EkonomiHaber Girişi : 05 Nisan 2023 00:03

Sabah stratejisi

Sabah stratejisi

Haftaya üretim kesintisi haberiyle sert yükselişle başlayan petrol fiyatları, borsaların da güne zayıf bir imajla başlamasına neden oldu. Lakin, ABD'de ISM verisinin beklentilerin altında gelmesinin de hafif tesiriyle borsalarda toparlanma gözlendi. S&P500 endeksi %0,4 oranında yükseldi. Avrupa'da ise endeksler genel olarak yatay karışık bir manzarayla günü tamamladı. Bu sabah da petrolde devam eden yükseliş isteğine rağmen borsa endekslerinde net bir baskı yok. Hatta Avrupa vadelileri artıda. ABD vadelileri ve Asya endeksleri ise yatay. Yurtiçi tarafa bakıldığında, düşük süreç hacminin devam ettiği Borsa İstanbul'da dün sert hareketler gözlendi. Günün kıymetli bir kısmını baskı altında geçiren ve bir orta 4.680 düzeyini gören BIST100 endeksi, kapanışa yanlışsız gelen güçlü alım dalgasıyla günü %0,55 oranında primle 4.839 düzeyinden tamamladı. BIST100'de sadece 41 pay günü artıda tamamlamasına rağmen %6,5 oranında yükseliş kaydeden TUPRS, endeksin günü olumlu tarafta kapatmasına değerli bir katkı sağladı. Endeksin bugüne ise alıcılı bir manzarayla başlamasını beklerken, gün içinde yüksek oynaklık devam edebilir.

Makroekonomi

Yurt içinde, TÜİK tarafından mart ayına ait TÜFE ve ÜFE dataları yayınlandı. Mart ayında TÜFE, Bloomberg piyasa beklentisi olan %2,85'in altında aylık %2,29 arttı (şubatta aylık %3,15 artmıştı),TÜFE yıllık bazda ise baz tesiriyle birlikte %55,18'den %50,51'e geriledi ve böylelikle Ocak 2022'den bu yana en düşük düzeyde gerçekleşti. Öte yandan, çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artış ortalama %2,17 ile manşet enflasyonun da altında gerçekleşti, B çekirdek göstergesi yıllık %55,16'dan %52,11'e, C endeksi %50,58'den %47,36'ya geriledi.

  • Aylık TÜFE'ye mallar ve hizmet ayrımında bakıldığında, bir evvelki aya nazaran yavaşlamada, bilhassa mallar kümesi enflasyonundaki yavaşlamanın (%3,15'ten %1,98'e) belirleyici olduğu gözlenmekte. Mallar kümesi enflasyonunda, bilhassa besin ve alkolsüz içecekler kümesindeki aylık bazda besbelli yavaşlama (%7,36'dan %3,84'e) gözlenirken, alt kalemler bazında taze meyve ve sebzede aylık %2,69'luk düşüş dikkat çekmekte, bunun yanında işlenmiş besinde da besbelli yavaşlama (%4,56'dan %2,32'ye) görülmekte. Bununla birlikte, besin ve alkolsüz içecekler kümesinin artış suratında bir evvelki aya nazaran bariz yavaşlama olsa da, mart aylarının tarihî ortalamasının üzerinde seyrettiği görülmekte. Öte yandan, güç kümesinde artış suratı giderek yavaşlamakta (%0,64'ten %0,38'e). Güç ve besin dışı mallar kümesinde ise sonlu hızlanma (%0,94'ten %1,12'ye) görülmekte, alt kalemlere bakıldığında, alkollü içecekler, tütün ve altın kümesi tekrar artışa geçerken (%0,51 düşüşten %0,33 artışa),temel mallarda sağlam mallar (altın hariç) kümesinin artış suratı ise yavaşlamış (%2,49'dan %1,67'ye),öte yandan giysi ve ayakkabı kümesinde düşüşün hızlanması (%1,89 düşüşten %2,02 düşüşe) güç ve besin dışı mallar enflasyonundaki artışı sonlandırmış. Öbür yandan hizmetler kümesi enflasyonundaki sonlu yavaşlamanın, kiradaki bariz hızlanmaya (%2,66'dan %4,89'a) rağmen öteki alt kalemlerdeki kısmi yavaşlamayla gerçekleştiği gözlenmekte.
  • Enerji kalemindeki düşüş ÜFE'deki artışı sınırlamaya devam etti. Bununla birlikte mart ayında başta besin eserleri ve ana metal eserlerinin tesiriyle ÜFE aylık %0,44 artış kaydetti, bir evvelki ay %1,56 artış kaydetmişti (ÜFE 2022 yılında ortalama %5,9 artış, 2003 yılından bu yana ortalama %1,3 artış gösterdi). Yıllık bazda ÜFE %76,61'den %62,45 düzeyine gerileyerek Kasım 2021'den bu yana en düşük düzeylerdeki seyrini sürdürdü.
  • Yılın birinci yarısında enflasyonda baz tesiri yıllık yavaşlamada tesirli olmayı sürdürecektir, bununla birlikte sarsıntıların üretim, iş gücü ile tedarik zinciri ve konut kiraları üzerindeki tesiri yanında, iklim şartları ve ziraî eserlerin rekolteleri, besin fiyatlarının ve yönetilen ve yönlendirilen fiyatların seyri, ayrıyeten sarsıntılar ve seçim nedeniyle uygulanacak para ve maliye siyaset adımları enflasyon üzerinde önümüzdeki devirde belirleyici olacak ögeler olarak öne çıkmakta. Bilhassa, hükümet tarafından en düşük emekli aylıklarında ve bayram ikramiyelerinde artışa gidilmesi, EYT düzenlemesi, taban fiyatta orta periyotta artışa gidileceğinin açıklanması üzere tüketim talebini artırıcı adımlar enflasyona üst istikametli tesir edebilir, buna rağmen hükümetin nisan ayından itibaren endüstride kullanılan doğal gaz tarifesinde %20 indirim uygulanacağını ve elektrikte tüm abone kümelerinde %15 indirime gideceğini açıklaması ise enflasyonu düşürücü tarafta tesirde bulunabilecektir.

  • TÜFE'nin ayrıntılarını incelediğimizde; 1,02 puanla en yüksek etkiyi veren kalem başta öteki işlenmemiş besin kaynaklı olmak üzere ''Gıda grubu'' oldu. Et ve balık eserleri, yumurta ve sakatatlar, meyve ve zerzevat sularının öncülük etmesiyle mart aylarının üzerinde bir besin enflasyonu görmekteyiz. Yemek hizmetlerindeki artışla ''Lokanta ve oteller'' kalemi 0,32 puan TÜFE'yi etkiledi. Katı yakıtlardaki düşüşe rağmen kiracı tarafından ödenen gerçek kira, şebeke suyu, kent doğalgazı ve konutun bakım ve tamiratı için materyallerdeki artışlarla ''Konut'' kalemi aylık enflasyona 0,31 puan tesir yapmış. Halı ve öbür yer döşemelerindeki düşüşe rağmen yemek ve oturma odası, yatak odası ve mutfak mobilyaları, konut ile ilgili paklık materyallerindeki artışlarla ''Ev eşyası'' kalemi aylık enflasyona 0,23 puan tesirde bulundu. Karayolu ile şehirlerarası yolcu nakliyatı, ferdî ulaştırma araçlarının bakım ve tamiri ile yakıt ve yağlarındaki düşüşlere rağmen dizel motorlu araçlar, deniz ve yurt içi su yolu ile yolcu taşımacılığındaki artışlarla ''Ulaştırma'' kaleminin TÜFE'ye tesiri 0,09 puan oldu. Giysi ve ayakkabı kalemi ise TÜFE'yi negatif etkileyen kalem oldu.
  • Mart ayında ÜFE'deki artışın sanayi kümelerine nazaran ana belirleyicileri; dayanıksız tüketim malları oldu. Güçlü tüketim malı, orta malı ve sermaye malı kalemlerinde ise daha sonlu artışlar gözlendi. Buna rağmen güç kalemindeki düşüş ise ÜFE'deki artışı sonlandırmaya devam etti.
  • ÜFE'deki artışta alt dallar bazında belirleyicilere baktığımızda, besin eserleri, ana metaller, fabrikasyon metal eserler, dokuma eserleri, metalik olmayan öteki mineral eserler, mobilya, ağaç ve mantar eserleri (mobilya hariç),makine ve ekipmanlar, öteki madencilik ve taş ocakçılığı eserleri ve elektrikli teçhizat en yüksek tesire sahip olan kalemler.

