Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, “İftarda tüketilecek besinlerin normal bir akşam yemeğinden daha fazla ve farklı içerikte olmaması gerekiyor. Boş mideyi bir anda aşırı doldurmak reflü, hazımsızlık ve mide rahatsızlıkları gibi sorunlara neden olabiliyor. Bunun yerine orucu hurma veya kahvaltılık gibi hafif ürünlerle açtıktan sonra çorba içmek, sonrasında küçük porsiyon ana yemeğe geçiş yapıp yanında salata veya yoğurt ile kapanışı yapmak sağlıklı olacaktır.” dedi.
Oruç tutarken susuzluk sebebiyle ağız ve boğaz kuruyor. Suyun bedende yüzde 1 azalmasıyla susama hissi başlarken, susuzlukta bedende su ve mineral kaybı oluyor. Kaybedilen mineral ve suyun geri alımının beden istikrarı için son derece değerli olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz şöyle konuştu:
“Dolayısıyla bu müddet zarfında az su içmek yapılan başka büyük yanılgılardan biridir. Sahurla iftar ortasında her bir kilonuz için 30 ml su içmeye itina gösterin. Ancak su ve sıvı ölçüsü birbirlerine karıştırılmamalıdır. İftardan sonra içilen çay, kahve ve komposto sıvı ölçüsüne girmektedir. Suyun yerini tutmadıkları üzere bilakis çay ve kahve bedenden su atılımına neden olurlar. Bu nedenle çay ve kahvede çoka kaçmamak, sıvı alımını çoğunlukla su tüketerek yapmak gerekir.”
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz açıklamasında, “Eğer iftar sonrası hazımsızlık ve reflü sorunu yaşamak istemiyorsanız iftarı 2’ye bölün. Orucu su ile açıp, akabinde kuru kayısı yahut hurma ile devam edebilirsiniz. İftar yemeğine çorba ile başlayıp 15-20 dakika orta verdikten sonra ana yemeğe geçebilirsiniz. Ana yemekte yağlı ağır yemekler yerine sağlıklı pişirme usulleri kullanılarak hazırlanmış ızgara, haşlanmış yahut fırınlanmış yemekler yahut baklagiller ve zeytinyağlı zerzevat yemeklerini tüketebilirsiniz. Aksi taktirde yüksek kan şekeri, yüksek tansiyon ile kalp hastalıkları riski artabiliyor.” dedi.
Daha uzun mühlet tok kalabilmek için sahurda yumurta, peynir, süt üzere protein içeriği yüksek besinleri tercih edilmesi gerekiğini tabir eden Tokgöz, “Daha zinde ve enerjik olabilmek, olası kabızlığı önlemek ve kan glikoz kontrolü için; posalı gıdalardan tam tahıllı ekmek, yulaf gibi kompleks karbonhidratlı besinleri tüketmeye özen gösterin. Söğüş, salata ve meyve tüketmeyi de ihmal etmeyin.” diye konuştu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, iftardan çabucak sonra uzanmanın yahut sahur yemeğinden sonra çabucak yatmanın Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan biri olduğunu belirterek “Eğer reflünüz yoksa bile bu durum reflü olmanıza sebep olabilir. İftardan hemen sonra uzanmamalı ve uyumadan 2-3 saat önce yemek yemeyi bitirmelisiniz. Sahurda, hafif besinler tercih edip evde bir bir süre dolaşmak, yatağın baş kısmını yükseltmek mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışını önler ve reflüyü engeller” açıklamalarında bulundu.
�
Hibya Haber Ajansı