EkonomiHaber Girişi : 17 Mart 2023 11:20

Piyasalar güç toplamaya çalışıyor

Piyasalar güç toplamaya çalışıyor

Bankacılık kesimine ait sıklıkla değişen haber akışı ve algı ile piyasalar hafta başından bu yana hayli volatil bir seyir izlerken varlık fiyatlarının dün olumlu bir görünüm sergilemesi dikkat çekti. Haftanın en kıymetli mevzu başlıklarından biri olan ECB toplantısından ise biraz da sürpriz sayılabilecek bir biçimde 50 baz puanlık faiz artırımı kararı çıktı. Lakin gelecek periyotlara ait sinyal verilmemesi toplantı sonucunun güvercin olarak yorumlanmasına neden oldu. ABD’de ise 11 bankanın bir ortaya gelerek son günlerde kıymetli oranda baskı altında kalan First Republic Bank’e toplam 30 milyar dolar mevduat yatırmayı kararlaştırması risk iştahını destekleyen değerli bir öge olarak çalıştı.

ECB toplantısını kıymetlendirmek gerekirse alınan kararın bilhassa iki açıdan epeyce kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Öncelikle Merkez Bankası’nın enflasyon konusundaki kararlılığını göstermesi bakımından 50 baz puanlık artırımın bildiri tesirini son derece güçlü buluyoruz. İkincisi ise bankacılık kesimine ait problemlerin ön planda olduğu içinde bulunduğumuz periyotta bu ölçekte bir artırımın yapılması Merkez Bankası’nın bankacılık sisteminde bir sorun görmediğini göstererek piyasalara bir nevi inanç aşılamış oldu.

TL: USD/TL kuru çok önemli bir değişim göstermese de 19,00 TL düzeyinin üzerinde artık çok daha fazla kalınması dikkat çekiyor. Mevcut eğilim göz önünde bulundurulduğunda kurun önümüzdeki günlerde bu noktayı tabana dönüştürmeye çalışması sürpriz olmayacaktır. Bugün TL’nin görünümüne tesir edebilecek bahis başlıkları ortasında TCMB’nin açıklayacağı piyasa iştirakçileri anketini görüyoruz. Siyaset faizinde son yapılan 50 baz puanlık faiz indiriminin akabinde bilhassa enflasyon beklentilerinin ne istikamette değiştiği yakından takip edilecektir. Son ankette 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi %30,75 olarak gerçekleşmişti. Ankette ayrıyeten TCMB’nin siyaset faizine ait beklentileri de izleyeceğiz. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in ise bugün Türkiye’nin kredi notuna dair güncelleme yapması bekleniyor. Mevcut durumda Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir düzeyin 5 kademe altı olan B düzeyinde, görünümü ise negatifte bulunuyor. Notta yahut görünümde rastgele bir değişikliğin yapılması beklenmiyor.

Borsa İstanbul: Gün uzunluğu net bir taraf tayin etmekte zorlanan BIST-100 endeksi bilhassa kapanışa gerçek yurt dışı piyasalara paralel olarak gelen güçlü alımların takviyesi ile günü %2’nin üzerinde kazanımla noktalamayı başardı. Dünkü kuvvetli görünüme rağmen momentumun net halde arttığını söylemek güç. O denli ki endeks teknik açıdan kıymetini yüksek bulduğumuz 5320 ve 5500 puan düzeylerinin altında kalmaya devam ediyor. Münasebetiyle dünkü yükselişin ne ölçekte devam edebileceğini yakından takip edeceğiz. Ayrıyeten haber akışı sık değişebildiği için volatilitenin sürebileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.





BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 5875 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 5834, 5787, 5746 ve 5699 dayanak olarak izlenebilir. 5917, 5964, 6005 ve 6052 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 19.157 düzeyinde kapatan USD/TL vadeli süreç kontratlarında 19.138, 19.0995, 19.061 ve 18.9845 dayanak olarak izlenebilir. 19.176, 19.2145, 19.253 ve 19.3295 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak Ünlü & CO
Hibya Haber Ajansı