DünyaHaber Girişi : 05 Nisan 2023 00:08

Rusya’dan nükleer teknolojide iş birliği

Rusya’dan nükleer teknolojide iş birliği

Rusya ve Nikaragua, nükleer gücün barışçıl maksatlarla güç dışında kullanılması alanında işbirliğine ait hükümetler ortası muahedeye imza attı.

Rusya Devlet Nükleer Güç Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev ile Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada ortasındaki görüşme esnasında imzalanan muahede çerçevesinde taraflar, başta tıp ve tarım olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliği yapma kararı aldı.

Anlaşma, Nikaragua'nın Rusya'nın güç alanındaki eşsiz tecrübesinden yararlanarak nükleer gücün güç dışındaki kullanım alanlarında projeler geliştirmesine imkan sağlaması bakımından emsal teşkil ediyor.

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, hususa ait açıklamasında şunları söyledi: “Daha evvel pek çok ülke ile 40'tan fazla hükümetler ortası mutabakata imza atılsa da bu mutabakat başkalarından farklı bir özelliğe sahip. Birinci sefer ortaklarımızla görüşme esnasında nükleer teknolojilerin güç dışı kullanımı konusunda anlaştık. Nükleer tıp merkezi, çok hedefli radyasyon merkezi, eğitim ve araştırma gayesiyle kullanılabilecek kritik altı tesis üzere projelerden bahsediyoruz” dedi.

Rusya, Nikaragua'ya tarım, sıhhat ve bilimsel araştırma üzere alanlarda nükleer ve radyasyon teknolojilerinin kullanımına ait projelerin geliştirilmesi ve bunların hayata geçirilmesi konusunda takviye verecek.

Hibya Haber Ajansı