GündemHaber Girişi : 26 Mart 2023 13:04

Qin Gang: “Tek Çin ilkesine bağlılık çağın eğilimine uygun doğru bir tercihtir”

Qin Gang: “Tek Çin ilkesine bağlılık çağın eğilimine uygun doğru bir tercihtir”

Çin Devlet Kurulu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Qin Gang, Tek Çin prensibine bağlı kalmanın milletlerarası adalete ve çağın eğilimine uygun gerçek bir tercih olduğunu söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ve Honduras Dışişleri Bakanı Eduardo Reina, bugün başkent Beijing’de ülkeleri ortasında diplomatik münasebetlerin kurulmasına ait ortak bildiriye imza attıktan sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Qin Gang, “Az evvel Honduras Dışişleri Bakanı Reina’yla Çin Halk Cumhuriyeti ve Honduras Cumhuriyeti Ortasında Diplomatik İlgilerin Kurulmasına Ait Ortak Bildiri’ye imza attık. Bildiride, Honduras Cumhuriyeti hükümeti, dünyada tek bir Çin bulunduğunu, Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin tüm Çin’i temsil eden tek legal hükümet ve Taiwan’ın Çin topraklarının ayrılmaz bir kesimi olduğunu kabul etti; Taiwan ile kelamda diplomatik ilgilerini derhal kesmenin yanı sıra, Taiwan ile rastgele bir resmi ilişki kurmayacağı ve rastgele bir resmi iletişimde bulunmayacağını taahhüt etti. Çin hükümeti, Honduras hükümetinin kelam konusu tavrını takdirle karşılamaktadır.” dedi.

Tek Çin unsurunun milletlerarası toplumda geniş kabul gören bir uzlaşı ve memleketler arası bağlantıların temel normu olduğunu vurgulayan Qin, Honduras’ın bu tercihinin de Tek Çin unsuruna bağlı kalmanın memleketler arası adalete ve çağın eğilimine uygun hakikat bir tercih olduğunu bir kere daha kanıtladığını belirtti.

Qin Gang, Taiwan makamlarına da bağımsızlık hedefleyen bölücü faaliyetlerde bulunmanın ‘‘Çin ulusunun iradesine ve çıkarlarına aykırı, sonuçsuz kalmaya mahkum girişimler’’ olduğu uyarısı yaptı.

Çinli bakan, “Bugün, Çin-Honduras münasebetlerinde yeni bir sayfa açıldı. Çin, Honduras’la bir arada karşılıklı hürmet, eşitlik, karşılıklı fayda ve ortak kar temelinde, tüm kademelerdeki dostça irtibat ile her alandaki somut işbirliğini etkin olarak yürütmeye, iki ülke ve iki halka yarar sağlamaya hazır.’’ dedi.

Qin, Honduras’tan iş insanlarını ticaret, turizm ve yatırım üzere alanlardaki işbirliğini ele almak üzere Çin’e davet etti.

Honduras Dışişleri Bakanı Reina, basın toplantısında, Honduras ile Çin ortasında diplomatik bağlantıların kurulmasının tarihi bir adım olarak, her iki ülke halkına yarar getirecek yeni bir çağı başlattığını söyledi.

Reina, “Honduras, dünyada tek bir Çin’in bulunduğunu, Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin tüm Çin’i temsil eden tek yasal hükümet ve Taiwan’ın Çin topraklarının ayrılmaz bir modülü olduğunu kabul ediyor. Çin’le finans, ticaret, altyapı, bilim ve teknoloji, kültür ve turizm üzere alanlardaki işbirliğini güçlendirerek, çok taraflı çerçevelerdeki temas ve eşgüdümü ağırlaştırmaya hazırız.’’ diye konuştu.

Kaynak Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı