Kültür ve SanatHaber Girişi : 05 Nisan 2023 13:52

Rusya’nın geleneksel kıyafetleri nelerdir?

Rusya’nın geleneksel kıyafetleri nelerdir?

Ruslara özgü giyim kültürü; Rusya’nın büyük bir coğrafyada yer almasından dolayı bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Tarihsel süreçte ise Rusya’nın giyim kültüründe farklılıklar olmuştur. Peki, Rusya’nın geleneksel kıyafetleri nelerdir, Rusya yöresel kıyafetleri isimleri...

Büyük beden gömlek olan Rubakha (Rubaha) geleneksel Rus kıyafetlerinin başında gelir. Rubakha, hem erkekler  hem de kadınlar tarafından giyilebilir. Finansal koşullara göre pamuktan veya ipekten üretilir.

Sarafan adı verilen kadın elbisesi ise geçmişte sıklıkla giyilen geleneksel Rus kıyafetleri arasındadır. Ortadoğu kültüründen elde edilmiş ve yapımında bolca oya ve dekor kullanılan kaftan, Rus geleneksel kıyafetleri arasında önemli bir yere sahiptir. Sarafan -eskiden- günlük giyim için genelde siyah olurken, özel günlerde çiçekli ve farklı motiflerle süslenmiş, renkli şekilde giyilmiştir. Günümüz Rusya’sında en popüler aksesuar ve hediyelik eşya Rus kalpağıdır.

KOKOSHNİK (KOKOŞNİK)

Kokoşnik adı verilen şapka türü de kadınlar arasında popüler olan bir aksesuar türüdür. Tacımsı bir nesne olup, uçları enseden bağlanan, genelde boncuklu ve süslü olan bir saç aksesuarıdır. 16 ve 19 yüzyıllar arasında Rus evli kadınların kullandığı taçtı. Kimi zaman; başı, boynu ve omuzları da örten bir atkı ile kullanılıyordu. Kokoşnikler genelde Sarafan ile birlikte kullanılır. Şapkalar, erkek ve kadın giyiminin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edildi. Evli kadınların en ünlü başlığı kokoshnik’tir. Bu, popüler inancın aksine, günlük hayatta giyilmediği için şenlikli bir giyim unsurudur. Bazı durumlarda kokoshnik’in ağırlığı 5 kg’a ulaşabilir.

Rusya’nın neredeyse her yöresinin kendisine özgü bir kokoşnik türü vardır. Ancak I. Petro döneminde, aristokrat kadınların kokoşnik giymesi yasaklanmıştı. Zira çar, Rusların Avrupa modasına ayak uydurmasını istiyordu. Kral IV. George’un eşi dahi düğünlerinde başına bir kokoşnik giydi. Tabii o günden bu yana, kokoşnik birçok değişikliğe uğradı ve çok değişik alanlarda giyilmeye başlandı. Bunların arasında futbol maçları da yer almaktadır.