Lezzet köşemizde bugün pırasayı sevdiren, Pırasalı Kaygana var. Akşam yemekte ne yapayım diye düşünmenize gerek kalmadı. Tüm detayları ile Pırasalı Kaygana yemeğini yazdık.
Karadeniz’in vazgeçilmez yemeği kayganayı pırasa ile deneyin. Ordu ilimizde sıklıkla yapılan bu yemek Gelinim Mutfakta yarışması ile günün aranan lezzetlerinden biri oldu. Gelinim Mutfakta yarışması ile gündeme gelen Pırasalı Kaygana yemeği tarifi merak ediliyor. İşte detaylar haberimizde…
Tarif için Malzemeler
1 kg pırasa
3 yumurta
Yarım çay bardağı mısır unu
2 dilim bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
Pırasalı Kaygana Tarifi Nasıl Yapılır?
Öncelikle pırasaları ayıklayıp, yıkayın ve bir santim kalınlıkta doğrayın.
Ardından haşlayıp suyunu süzün. Elinizle fazla suyunu sıkarak bir kaba alın.
Ayrı bir kapta yumurtayı, mısır ununu, küçük küçük koparılmış bayat ekmek içini iyice karıştırın.
Karışıma pırasaları ve tuzu ilave ederek bir tur daha karıştırın.
Tereyağını tavada eritin, hazırladığınız harcı tavaya incecik olacak şekilde yayın ve kısık ateşte kızartın.
Tava kapağı yardımıyla diğer tarafını çevirin ve diğer yönünü de kızartın.
Pırasalı kayganayı tavadan alıp sıcak servis edin.
Afiyet olsun…
Pırasanın faydaları nelerdir?
Pırasa, içerisinde bulunan flavonoid olan kaempherol içerir. Kan damarlarının astarlarını serbest radikallere karşı korular kaempherol içeren pırasa bu nedenle kalp sağlığı için çok faydalıdır.
Pırasada iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum kan basıncının ayarlanmasında sodyum kadar etkilidir. Bu nedenle pırasa tüketmek hipertansiyon riskini azaltır.
Pırasa içeriğinde hem kalsiyum hem de K vitamini bulunmaktadır. Kemiklerin güçlenmesinde görevi olan kalsiyum ve K vitamini ihtiyacını gidermek için diğer besinlerle birlikte pırasa tüketmek faydalıdır. K vitamini aynı zamanda kanın akışkanlığını da düzenlemektedir.
Pırasa kalsiyumun yanı sıra içerdiği magnezyum sayesinde kemiklerin ihtiyacı olan minerallerin belli bir kısmını karşılamada rol alır.
Pırasa içerisinde potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, iyi bir diyet lifi, B6 Vitamini, A Vitamini, C vitamini, K Vitamini ve iyi bir folat kaynağı bulundurur. Bu özelliklerinden dolayı bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir.
Pırasa tüketmek, kronik iltihap riskini azaltmada yardımcı olur.
Vücuda giren enfeksiyonlu hücrelerle antiseptik özelliği sayesinde savaşır.
Pırasa, yağsız ve kalori bakımından oldukça düşük oldukları için kilo vermek isteyenler için güzel bir seçimdir. Pırasanın içerisindeki yüksek lif sayesinde iştah kesmede oldukça etkilidir. Şişkinliğe iyi gelir.
Pırasanın idrar söktürücü özelliği vardır.
Pırasa, vücudu temizler, cildin parlak görünmesini sağlar.
Pırasa içeriğinde A vitamini barındırmaktadır. A vitamini; görme, büyüme, üreme, embriyo gelişmesi, kan yapımında etkili olurken, vücudun hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin oluşumunda da yardımcıdır.
Pırasa aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini; bağ dokusunda hücrelerin bir arada kalmasını, kolajen üretiminin kolaylaşmasını sağlayarak cilt ve bağ dokusuna esneklik ve güç kazandırır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruyucu kalkan görevi görür. Kaynak