GündemHaber Girişi : 20 Nisan 2023 10:20

Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin püf noktaları

Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin püf noktaları

Ramazan Bayramı'nda bilhassa kahvaltılara dikkat çeken uzmanlar, kahvaltı öğünlerinde yağlı, hamur işi ve tatlı yüklü öğünlerden uzak durulmasını, öğlen yemeğinde protein yüklü, akşam yemeğinde ise sindirimi kolay olduğu için zerzevat yüklü beslenilmesini öneriyor. Uzmanlar, tatlı olarak baklava ve börek stili besinler yerine sütlü tatlıları yahut meyveli dondurmaların tüketilmesini, yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için de öğünlerden 1-2 saat sonra 45 dakikalık tempolu yürüyüşler ya da egzer yapılmasını tavsiye ediyor.

İlk gün kahvaltısına dikkat!

Ramazan Bayramında bilhassa kahvaltılara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Öncelikle insülin salınımını az uyaracak ve tokluğu pekiştirecek besinler tercih etmekte yarar var. Birinci kahvaltılarda muhakkak kızartma, hamur işi ya da tatlı yer almamalı. Klasik beslenme diye tanımladığımız peynir, zeytin, yumurta, bal ve bol ölçüde yeşil sebzeler tüketilebilir. Birebir biçimde gün içerisinde klasik Türk mutfağı olarak isimlendirebileceğimiz az yağlı ve az salçalı olacak biçimde zeytinyağlı yemekler, çorbalar ve zerzevat yemekleri tercih edilmeli. Tatlı olarak baklava ve börek üslubu besinler yerine sütlü tatlılar ve meyveli dondurmalar konulabilir. Bu besinlerin gaz ve şişkinlik oluşumunu azaltacağını söyleyebiliriz. Öğlen yemeğinde tercihler protein yüklü, akşam ise sindirimi kolay olan düşük kalorili zerzevat yüklü bir menüden yana kullanılmalı” dedi.

Öğünler sonrası 45 dakikalık yürüyüşler yapılmalı





Yavaşlayan metabolizma suratını artırmak için öğünlerden en az 1-2 saat sonra 45 dakikalık tempolu yürüyüşlere başlanmasını öneren Örkçü, “Yürüyüşün gerçekleşmesi güç olan durumlarda antrenman programlarından biri takip edilerek tertipli olarak uygulanabilir. Böylelikle hem kilo denetimi sağlanmış hem de yaşanabilecek hazımsızlık sorunlarının önüne geçilmiş olacaktır” tabirlerini kullandı.

Oruç tutanlarda beslenme alışkanlıkları değişecek

Ramazan sonrası oruç tutan şahıslarda beslenme alışkanlıklarının değişeceğine dikkat çeken Örkçü, “Ramazan ayı boyunca uzun süren açlık ve susuzluk hissinden sonra bedenin tekrar olağan beslenme nizamına geçmesi kolay olmayabilir. Yavaşlayan metabolizma, uzun süren açlık ve 2 öğünle beslenmeye alışmış bir mide bağırsak sisteminde mide bulantısı, iştahsızlık, gaz sancısı, az tüketilen lifli besinlerden ötürü kabızlık görülebilir. Ayrıyeten metabolik rahatsızlığı olan şahıslarda alınan yüksek kalorili besinler, ani şeker yükselmeleri, tansiyon sorunları ve kalp-damar rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Bedene alınan yüksek kalorili eserlerin de tartı artışına neden olabileceği unutulmamalı.” diye konuştu.

Dengeli besin tüketimi tercih edilmeli

Beslenme ve diyet uzmanı Özden Örkçü; tüm besin kümelerinden bir ortada yemenin, yavaş ve güzel çiğnemenin, az ve sık yemenin, posa alımı için zerzevat ve meyveleri kesinlikle tüketmenin, yağı kâfi ölçüde ve doymamış yağlardan tercih etmenin kâfi ve istikrarlı beslenmede ana kural olduğunu söyledi. Örkçü, birebir vakitte günlük en az 1.5-2 litre su içmeye, tahıllardan, kuru baklagillerden ve hayvansal besinlerden proteini yetecek ölçüde almaya dikkat edilmesi gerektiğini söz etti.

Hibya Haber Ajansı