Ayrıca şubatta sarsıntıların gözlenen besbelli tesirlerinin akabinde mart ayında S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, 50,1'den 50,9 düzeyine yükselerek imalat dalında büyümenin hızlandığına işaret etti ve böylelikle büyüme bölgesindeki seyrini üçüncü aya taşıdı. Martta faaliyet şartlarındaki güçlenme, Aralık 2021'den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti.

  • Detaylara bakıldığında, mart ayında üretim ve yeni siparişlerin tekrar büyümeye geçmesi bölümün genel durumundaki toparlanmada belirleyici oldu. Yeni ihracat siparişlerinde de artış gözlendi.
  • Bazı anket iştirakçileri şubat ayındaki zelzeleler nedeniyle aksaklıklarla müsabakaya devam ederken, başkaları üretime yine başladıklarını bildirdi. Ayrıyeten sarsıntılardan etkilenen bölgelerdeki tekrar inşa çalışmalarının kimi firmalarda üretimin artmasını sağladığı gözlendi.
  • Takip edilen 10 kesimin altısı üretimini artırırken, beşinde üretim şubattaki yavaşlamanın akabinde martta tekrar büyüme kaydetti. Bu kesimler dokumacılık, ağaç ve kağıt eserleri, makine ve metal eserler, elektrikli ve elektronik eserler ile kara ve deniz taşıtları imalatı oldu. En güçlü üretim artışı ise son üç ayda birinci kere büyüme sergileyen dokuma imalatında gözlendi, en bariz düşüş ise besin eserleri imalatı bölümünde gerçekleşti. Ayrıyeten üretimin yavaşlamaya devam ettiği kesimlerde de düşüşler bir evvelki anket devrine nazaran sürat kesti.
  • Yeni siparişlerde en süratli düzgünleşme ise kara ve deniz taşıtları dalında görüldü. Yeni siparişlerdeki en keskin yavaşlama ise son dört ayda birinci sefer düşüş gözlenen kimyasal, plastik ve kauçuk eserler bölümünde kaydedildi.
  • Öte yandan, üretim ihtiyaçlarındaki artışa rağmen, sarsıntıların ve yeni devreye giren erken emeklilik yasasının tesiriyle istihdam son beş ayda birinci kere düşüş sergiledi.
  • Ayrıca martta dalların birçoğunda girdi fiyatları enflasyonu yavaşlarken, girdi fiyatlarındaki en bariz artış, makine ve metal eserlerinde görüldü, en ölçülü artış ise kimyasal, plastik ve kauçuk kesiminde gözlendi. Bilhassa, tedarik zincirlerinin güzelleşme sergilediği mart ayında ana metal ve dokuma bölümlerinin teslimat müddetleri kısalırken öteki birçok bölümde de gecikmeler bir evvelki aya nazaran daha ölçülü kaydedildi. Bu kapsamda, sarsıntılar kaynaklı gecikmelerin azalmasına bağlı olarak tedarikçi performansındaki bozulma ölçülü seyretti.
  • Bunun yanında, kara ve deniz taşıtları dalında talepteki toparlanmanın getirdiği fiyatlama gücünün tesiriyle eser satış fiyatlarında son yedi ayın en sert artışı gözlendi. Kara ve deniz taşıtları dışındaki eser satış fiyatları enflasyonunun hızlandığı tek bölüm ise giysi ve deri eserleri imalatı oldu.

ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ait sinyal veren mart ayı S&P Küresel imalat bölümü son PMI, 49,3'ten 49,2 düzeyine hafif aşağı taraflı revize edilerek imalat bölümünde daralma suratının hafif hızlandığına işaret etmekle birlikte 50 eşik düzeyinin altında daralma bölgesindeki seyrini beşinci aydır sürdürdü. Bilhassa, yüksek faiz oranları ve enflasyonist baskıların talebi olumsuz istikamette etkilemesiyle yeni ihracat siparişlerinin arka arda onuncu ayda düşmesiyle birlikte yeni siparişler gerilemeye devam etti.

ABD'de mart ayına ait ISM imalat sanayi endeksi ise 47,7'den 46,3 düzeyine beklentilerin üzerinde gerileyerek imalat endüstrinde daralmanın hızlandığına işaret ederken, daralma bölgesindeki seyrini beşinci aya taşıdı. Mart ayı verisi, Mayıs 2020'den bu yana imalat dalı faaliyetlerinde en sert daralmaya işaret etti. Ayrıntılara bakıldığında, yavaşlayan talep kapsamında yeni siparişler, istihdam ve birikmiş siparişler daha süratli daralırken, üretim düşmeye devam etti. Ayrıyeten fiyat baskıları azalırken, tedarikçi teslimat endeksi Mart 2009'dan bu yana en düşük düzeyde gerçekleşti.

Yurt dışında bugün bilgi takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, şubat ayı sağlam mal siparişleri sonuncu verisi TSİ 17'de izlenecek. Şubat ayı güçlü mal siparişleri öncü verisi, aylık %1 oranında gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşımıştı. Ayrıntılara bakıldığında, şubatta savunma maksatlı uçaklar ve kesimlerinin (%11,1 düşüş) ve savunma dışı uçaklar ve kesimlerinin siparişlerindeki bariz düşüşler (%6,6 düşüş),sağlam mal siparişlerinin düşüşünde belirleyici olmuştu.

Bunun yanında, ABD'de üretimin görünümüne ait sinyal verecek olan bilgilerden şubat ayı fabrika siparişleri verisi TSİ 17'de açıklanacak. Ocak ayı fabrika siparişleri, aylık bazda %1,6 düşüşle beklentilerin üzerinde gerilemişti. Şubatta ise fabrika siparişlerinin aylık %0,5 gerilemeyle birlikte yavaşlayarak düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Diğer yandan, Fed'in para siyasetine taraf vermesi açısından istihdam piyasası bilgilerinden şubat ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi TSİ 17'de izlenecek. Ocak ayına ait JOLTS açılan iş sayısı 11,01 milyondan 10,82 milyona hafif gerilemekle birlikte beklentilerden daha sonlu gerilemişti ve son 5 ayın en yüksek düzeyine yakın seyrederek firmaların iş gücü talebinin gücünü koruduğuna işaret etmişti. Fed'in, faiz artışlarına devam etmesiyle yavaşlayan ekonomik faaliyetin tesiriyle JOLTS açılan iş sayısının şubatta 10,45 milyon düzeyine hafif gerilemesi bekleniyor.

Ayrıca Euro Bölgesi'nde şubat ayına ait ÜFE verisi TSİ 12'de açıklanacak. Bölgede ÜFE, aylık bazda ocak ayında %2,8 oranında düşüş kaydetmişti, yıllık ise %24,5'ten %15 düzeyine yavaşlayarak ağustos ayındaki rekor düzey olan %43,4'ten gerilemeyi sürdürmüştü ve böylelikle Ağustos 2021'den bu yana en düşük düzeyde gerçekleşmişti. Ayrıntılara bakıldığında, ocakta aylık bazda ÜFE'deki düşüşte, bilhassa güç eserleri fiyatlarındaki sert düşüş belirleyici olmuştu. ÜFE'deki yavaşlamanın şubatta da sürmesi bekleniyor.

Bunun yanında, global ticaretin görünümüne ait de sinyal verecek olan Almanya şubat ayı dış ticaret bilgileri TSİ 09'da açıklanacak. Almanya'da ihracat aylık bazda aralıkta %6,3 oranında gerilemenin akabinde ocakta %2,7 artışla kısmi toparlanma kaydetmişti, ithalat ise aylık %2,1 gerilemeyle düşüşünü yavaşlayarak sürdürmüştü ve son bir yılın en düşük düzeyine gerilemişti. Ayrıntılara bakıldığında, ocakta ihracattaki artışta, AB dışındaki ülkelere ihracattaki artış belirleyici olmuştu, bilhassa Rusya, İngiltere ve ABD'ye ihracat artışları öne çıkmıştı. AB ülkelerine ihracatta ise hudutlu artış gözlenmişti. Ocakta ithalattaki düşüşte ise, AB dışındaki ülkelerden yapılan ithalattaki sert düşüş belirleyici olmuştu, bilhassa de Rusya ve Çin'den yapılan ithalattaki düşüşler öne çıkmıştı, buna rağmen AB ülkelerinden yapılan ithalatta ise hudutlu artış kaydedilmişti. Şubatta ise aylık bazda ihracatın %1,8 yükselişle artışını yavaşlayarak sürdürmesi, ithalatın ise %1,5 artışla kısmi toparlanması bekleniyor.

