EkonomiHaber Girişi : 08 Mart 2023 10:34

Piyasalarda faiz fiyatlaması

Piyasalarda faiz fiyatlaması

Günlük borsa yorumu

Borsa endeksi güne alıcılı başlamasının akabinde gün içi karlarını gün sonuna hakikat gelen satışlarla geri verdi. Evvelki günkü süratli yükselişin akabinde bu biçimde soluklanma ve kar satışlarının gelmesi olağan. Fakat bu satışların kısa soluklu olması için 5325 düzeyinin üzerindeki seyirlerin korunması gerekli. Bu durumda endeks teknik olarak direncini geçmesinin akabinde gerekli soluklanmayı yapmış ve yükselişine devam etmek için güç toplamış olacaktır. Buna rağmen 5325 düzeyinin altında kapanış gelmesi durumunda ise satışlar artabilir. Teknik olarak direnç geçme süreci bir iki gün sürebilir ve yatırımcıların en fazla ziyan ettikleri günler bu günlerdir. Öteki yandan Fed lideri Powell dün kongre konuşmasında faiz artırım şiddetini artırabilecekleri sinyalini verdi ve ABD borsaları satıcılı kapandı. Bu açıklama genel olarak GOÜ piyasaları için olumsuz algılanabilir. Fakat Bist100 üzerindeki tesiri hakkında net bir yorum yapmak güç. Yatırımcıların endeks 5325 düzeyi üzerinde kaldığı sürece sakin kalmalarında yarar olabilir.

Şirket haberleri

GESAN: Şirketimiz, ENERJİSA’ ya bağlı TOROSLAR ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.’ den türlü sayıda ve özellikte PANO, TRAFO, HAVALI VE GAZLI HÜCRE-KÖŞK siparişi almıştır. Siparişlerin toplam bedeli vergiler hariç 1.605.940, -USD’dir.





TCELL: Şirketimizin nitelikli yatırımcılara satışı gerçekleştirilen 250.000.000 TL nominal değerli 91 gün vadeli TRFTCEF32311 ISIN kodlu finansman bonosunun itfası 7 Mart 2023 tarihinde (bugün) gerçekleştirilmiş olup, ödeme tutarları ilgili üyelerin Takasbank A.Ş. nezdindeki serbest hesaplarına aktarılmıştır.

Pay alım ve satım haberleri

TURSG: Şirketimizce 07.03.2023 tarihinde Borsa İstanbul’da hisse başına 10,48 TL – 10,52 TL (ağırlıklı ortalama 10,51 TL) fiyat aralığından toplam 66.011 TL nominal pahalı TURSG hisseleri geri alınmıştır. Toplam geri alınan hisselerin sermayeye oranı %2,21’e ulaşmıştır.

MPARK: Şirketimizce 07.03.2023 tarihinde Borsa İstanbul’da hisse başına 79,25 TL – 81,30 TL (ağırlıklı ortalama 80,78 TL) fiyat aralığından toplam 25.344 TL nominal pahalı MPARK hisseleri geri alınmıştır.

NATEN: 07.03.2023 tarihinde 154,40 TL – 169,00TL fiyat aralığından 1.050 adet hisse geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu NATEN Hisseleri 49.551 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %0,150)

“Öne çıkanlar”

“Piyasalarda faiz fiyatlaması”

Fed Lideri Powell’ın Senato’daki konuşması faiz beklentilerini artırarak risk iştahını düşürürken, dün ABD endekslerini baskılamıştı. Bu baskı Asya seansında da devam etti.

Hong Kong endeksinde 2,5%, Çin’de 0,5% civarı kayıplar görülürken, Dolar endeksinin Yen’i baskılaması akabinde Japonya endeksi müspet ayrışarak 0,3% civarında yükseliş gösterdi. ABD endeks vadelileri ise Asya seansında dünkü kapanış düzeylerine yakın seyretti. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,99% bölgesine ulaşırken, Dolar endeksi Aralık ayından bu yana gördüğü en yüksek düzeylere yakın seyretti.

Powell dün Senato’da yaptığı açıklamada, daha süratli faiz artışı gerektirecek dataların görülmesi halinde bu adımın atılacağını belirtirken, son gelen verilerin son periyotta beklenenden daha yüksek faiz artırımlarını gerekli hale getirebileceğini söz etti. Bu açıklama sonrasında Fed’in 22 Mart’ta gerçekleştireceği beyanatta 50 baz puan faiz artırma ihtimali ana senaryo haline geldi. Dolar endeksi yükseliş yaşarken, görece riskli varlıklardan da çıkışlar yaşandı. Powell’ın bugün de Temsilciler Meclisi’nde konuşma yapması bekleniyor.

ABD

  • Powell’ın Kongre Sunumları

Fed Lideri Powell’ın Senato Bankacılık Komitesi’nde yaptığı açıklamalar faiz beklentilerinde sert değişime neden olurken, bugün Temsilciler Meclisi’nin Finansal Hizmetler Komitesi’nde gerçekleştireceği konuşma izlenecek. Konuşma metni dün gerçekleşen konuşmayla tıpkı olduğu için, bilhassa soru – yanıt kısmında alınabilecek yeni ipuçları yakından takip ediliyor olacak.

  • ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimi

ADP’nin açıkladığı istihdam sayısı hesaplama devri olan Ocak ayında 106 binlik zayıf bir artışı işaret etmiş, kurum bunun nedenini fevkalâde hava şartlarına bağlamıştı. Bilhassa Kaliforniya’daki sel ve ABD’nin orta ile doğu kesitindeki karlı şartları işaret etmişti. Şubat ayı için 200 binlik bir beklenti bulunuyor. Sayı, Cuma günü açıklanacak istihdam verisi için de beklenti oluşturabileceği için yakından takip ediliyor.

  • JOLTS İş İmkanları

JOLTS’un açıkladığı sayılar, Aralık ayında iş imkanlarının evvelki aya nazaran 6,7% artarak 11 milyona ulaştığını göstermişti. Bilhassa hizmet dalındaki dinamiklerin yakından takip edildiği süreçte, bu alandaki iş ilanlarındaki artışlar da dikkat çekiyor. Faiz artırımlarıyla birlikte kademeli biçimde azalan iş ilanları uzun mühletten beri birinci defa Aralık ayında artış göstermişti.

Performans tablosu

Bilgilendirme: Yukarıda yer verdiğimiz tabloda finansal varlıklara yönelik yüzdesel değişimler yer almaktadır. Bir gün evvelki kapanış fiyatları baz alınarak kaydettiğimiz bu tablo, yurtiçi piyasaların açılışı ile birlikte değişmesi kaçınılmazdır. Bu sebeple de ilgili tablonun sizlere kıymetli varlıkların değişimlerini kolay bir biçimde bir ortada görülmesi maksadıyla hazırlandığı unutulmamalıdır.

Günün Kıymetli Takvim Verileri

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki   13:00 EUR ECB Lideri Lagarde’ın Konuşması       16:15 USD ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği (Şub ) 185K 106K   18:00 USD Fed Lideri Powell’ın Konuşması       18:00 USD İş İmkanları ve İşçi Değişim Oranı (JOLTS) (Oca) 10,250M 11,012M �

Kaynak: GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı