Kültür ve SanatHaber Girişi : 21 Temmuz 2022 01:46

Rize’den yoğun duygularla ayrıldık

Rize’den yoğun duygularla ayrıldık

Ülkemizin en çok yağış alan ili olan; çayıyla, Anzer balıyla, yaylasıyla, doğal güzelliğiyle ün salan Rize’deyiz.

Doğu Karadeniz’in sevilen şehri Rize’ye yolunuz düşecekse haberimiz tam size göre!

İşte detaylar…

Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği’nin (AYGAD) 7 günlük düzenlenen Karadeniz kültür gezisinin son durağı Rize oldu.

Yerel ve ulusaldan 35 gazetecinin katıldığı kültür turunda Rize’nin Kalkandere ilçesi  ve merkezi ziyaret edildi.

Akşam saatlerinde Rize’ye ulaşan AYGAD üyeleri ‘Çay Çarşına’ uğradı. Renkli ışıklandırmasıyla dikkat çeken; dünyanın en büyük çay bardağı ile fotoğraf çektirildi.

Kalkandere Belediyesinden Görkemli Ağırlama

Kalkandere hizmet binasına ziyarette bulunan gazetecileri, Belediye Başkanı Kenan Yıldırım, gezide büyük emeği olan İş İnsanı Burhan Makiroğlu, Tarihçi – yazar İhsak Güven Güvelioğlu ağırladılar.

Belediye Başkanı Yıldırım, basın mensupları ile bir arada olduğu için mutluluk duyduğunu ifade etti.

AYGAD’ın kültür gezileri hakkında bilgi veren Başkan Ahmet Işıkdağ ise; “Öncelikle amacımız gazetecilerin Türkiye’nin değişik bölgelerindeki koşulları, kentlerin gelişimi ve sosyokültürel farklılıkları tanımasını sağlayarak, ülkemizin tarihi ve turistik güzelliklerini aktarmak” dedi.

Samimi bir ortamın oluştuğu buluşmada, gazeteciler kendilerini tanıttı. Hatıra fotoğrafı çekiminden sonra, ilçeyi gezmek için yola çıktılar.

Müdür Serdar Sarıyılmaz eşliğinde  Kalkandere Çay Fabrikası’nda Çay’ın oluşum serüvenini yerinde incelediler.

Başkan Yıldırım: Çağlayan Şelalesi turizme kazandırılmalı

Sudüşen adı ile de bilinen Çağlayan Şelalesi uğrak noktardan bir diğeri oldu.

Belediye Başkanı Kenan Yıldırım’ında eşlik ettiği şelale doğal güzelliği ile gazetecileri hayran bıraktı.

Başkan Yıldırım şelale ile ilgili; “Turizm açısından birçok yerlere gidiyoruz ve görüyoruz. Bizim şelalemizin birçok şelaleden daha güzel olduğu söyleniyor. Ama hiçbir şekilde buraya el atılmamış. Ben buradaki halk ile görüşüp ikna ettim. Şelalenin sağı ve solu özel mülkiyet. İnsanların rızasını almadan burada bir iş yapmamız mümkün değil. En sonunda özel idareyi, valiyi, kültür müdürünü davet ederek, bir proje hazırladık. Proje içerisinde turizme katkı sağlayacak; kır kahvesi, kamelyalar, çocuk bakım üniteleri gibi birçok şey içerisinde yer alacak.

Misafir gelince konaklaması için hiçbir yerimiz yok. Konaklama için de yerler olacak. Yukarıya alabalık çiftliği kurdular orası da buraya bir artı katar diye düşünüyoruz.

Değirmen usulü su ile çarkı çevirip elektrik ihtiyacını kendi suyu ile yapmayı planlıyoruz.

Biz burayı turizme kazandırmanın peşindeyiz” sözlerine yer verdi.

Soğuksu Mahalle Muhtarı Mustafa Kayacı su değirmeninde mısır öğüterek, geçmişe yolculuğa çıkardı.

Tarihi Kalkandere kemer köprüde de yürüyerek, anı fotoğrafları çektirdiler.

Kaymakamlığın misafiri oldular

Kalkandere Kaymakamı Kemal Sefa Gökmenoğlu ile birlikte, Geçitli köyünde bulunan bahçede; dalından likapa (yaban mersini) yeme fırsatı buldular.

Sonrasında çay hasadı yapan gazeteciler farklı bir deneyim yaşadı.

Öğretmen evinde verilen yemekte konuşan Kaymakam Gökmenoğlu; “Güzel şehrimize hoş geldiniz. İlçemiz Rize’deki 11 ilçeden birisi. Etrafı İyidere, İkizdere, Rize Merkez, Trabzon ve Of ilçeleri ile çevrilidir. Yatırımlarımıza her zaman devam ediyoruz. Belediyemizin gayretli çalışmaları ile doğalgaza birçok ilçemiz kavuşuyor. TOKİ projelerimiz var. Rize’nin en köklü spor kulüplerinden Kalkanderespor birçok başarıya imza atıyor. Rize Polis  ve Kalkandere Polis okullarında 700 – 800 kişiye eğitim veriyoruz. 8 – 9 ayda mezun olduklarını ifade ediyorlar.

İlçemizde açık cezaevi ve kapalı cezaevi  bulunuyor. Türkiye’deki bütün Adalet Bakanlığı’nın çayları buradan çıkıyor. Yıllık 700 ton çay paketleniyor. Çaykur çayları Türkiye’deki bakanlıklara dağıtılıyor.

Her yıl onlarca öğrenciye burs veriliyor. Rahmetli Valimiz Muhsin Yazıcıoğlu ilk görevini burada yapmıştır. Farklı sektörlerde birçok iş adamı yetiştirdik.

Bizim resmi nüfusumuz 13.500, çay hasadı zamanı 25 bini görüyor.

İlçemize dair kültür, toplum geçmişe dair ne varsa İshak Hocanın öncülüğünde bir kitap çalışmasını başlattık. İnşallah Ocak 2023’te sizlere bu kitap ulaştırılacak” ifadelerine yer verdi.

Konferans salonuna geçen basın mensupları burada ilçenin kültürel tarihi hakkında bilgilendirildi. Belediyenin vermiş olduğu hizmetler aktarıldı. 

İnşaat Mühendisi Hasan Günal ‘Organize Sanayi Bölgesi projesi hakkında bir sunum yaptı. Daha sonra Üçel ve Biotex firmaları gezilerek yerinde incelendi.

Rize’den Kemençe dinlemeden ayrılmak olmaz 

İşletmeciliğini Doğan Seymenoğlu’nun yaptığı Kaçkar Bal – Arıcılık’da kemençe ziyafeti verildi.

Gazetecileri  Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, Anzer Balı Kooperatif Başkanı İshak Yılmaz ve Bıçak Ustası Cevdet Karadeniz karşıladı.

Ali Kundakçı (Mihralim) ve arkadaşlarının yöresel şarkılar söylediği ortamda, günün yorgunluğu atıldı. Horon da oynanarak, unutulmaz anlar yaşandı.

Geriye İstanbul’da anlatılacak çok güzel hatıralar birikti.