Diğer yandan, TSİ 19'da BoE Baş Ekonomisti Pill'in konuşması, BoE'nin para siyasetine ait muhtemel yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 14.30'da TCMB tarafından mart ayı gerçek efektif döviz kuru endeksi verisi yayınlanacak. Şubat ayına ait gerçek efektif döviz kuru endeksi, aylık %2,9 oranında artışla 57,07 düzeyinden 58,73 düzeyine yükselmişti ve böylelikle Ekim 2021'den bu yana en yüksek düzeylerdeki seyrini sürdürmüştü.

Ayrıca TSİ 10'da TCMB tarafından mart ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu yayınlanacak.

TCMB Analitik Bilanço bilgilerine nazaran, 31 Mart haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 2,4 milyar USD azalışla 122,3 milyar USD düzeyine gerilediğini, net memleketler arası rezervin ise 0,6 milyar USD azalışla 18,4 milyar USD'ye geldiğini öngörmekteyiz.

Şirket Haberleri

Başkent Doğalgaz (BASGZ, Pozitif): Şirket İdare Konseyi, pay başına brüt 1,16TL (net 1,16TL) kar hissesi dağıtım teklifini Genel Konsey onayına sunma kararı almıştır. Teklif edilen nakit kar hissesi hak kullanım tarihi 4 Mayıs 2023'tür. Son kapanış pahasına nazaran temettü randımanı %9,2 olarak hesaplanmaktadır.

Enerjisa Güç (ENJSA, Nötr): Enerjisa Güç CEO'su Murat Pınar, şirketin 2023'te yapacağı 15 milyar TL'lik yatırımın değerli bir kısmının sarsıntıdan etkilenen Toroslar Bölgesi'nde planlanmasına ait değerlendirmelerde bulundu. Pınar, 11-15 milyar TL'lik yatırım için yılsonuna kadar finansman sorunu görmediğini belirttiği konuşmasında, 11-15 milyar TL'lik yatırım için tahvil ihracını da kullanacaklarını söyledi. Türkiye'de şebekelerine her yıl 1 milyon yeni abone kaydettiklerini açıklayan Pınar, “Elektrikli araç kaynaklı her yıl yüzde 1,8 fazla elektrik talebi bekliyoruz. Yılsonuna kadar bin şarj istasyonuna ulaşmayı planlıyoruz.” dedi. (Kaynak: BloombergHT)

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, Açılım Eğitim Ve Öğretim Yapı ile Kırıkkale'de bulunan topraklarına, Arazi Öztüketim Güneş Gücü Santrali yapılması konusunda muahedeye varmıştır. Mutabakat bedeli vergiler hariç toplam 834bin USD'dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile anlaşma bedeli vergiler hariç 16mn TL)

Şirket, Pado Dondurma Unlu Mam. Yemek Üretimi ile Erzurum'da bulunan yerlerine, Arazi Öztüketim Güneş Gücü Santrali yapılması konusunda muahedeye varmıştır. Muahede bedeli vergiler hariç toplam 1,65mn USD'dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile anlaşma bedeli vergiler hariç 31,7mn TL)

Kardemir (KRDMD, Nötr): Şirketin Genel Müdürü Necdet Utkanlar, yakın gelecekte Kardemir eserlerinin de savunma endüstrisine yönelmesini programlıyor ve o husus üzerinde çalışmalarımızı ağırlaştırıyoruz açıklamasında bulundu.

Ziraat GYO (ZRGYO, Sınırlı Pozitif): İdare Heyeti kararına istinaden; Müşterek İdareye Tabi İştiraki Konkur İnşaat Yatırım ve Pazarlama A.Ş.'nin 32mn TL fiyatındaki ödenmiş sermayesinde Şirketin sahip olduğu %50 oranındaki 16mn adet hisse, 31.10.2019 tarihli “Hisse Devir Sözleşmesi” ve Ek Protokoller ile belirlenen “Geri Alım Hakkı” kaideleri doğrultusunda periyot tarihi itibariyle hesaplanan 245,9mn TL bedel üzerinden 03.04.2023 tarihi prestijiyle Kurmel Holding A.Ş.'ye devredilmiştir. Satış Sonucu Oluşan Kar/Zarar Fiyatı: 18,2mn TL'dir.

Sektör Haberleri

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Heyeti kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Önlem Sistemi (VBTS) kapsamında KRGYO.E hissesinde 04/04/2023 tarihli süreçlerden (seans başından) 03/05/2023 tarihli süreçlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili hissede halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında evvelki basamaklarda tanımlanan önlemler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas önleminin uygulandığı müddet boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen önlemler, hissenin süreç gördüğü pazarın/platformun süreç kuralları, pazar değişimi yahut öbür nedenlerle uygulanan süreç temellerinden farklı olarak kıymetlendirilir. Buna nazaran VBTS önlemleri başka düzenlemeler yahut kararlarla uygulamaya alınan süreç asıllarının geçerlilik müddetinden farklı olarak önlem müddetinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

Sigortacılık: Mecburî trafik sigortasında azami prim artırım meblağı mayıs'tan itibaren %2 olarak belirlendiği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Diğer Şirket Haberleri

Alkim Kağıt (ALKA): Ulusal Eğitim Bakanlığı Devlet Kitapları Müdürlüğünün 3000 ton 120×80 gr/m2 1. hamur ofset bobin kağıt ihalesi mukavelesi imzalanmıştır.

Arsan Dokumacılık (ARSAN): 06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen zelzeleden etkilenen şirkete ilişkin üretim tesislerine ait oluşan hasarla ilgili olarak sigorta şirketi tarafından 111mn TL kısmi ödeme gelmiştir. Kar kaybı ve öbür hasar ekspertiz belgeleriyle ilgili sigorta eksperinden ve ilgili sigorta şirketinden alınan kelamlı bilgiye nazaran çalışmaların devam ettiği Şirkete bildirilmiştir.

Bülbüloğlu Vinç (BVSAN): Macaristan'da yerleşik bir firmanın; yeni yapacağı fabrika yatırımında kullanmak üzere 3 adet 32 ton kapasiteli portal vinç ve 6 adet 32 ton kapasiteli gezer köprülü vinç için 1,1mn EUR bedelle muahede yapılmış olup, avans ödemesi alınarak proje çalışmalarına başlanmıştır. Kelam konusu projenin 2023 yılı ikinci yarısında tamamlanması hedeflenmektedir.

Escort Teknoloji (ESCOM): İştiraki Alesta Elektronik'den alınan bilgiye nazaran; yüksek büyüme potansiyeline sahip erken basamak teknoloji teşebbüslerine yatırım stratejisi doğrultusunda, Pink Games Oyun Teknolojileri Anonim Şirketi'ne 22,8mn TL değerleme üzerinden %4 iştirak edilmesine, yeniden tıpkı değerlemeden %1,6 ek hisse edinimi için opsiyon alınmasına karar verilmiştir. Snapcat, Tiktok üzere uygulamalara HTML tabanlı oyun geliştiren Pink Games, kendi geliştirdiği araçlarla üretim süreçlerini iki kat hızlandırabiliyor.

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Şirket Sivas Vilayet Sıhhat Müdürlüğü tarafından yapılan 36 ay vadeli sıhhat bilgi idare sistemi (SBYS) hizmet alımı ihalesine katılmıştır. Yapılan ihaleye 3 şirket iştirak etmiş olup 23mn TL ile en uygun teklifi firma vermiştir.

Ortaköy Çay (ORCAY): 19.01.2023 tarihli KAP duyurusuyla kamuoyunun bilgisine sunulan pelet üretimi konusunda alınan yatırım kararı kapsamında; tesis konseyimi emeliyle Giresun'un Espiye İlçesinde 33mn TL bedel ile 24.365 m2 arsa alımı gerçekleşmiştir.

Suwen Dokumacılık (SUWEN): Şirket ile Moğolistan'da yerleşik bir firma ortasında münhasır bayilik kontratı imzalanmıştır. Kelam konusu mukaveleye nazaran, 2023-2027 yılları ortasında toplamda 3 mağaza açılması planlanmaktadır.

Faiz Piyasaları

Pazartesi günü yüklü ortalama fonlama maliyeti %8,56'dan %8,50 düzeyine geriledi. TCMB dün 30 milyar TL'lik (%8,50'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama meblağı ise repo ihaleleri kaynaklı 234 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün randıman eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Buna nazaran, kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 45 baz puana varan yükselişler görüldü.

Günlük Özet Piyasa Verileri

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı