Göktuna ve 69 Cihan, Dörtyol’daki Işık, Taşlıbayır’daki Gül, Işık ve Şafak sinemalarıyla bu sayı 20’lere çıkardı.

Halkın eğlencesi sinemaydı. Pendikliler çoğu akşam sinemaya giderdi. Genellikle erkekler macera filmi oynatan Park ve Konak sinemasını, kadınlar yerli filim oynatan Mehtap ve Okmen sinemasını tercih ederdi.

Sinemanın dört tarafı 2.5 – 3 metre yüksekliğinde briket duvarlarla çevriliydi. Duvar boyunca dizilen, kavak ve söğüt ağaçları briket duvarı güzelleştirip, sinemaya güzellik, seyircilere serinlik verirdi.

Sinemanın Menekşe sokakta bir giriş, iki çıkış kapısı vardı. Normal ve loca olmak üzere iki bölüme ayrılırdı. Ailelerin oturduğu locada 50 masa ve her masa etrafında dörder sandalyeden 200 sandalye, ana mekanda 600 kadar sandalye yer alırdı.

Birbirine çivilenmiş sandalyeler tahtadan, zemin çimden oluşurdu. Locaya oturanlar evlerinden getirdikleri yiyecek ve içecekleri komşuları ile paylaşarak yer ve içerlerdi.