GündemHaber Girişi : 17 Mart 2023 11:50

Qin Gang, Ukraynalı mevkidaşıyla telefon görüşmesi yaptı

Qin Gang, Ukraynalı mevkidaşıyla telefon görüşmesi yaptı

Çin Devlet Kurulu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Qin Gang, dün Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’yla telefon görüşmesi yaptı.

Qin Gang, Çin ile Ukrayna ortasındaki işbirliğinin uygun temele ve büyük potansiyele sahip olduğuna işaret ederek, Çin şekli çağdaşlaşma sürecinin iki ülke ortasındaki karşılıklı faydaya dayalı iş birliğine daha büyük fırsatlar getireceğini söyledi.

Kuleba, Çin’in Ukrayna’nın kıymetli iş birliği ortağı olduğu üzere, memleketler arası alakalarda de vazgeçilmez kritik bir ülke olduğunu belirtti. Çin’i son vakitlerde Suudi Arabistan ve İran’ın uzlaşmasını muvaffakiyetle sağlamasından ötürü tebrik eden Kuleba, Çin’le olan alakalara uzun vadeli yaklaşan Ukrayna’nın Tek Çin prensibine bağlı kalmaya ve Çin’in toprak bütünlüğüne hürmet göstermeye devam edeceğini ve Çin’le karşılıklı inancı artırarak, bütün alanlardaki işbirliğini derinleştirmeyi beklediğini tabir etti.

Ukrayna’daki son durum hakkında bilgiler veren Kuleba, Çin’e ülkesine sağladığı insani yardımlar için teşekkür etti. Kuleba, Çin tarafından yayımlanan Ukrayna krizinin siyasi tahliline ait tavır dokümanının, Çin’in ateşkesi hızlandırma konusundaki samimiyetini yansıttığını, bu mevzuda Çin’le temasları sürdürmeye istekli olduklarını kaydetti.

Qin Gang, Çin’in Ukrayna problemine hep objektif ve adil bir tavırla yaklaştığını, dialog yoluyla barış sağlanması için gayret harcadığını, milletlerarası toplumun barış müzakereleri için şartlar yaratması gerektiğini vurguladı.

Qin, “Ukrayna ve Rusya’nın diyalog için umutlarını kaybetmemesini, zorluklar ne kadar büyük olursa olsun, siyasi çözüme kapıyı tamamen kapatmamasını diliyoruz. Çin, çatışmaların sonlandırılması, krizin hafifletilmesi ve barışın yeniden sağlanması için yapıcı rol oynamaya devam edecek.” dedi.

Kaynak Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı