GündemHaber Girişi : 20 Mart 2023 16:54

Putin: “Rusya-Çin ilişkileri büyük ülkeler arasındaki işbirliğine örnek gösterdi”

Putin: “Rusya-Çin ilişkileri büyük ülkeler arasındaki işbirliğine örnek gösterdi”

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün Rusya’daki resmi ziyaretine başlıyor. Ziyaret öncesinde Halkın Günlüğü gazetesinde Putin’in “Rusya ve Çin – Geleceğe Yönelik Ortaklık İlişkisi” başlıklı makalesi yayımlandı.

Putin makalesinde, Rusya-Çin bağlarının büyük ülkeler ortasındaki uyumlu ve inovatif işbirliğine âlâ bir örnek olduğunu belirterek, Xi Jinping ile yapacağı görüşmenin iki taraf ortasında tüm alanlardaki işbirliğine yeni güçler katmasını temenni ettiğini  kaydetti.

Cumhurbaşkanı Xi’nin son ziyaretinin son derece değerli olduğuna dikkat çeken Putin, ziyaretin özel mana taşıyan ikili paydaşlık alakasının hep karşılıklı inanca ve birbirinin egemenliği ile çıkarlarına hürmet gösterme temeline bağlı kaldığını bir kere daha kanıtladığını tabir etti.

Makalede, “Son on yılda, Rusya ile Çin ortasındaki sağlam dostluk daima güçleniyor. Bundan iki ülke ve halkı faydalandı. İkili ilgiler inanılmaz gelişmelerle, tarihte en yüksek düzeye ulaştı ve daha da sağlamlaştırılacaktır. İki ülke ortasında büyük bir inanca dayalı siyasi diyalog kuruldu. Bu, yeni periyotta kapsamlı bir stratejik işbirliğidir. Rusya ve Çin her vakit eşit, açık, kapsayıcı ve üçüncü bir ülkeyi amaç almayan bölgesel ve global güvenlik sistemini oluşturmak için gayret harcıyor.” tabirlerine yer verildi.





Putin makalesinde ayrıyeten, iki ülke halkının stratejik tercihlerine dayalı ikili dostluk ve paydaşlık bağlantılarının daima olarak güçlenerek, hem Rusya’ya hem Çin’e memnunluk ve refah sağlayacağına inandığını belirtti.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı