EkonomiHaber Girişi : 11 Nisan 2023 10:20

Sabah stratejisi

Sabah stratejisi

Cuma günkü makro dataların akabinde, 3 Mayıs'ta açıklanacak olan Fed'in faiz kararı toplantısında 25 baz puanlık artış beklentisi %72 düzeyini gösteriyor. Tatil sonrası ABD piyasalarının birinci süreç gününde, S&P 500 ve Dow Jones sırasıyla %0,1 ve %0,3 yükselişle günü tamamlarken, Nasdaq endeksi yatay kapattı. Ek olarak, Amerikan tahvilleri yükselişe devam etti. 2 yıllıklarda %4,0, 10 yıllıklarda %3,4 test edildi. Dolar endeksi (DXY) 102,8'e kadar yükseliş kaydetti. Avrupa piyasaları ise tatil sebebiyle kapalıydı. Yurtiçi tarafta ise, güne alıcılı başlayan endeks, sonrasında gelen alımlarla da 5.000 düzeyini aştı ve günü %3,4 yükselişle 5.092'den kapattı. Süreç hacmi 55 milyar TL'yi gösterdi. BİST-100'de 95 pay olumlu tarafta yer alırken, endeksteki yükselişe en fazla tesir eden paylar THYAO, HEKTS ve SASA olarak sıralandı. CCOLA, TTRAK ve TURSG endeksten negatif ayrıştı. Bugüne bakıldığında hem ABD hem de Avrupa vadelileri artıda. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise %0,4 üstte. Bu ortamda, BİST-100'ün güne alıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Yurtiçinde bugün şubat ayı sanayi üretimi takip edilecek. Avrupa'da Sentix yatırımcı inancı ile perakende satışlar izlenebilir. Bugün Chicago Fed Lideri Goolsbee'nin konuşma bulunuyor. Ayrıyeten, IMF tarafından Global Ekonomik Görünüm Raporu'nun yayınlanması bekleniyor.

Makroekonomi

TCMB tarafından şubat ayı cari süreçler istikrarı verisi yayınlandı. Şubat ayında net hizmet gelirlerindeki düşüş ve birincil gelir istikrarı açığının kısmi artışına rağmen dış ticaret açığının gerilemesi ve ikincil gelir istikrarının kısmi fazla vermesinin tesiriyle ocak ayına nazaran aylık cari açık 10 milyar USD'den 8,78 USD'ye gerilemekle birlikle Bloomberg beklentisi olan 8,45 milyar USD'nin hafif üzerinde gerçekleşti. (2022 yılında aylık cari açık ortalama 4,1 milyar USD seviyesindeydi.)

  • Altın ve güç hariç cari süreçler istikrarı ise şubat ayında 0,8 milyar USD fazla verdi, kelam konusu fazla son dört ayın en düşük fazlası oldu, ocak ayında ise 2,4 milyar USD fazla vermişti. Ayrıyeten şubat ayındaki altın ve güç hariç fazla 2022 yılının tıpkı periyodundaki 2 milyar USD fazlanın da altında gerçekleşti.
  • Şubat ayında 12 aylık kümülatif cari açık 51,9 milyar USD'den 55,3 milyar USD'ye çıkarak cari açık/GSYH oranını %5,7 düzeyinden %6,1 düzeyine getirdi (GSYH olarak 2022 yılı 4. çeyrek gerçekleşme baz alındı).
  • Enerji ve altın hariç 12 aylık kümülatif fazla ise ocak ayındaki 51,5 milyar USD'den 50,3 milyar USD'ye geriledi, bunun yanında 2022 yılının birebir devrindeki 38,3 milyar USD'nin besbelli üzerinde kalmayı sürdürdü. 12 aylık kümülatif bazda güç ithalatı, 95,5 milyar USD ile aralık ve ocak aylarındaki rekor düzey olan 96,5 milyar USD'ye yakın seyrederken, mali olmayan altın ithalatı da 24,8 milyar USD'den 28,3 milyar USD'ye yükseldi.

Ayrıca TÜİK tarafından şubat ayı iş gücü istatistikleri yayınlandı. Buna nazaran, arındırılmış işsizlik oranı sarsıntıların olumsuz tesirlerinin gözlendiği şubat ayında istihdam edilenlerin sayısındaki azalışın ve işsizlerin sayısındaki artışın tesiriyle 0,2 puanlık kısmi yükselişle %10 düzeyinde gerçekleşti ve böylelikle yine çift haneli düzeylere geldi, ayrıyeten bir evvelki ayın verisi de %9,7'den %9,8 düzeyine hafif üst istikametli revize edildi. Arındırılmamış işsizlik oranı da 0,4 puanlık kısmi artışla %10,7 düzeyine yükseldi. Arındırılmış datalara nazaran şubatta istihdamda 361 bin kişilik düşüş görülürken, işsiz sayısı ise 65 bin kişilik artış kaydetti. İş gücüne iştirak oranı ise 0,5 puanlık düşüşle %53,6 düzeyinde kaydedilirken, istihdam oranı da 0,6 puanlık düşüşle %48,2 düzeyinde gerçekleşti.

Bunun yanında, imalat kesiminin ana ihracat pazarlarındaki faaliyet şartlarını ölçen İSO Türkiye İmalat Dalı İhracat İklimi Endeksi, martta 0,9 puan artışla 52,6 düzeyine yükseldi ve böylelikle üst üste ikinci ayda 50 eşik düzeyinin üzerinde seyrederek ihracat pazarlarında talep şartlarının güzelleştiğine işaret etti. Ayrıyeten mart ayı verisi, ihracat ikliminde Mayıs 2022'den bu yana en besbelli güçlenmeye işaret etti.

Yurt dışında bugün bilgi takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 20.30'da Chicago Fed Lideri Goolsbee'nin konuşması, Fed'in para siyasetine yönelik mümkün yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, iç talebin seyrine ait olarak Euro Bölgesi'nde şubat ayı perakende satışlar verisi TSİ 12'de izlenecek. Bölgede perakende satışlar, aralık ayında aylık bazda %1,7 gerilemenin akabinde ocak ayında aylık %0,3 oranında hudutlu artışla kısmi toparlanmıştı, yıllık düşüş suratı ise %2,8'den %2,3 düzeyine yavaşlamıştı. Bununla birlikte, ECB'nin faiz artışlarına devam etmesiyle sıkılaşan finansal şartların tüketici talebini olumsuz etkilemesi nedeniyle perakende satışların önümüzdeki devirde baskı altında kalması bekleniyor. Bu kapsamda, şubatta perakende satışların aylık %0,8 oranında gerilemesi bekleniyor.

Öte yandan, Euro Bölgesi'nde nisan ayına ait Sentix yatırımcı itimadı verisi TSİ 11.30'da takip edilecek. Mart ayına ait Sentix yatırımcı inancı verisi, son periyotta açıklanan çekirdek enflasyon bilgilerinin rekor düzeylerini yenilemesi ve ECB'nin, faiz artışlarında daha şahin duruş sergileyebileceğine yönelik artan telaşlarla bu durumun büyüme üzerinde baskı oluşturabileceği beklentilerinin tesiriyle -8'den -11,1 düzeyine hafif gerilemişti, bununla birlikte geçen yılın mart ayından bu yana en yüksek düzeylerdeki seyrini sürdürmüştü. Ayrıntılara bakıldığında, martta cari şartlar endeksi -10'dan -9,3'e yükselerek Haziran 2022'den bu yana en yüksek düzeye ulaşırken, yatırımcıların gelecek 6 aylık periyoda ait beklentilerini yansıtan beklentiler endeksi ise -6'dan -13 düzeyine gerilemişti. Sentix yatırımcı inancının nisanda ise -15 düzeyine gerileyerek zayıflamayı sürdürmesi bekleniyor.

Ayrıca bugün IMF tarafından Global Ekonomik Görünüm Raporu'nun yayınlanması bekleniyor. Raporda, global iktisadın yanında, bölgeler ve ülkeler bazında bilhassa büyüme ve enflasyon iddialarındaki revizeler yakından takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından şubat ayı sanayi üretimi verisi yayınlanacak. Deprem öncesi periyotta sanayi üretimi ocak ayında beklentilerin besbelli üzerinde artış sergilemişti, mevsim ve takvim tesirinden arındırılmış sanayi üretimi aralık ayındaki aylık %1,7 artış akabinde ocakta da aylık %1,9 artmıştı. Takvim tesirinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık olarak iki aylık düşüşün (kasımda %1,1 düşüş ve aralıkta %0,4 düşüş) akabinde ocakta müspete dönerek %4,5 oranında güçlü artış kaydetmişti. Bloomberg beklentisi ocakta yıllık %2,1 artış ve aylık %0,7 artış idi. Şubat ayına ait öncü göstergelere bakıldığında, S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, şubatta bir evvelki aya nazaran yatay seyrederek 50,1 düzeyinde gerçekleşmişti ve böylelikle büyüme bölgesindeki seyrini ikinci aya taşımıştı. Şubatta hizmet, perakende ticaret ve inşaat bölümleri ile gerçek kesim inanç endekslerinde düşüş yaşanırken, tüketici itimadı endeksinde ise tüketici eğilim anketi datalarının değerli bir kısmının sarsıntılardan evvel derlendiği için sonuçların büyük ölçüde deprem öncesi durumu yansıtmasıyla artış gözlenmişti. Arındırılmış gerçek kesim itimat endeksi şubatta aylık bazda %1 oranında düşüş kaydetmekle birlikte 2022 yılı ortalamasının altındaki seyrini sürdürmüştü. Gerçek kesim inanç endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişlerinde şubatta Nisan 2021'den bu yana en sert düşüş görülmekteydi, kelam konusu düşüşle endeks Mayıs 2020'den bu yana en düşük düzeyindeydi. Yatırımlara dair izlediğimiz öteki bir gösterge olan sabit sermaye yatırım harcamaları şubat ayı prestijiyle son iki aydır toparlanmaktaydı ve tarihi ortalamasının üzerindeki seyrini sürdürmekteydi. Bununla birlikte arındırılmış kapasite kullanım oranı şubat ayında 0,1 puanlık azalışla %75,7 düzeyine gerilemişti ve son 10 yılın ortalamasının (%76,3) altındaki seyrini sürdürmüştü, ihracat 18,6 milyar USD ile 2022 yılı ortalaması olan 21,2 milyar USD'nin altında gerçekleşmişti. Kredi kartı harcamaları şubat ayında ise aralıktaki ikinci rekor düzeye yakın seyrederek özel tüketim harcamalarının güçlü görünümünü sürdürdüğüne işaret etmişti, kredi kartı harcamalarında rekor düzey ise 31 Mart haftasında 125,2 milyar TL düzeyiyle gözlenmişti. Bloomberg Anketi'ne nazaran şubatta mevsim ve takvim tesirinden arındırılmış aylık bazda sanayi üretiminin %2 artış sergilemesi ve takvim tesirinden arındırılmış bazda yıllık artış suratının %4,5'ten %1,5 düzeyine yavaşlaması bekleniyor.

Ayrıca TSİ 10'da TÜİK tarafından şubat ayı inşaat maliyet endeksi verisi yayınlanacak.

Şirket Haberleri





AG Anadolu Kümesi Holding (AGHOL, Sınırlı Pozitif): İdare Kurulu'nun evvelden teklif etmiş olduğu hisse başına brüt 0,62TL kar hissesi önerisi yerine brüt 0,82TL (net 0,74TL) olarak kabul edilmiştir. Dünkü kapanış fiyatına nazaran temettü randımanı %0,9 olarak hesaplanmaktadır. Teklif edilen nakit kar hissesi hak kullanım tarihi 24 Mayıs'tır.

Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Şirket'in 2023 Mart ayındaki genel toplam prim üretimi geçen yılın tıpkı ayına nazaran %142 oranında artarak 2.069mn TL'ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise tıpkı periyotlar prestijiyle %177 artarak 1.566mn TL olmuştur. Mart ayı prim üretimi ile birlikte Şirket'in yıllık genel toplam prim üretimi yıllık %108oranında artarak 5.171mn TL'ye yükselmiştir.

Çimsa Çimento (CIMSA, Nötr): Şirketin Sürdürülebilirlik gayeleri doğrultusunda, iklim bilimine uygun olarak karbon emisyonlarına dair yakın vadeli azaltım maksadı belirlemeyi Bilim Temelli Amaçlar Teşebbüsü (SBTi)'a taahhüt etmiştir. Şirketin bu taahhüdü SBTi tarafından kabul edilmiştir. Şirket karbon emisyonu azaltım amaçlarını en geç 24 ay içerisinde SBTi'nin resmi onayına sunacaktır. Global ısınmayı 1.5 derecede sonlu tutmaya katkıda bulunan ve bu maksada ulaşmak için iklim değişikliği gayret vizyonuna sahip şirketlere yol gösteren SBTi; Karbon Saydamlık Projesi (CDP),Birleşmiş Milletler Global Prensipler Kontratı, Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ve Dünya Doğayı Muhafaza Vakfı (WWF) ortak olarak kurulmuştur.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): T.C. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Şirket ortasında imzalanan “Deprem Bölgesinde Yapılacak Kalıcı Konutlara İlişkin Protokol” çerçevesinde Bakanlık ismine Şirket tarafından ihale edilen Adıyaman İndere Deprem Konutları A Etabı 1. Kısım İnşaatı İle Altyapı ve Etraf Düzenleme İşi'nin mukavelesi, Yüklenici Cevahir Yapı San. Çeşit. ve Tic. A.Ş. ile 03.04.2023 tarihinde imzalanmıştır. Kontrat Bedeli: 4,1milyar TL + KDV'dir.

Ek olarak, tıpkı biçimde ihale edilen Adıyaman Gölbaşı Deprem Konutları 1. Etap İnşaatı ile Altyapı ve Etraf Düzenleme İşi'nin mukavelesi, Yüklenici CENT Yapı İnş. San. Tic. A.Ş. & SERRA Müh. Taah. İnş. San. Tic. Ltd. Şti. & MAKSEM Yapı Tic. A.Ş. İş İştiraki (Metur İş Ortaklığı) ile 05.04.2023 tarihinde imzalanmıştır. Mukavele Bedeli: 2,74milyar TL + KDV'dir.

Bununla birlikte, Adıyaman İndere Deprem Konutları A Etabı 2. Kısım İnşaatı ile Altyapı ve Etraf Düzenleme İşi'nin kontratı, Yüklenici AHES İnş. Tic. ve San. A.Ş. ile 05.04.2023 tarihinde imzalanmıştır. Mukavele Bedeli: 3,65 milyar TL + KDV'dir.

Gen İlaç (GENIL, Nötr): Şirket, h2o Bilişim Yazılım Elektronik Sıhhat Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ne (“h2o Therapeutics”) yapacağı yatırımlar için 1mn USD üst hudut olacak halde, şirketin büyümeye yönelik gereksinimlerinde kullanması hedefiyle TL cinsinden hisseye dönüştürülebilir nitelikte borç vermeye karar vermiştir. Şirket tarafından sağlanacak bu finansmanın h2o Therapeutics'in yurt dışındaki faaliyetleri başta olmak üzere büyüme ve arge çalışmaları için kullanılacağı açıklanmıştır.

Kiler Holding (KLRHO, Sınırlı Pozitif): Holding 2025 yılı için stratejik maksatlarını açıkladı. 4 ana segment (Gayrimenkul & Taahhüt, Enerji, Sanayi, Hizmet) altında izlenen küme şirketlerinin kombine FAVÖK sayısına katkılarının 2022 yılı itibariyle sırasıyla %38, %52, %5 ve %5 formundayken 2025 yılında sırasıyla %20, %60, %10 ve %5 getirilirken kalan %5 hissenin ise yeni girilecek iş ve bölümlerden oluşmasına karar verilmiştir. Gayrimenkul ve taahhüt segmentinde alt segment olarak taahhüt işlerinden gelirlerin hissesinin 2025 yılı sonuna kadar bu segment içindeki hissesinin %50 düzeyine çekilmesi ve bu gayeyle taahhüt segmentinin Biskon Yapı altında farklı bir iş geliştirme başkanlığı olarak yapılandırılması kararı alınmıştır. Güç segmentinde tamamı güç dağıtım faaliyetlerinden oluşan gelir yapısının, güç üretim tarafındaki bilhassa yenilenebilir güç yatırımları ile entegre edilmesi ve bu doğrultuda hali hazırda Kiler Dokuma ve Enerji'nin Van ili hudutları içinde geliştirdiği 13MW'lık arazi GES yatırımı ile Kütahya'da geliştirdiği toplam 7MW Çatı ve Arazi GES projelerine sürat verilmesi, ayrıyeten güç açığı olan bölgelerde yenilenebilir güç başta olmak üzere lisanslı/lisanssız ve depolamalı GES proje geliştirmeleri ile 2025 yıl sonuna kadar toplamda 850MW'lık GES portföyü oluşturulması planlanmıştır. Şirketin yeni eser, hizmet ve iş modellerine yatırım yapmak üzere oluşturduğu Ekol GSYO'nun 20 mn USD'yi bulması hedeflenen portföyünün süratle oluşturulması, bu kapsamda yeni düzenlemeler ve teşvikler doğrultusunda pil paketleme ve güç depolama faaliyetlerinde uygun yatırım fırsatlarının kıymetlendirilmesi, know-how transferi yapılabilecek yerli yabancı şirketlerle işbirliklerinin yapılması, güç üretim tesislerine depolama ünitelerinin entegre edilmesi üzere hususlarda çalışmalar yapılması kararlaştırılmıştır. Yeni kesimlere girme maksatları doğrultusunda dijital bankacılık (katılım bankacılığı),finansal kiralama, hidrojen gücü üzere alanların incelenmesi, şirket idaresinin kurumsallaşması ve profesyonelleşmesi, şeffaflık ve paydaşlara hesap verilebilirliği artırmak üzere küme şirketlerinin halka açılma ve sermaye piyasası faaliyetlerinin artırılması istikametindeki çalışmalara sürat verilmesine katılanların oy birliği ile karar verilmiştir.

Petkim (PETKM, Sınırlı Pozitif): Şirket İdare Heyeti, öncesinde alınmış çeşitli kararları ile Şirket'in STAR Rafineri A.Ş.'nin sermayesinde %18 oranında dolaylı hissedar olmasını teminen, SOCAR Turkey Güç A.Ş. (“STEAŞ”) ile 720mn USD fiyatında bir Pay Satış Mukavelesi (“HSS”) imzalanmasına; pay periyot bedelinin üç eşit taksitte ödenmesine; son taksidin en geç 02.10.2023 olarak belirlenen Kapanış tarihinde pay evresi ile eş vakitli olarak ödenmesine ve pay periyodu ile ilgili gerekli tüm aksiyonların alınmasına karar vermiş idi.

Petkim İdare Heyeti bu kere 10.04.2023 tarihli kararı uyarınca; Petkim ile STEAŞ ortasındaki mevcut HSS'nin kurallarına ek olarak STEAŞ ile aşağıda belirtilen koşulları ihtiva eden bir protokol imzalanmasına karar vermiştir:

-Şirketin (Petkim) Pay Zaman Sözleşmesi'nin imza tarihinden Pay Devri'nin fiilen gerçekleşeceği Kapanış tarihine kadar yapılmış ve yapılacak sermaye artırımlarına katılmayacağı ve bu nedenle Şirketten Pay Periyot Bedeli dışında ek bir sermaye hissesi ödemesi talep edilmeyeceği,

-Hisse Bölüm Sözleşmesi'nin imza tarihinden Pay Devri'nin fiilen gerçekleşeceği Kapanış tarihine kadar Rafineri Holding A.Ş.'de doğacak kar hissesinin devralınacak pay adedine karşılık gelen kısmının (STAR kaynaklı temettüler dahil) Şirkete ilişkin olacağı ve bu bedelin Kapanış tarihine kadar Şirket ismine koruma edileceği,

-Devre husus payların, gerekli onaylar alındığında, Şirket tarafından ayrıca bir talep vaki olmaması ve Pay Bölüm Bedeli'nin son taksidinin ödenmesi ile birlikte mevzuata uygun formda periyot ve teslim edileceği,

-Şirketin mevcut piyasa şartları ve ekonomik göstergelere istinaden Pay Periyot Sözleşmesi'nde belirlenen devre husus pay oranında aşağı taraflı tek taraflı değişiklik talep hakkının bulunduğu ve bu halde devre husus paylara dair bedelin indirilen pay oranında revize edilerek bakiye bedelin belirleneceği, Kelam konusu protokol Şirket ile STEAŞ ortasında imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

Ayrıca; Şirket İdare Kurulu'nun 10.04.2023 tarihli kararı uyarınca, küresel petrokimya sanayisinde gözlenen olumsuz şartların tesiriyle daralan karlılığın Petkim'in nakit kaynaklarını ve ödeme kabiliyetini kıymetli ölçüde kısıtladığı ve Pay Periyot Bedeli'nin 240mn USD fiyatındaki 3. Taksit ödemesini öngörülebilir vadede gerçekleştirmesinin mümkün görünmediği dikkate alınarak, STEAŞ ile bu doğrultuda varılan mutabakata istinaden, Petkim'in STAR'daki dolaylı hissedarlığının %18'den %12'ye ve münasebetiyle STEAŞ'tan alınacak Rafineri Holding paylarının %30'dan %20'ye düşürülmesine ve bu bağlamda Pay Dönem Bedeli'nin 480mn USD'ye düşürülmesine, Şirket tarafından HSS kapsamında halihazırda STEAŞ'a yapılmış bulunan 480mn USD fiyatındaki ödeme dışında HSS kapsamında ayrıca rastgele bir ödeme yapılmamasına ve HSS'nin bu doğrultuda tadil edilmesine karar verilmiştir. Bu konu ile ilgili olarak STEAŞ ile görüşmeler gerçekleştirilmiş ve mutabakata varılmıştır. Bu kapsamda kelam konusu pay zamanı ve kapanış süreçleri HSS'de öngörülen şartlar yerine getirildiğinde rastgele bir ek ödeme yapılmaksızın gerçekleştirilecektir.

Sektör Haberleri

Sigorta: DASK'tan yapılan açıklamada, kurumun, sigortalıların yaralarını sarma süreçlerine takviye olmak için tüm gücüyle çalışmaya ve ödemelerini süratle gerçekleştirmeye devam ettiği bildirildi. Açıklamada, dün prestijiyle ulaşan hasar ihbar sayısının 450.932 olduğu, ödenen tazminat fiyatının da 17,1 milyar ulaştığı kaydedildi. Kaynak: AA

Diğer Şirket Haberleri

Agesa Hayat ve Emeklilik (AGESA): Şirket tarafından azami 3 yıl müddet ile bir hisse geri alımı programının başlatılmasına, Şirketin çıkarılmış sermayesinin yaklaşık %10'unu temsil eden 18mn Türk Lirası nominal kıymete sahip 1.800mn adet hisseye kadar geri alım yapılmasına, geri alım süreci için ayrılan fonun azami 750mn Türk Lirası olarak belirlenmesine, hisse geri alım sürecinin, yapılacak birinci genel heyet toplantısının gündemine alınarak, genel konseyde hisse sahiplerinin bilgi ve onayına sunulmasına karar verilmiştir.

Batıçim Batı Anadolu Çimento (BTCIM): Bağlı iştiraki Batıçim Güç Elektrik Üretim A.Ş.'ye ilişkin, Düzce vilayetinde bulunan Hasanlar Hidroelektrik Güç Santralinin işletme hakkının 06.04.2023 tarihinde Sim Yenilenebilir Güç Üretim A.Ş.'ye devredildiğine ait kamuoyu duyurusu gerçekleştirilmiş idi. Bu kapsamda, toplam 188,7mn TL + KDV fiyatındaki işletme hakkı bölüm bedeli, döviz cinsinden süreç yapma sınırlamalarına uygun olarak, Sim Yenilenebilir Güç Üretim A.Ş. tarafından Bağlı paydaşlığı Batıçim Güç Elektrik Üretim A.Ş.'ye Türk Lirası olarak havale edilmiştir.

Beşiktaş Futbol Yatırımları (BJKAS): Beşiktaş Futbol, 1 Aralık 2022 – 28 Şubat 2023 devrinde (3. çeyrek) 160mn TL ana iştirak net periyot ziyanı kaydetmiştir. Bir evvelki yılın tıpkı çeyreğinde 322,6mn TL ana iştirak net periyot ziyanı kaydedilmişti. Beşiktaş üçüncü çeyrekte 101,1mn TL brüt ziyan kaydederken (geçen yılın aynı çeyreğinde 189,9mn TL brüt zarar),yatırım faaliyetlerinden bonservis satış karı kaynaklı elde edilen net 59,5mn TL'lik gelir ve 55,2mn TL'lik net finansman sarfiyatı kaydetmiştir.

3. çeyrek sayıları sonrası Şirket'in Haziran 2022 – Şubat 2023 devri dokuz aylık ana paydaşlık net periyot ziyanı 231,9mn TL olmuştur. Bir evvelki yılın tıpkı devrinde de 396,1mn TL ana iştirak net periyot ziyanı kaydedilmişti.

Galatasaray Sportif (GSRAY): Galatasaray, 1 Aralık 2022 – 28 Şubat 2023 devrinde (3. Çeyrek) 270,6mn TL ana iştirak net periyot ziyanı kaydetmiştir. Bir evvelki yılın tıpkı çeyreğinde 114,4mn TL ana iştirak net periyot ziyanı kaydedilmişti. Birebir periyotta Galatasaray 198,5mn TL brüt ziyan kaydederken (2021 üçüncü çeyrek 74,8mn TL brüt zarar),yatırım faaliyetlerin net 3,2mn TL gelir ve finansman tarafında da 6,2mn TL net gelir kaydedilmiştir.

3. çeyrek sayıları sonrasında Galatasaray'ın Haziran 2022 – Şubat 2023 periyodu dokuz aylık ana iştirak net devir ziyanı 524,9mn TL olmuştur. Bir evvelki yılın birebir devrinde de 173,7mn TL ana iştirak net periyot ziyanı kaydedilmişti.

Fenerbahçe (FENER): Fenerbahçe Futbol, 1 Aralık 2022 – 28 Şubat 2023 periyodunda (3. çeyrek) 228,6mn TL ana paydaşlık net periyot ziyanı kaydetmiştir. Bir evvelki yılın tıpkı çeyreğinde 173,99mn TL ana paydaşlık net devir ziyanı kaydedilmişti. Fenerbahçe üçüncü çeyrekte 140,2mn TL brüt ziyan kaydederken (Geçen yılın aynı çeyreğinde 84,6mn TL brüt zarar) ve 38mn TL'lik net finansman sarfiyatı kaydedilmiştir.

Fenerbahçe, 3.çeyrek ziyanları sonrasında Haziran 2022 – Şubat 2023 devri dokuz aylık 24,2mn TL ana paydaşlık net periyot kârı kaydetmiştir. Bir evvelki yılın birebir periyodunda 133,1mn TL ana paydaşlık net devir ziyanı kaydedilmişti.

Trabzonspor Sportif (TSPOR): Trabzonspor, 1 Aralık 2022 – 28 Şubat 2023 periyodunda (3. Çeyrek) 208,3mn TL ana paydaşlık net periyot ziyanı kaydetmiştir. Bir evvelki yılın birebir çeyreğinde 154,8mn TL ana iştirak net devir ziyanı kaydedilmişti. Birebir periyotta Trabzonspor 108,2mn TL brüt ziyan kaydederken (2021 üçüncü çeyrek 96,9mn TL brüt zarar),yatırım faaliyetlerin net 31,3mn TL masraf ve finansman tarafında da 33,6mn TL net sarfiyat kaydedilmiştir.

3. çeyrek sayıları sonrasında Trabzonspor'un Haziran 2022 – Şubat 2023 periyodu dokuz aylık ana paydaşlık net devir ziyanı 255,8mn TL olmuştur. Bir evvelki yılın tıpkı periyodunda de 347,1mn TL ana iştirak net periyot ziyanı kaydedilmişti.

GSD Denizcilik (GSDDE): GSD Denizcilik'in bağlı iştiraki olarak Hollanda'da kuruluşu tamamlanan GSD Ship Finance BV şirketine 12mn USD sermaye ile %100 hisse oranında iştirak edilmesine karar verilmiştir.

Hidropar Hareket Denetim (HKTM): Şirket, 490bin EUR pahasında sipariş almıştır.

Kafein Yazılım (KFEIN): Şirket'in yurt içi ve yurt dışı konsorsiyum ortakları ile geliştirmiş olduğu “Bio-Curity: Dijital Biyobelirteç Ekosistemi ile E-Sağlık Servisleri” projesi (Bio-Curity, biyobelirteçlerin (insan vücudu kaynaklı biyolojik sinyaller) dijital ortama aktarılarak hastalıkların teşhis, takip, seyir ve tedavi süreçlerine yardımcı olacak yapay zekâ takviyeli yazılımını içeren e-sağlık teknolojisi entegre çözümü),TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) tarafından desteklenmeye uygun bulunmuş ve ilgili proje takviye mukavelesi imzalanmıştır. Proje dayanağı 01.01.2023 – 31.12.2025 periyodunu kapsamaktadır. Proje ile hastaların, konut ortamında invaziv olmayan süreçler için gerçek vakitli data ölçümlemeleri yapabilmesinin sağlanması, dijital biyobelirteç ekosistemi oluşturulması ve tedavi/takip sürecine yardımcı olmasının hedeflendiği açıklanmıştır.

RTA Laboratuvarları (RTALB): Devlet Gereç Ofisi (DMO) ile Şirket ortasında imzalanan mukavele çerçevesinde, Şirkete Halk Sıhhati Genel Müdürlüğü gereksinimine binaen 1,5mn adet nükleik asit ekstraksiyon kiti ve 8 adet nükleik asit ekstraksiyon otomatize sistemi sipariş edilmiş olup, bahse husus siparişlerin Mayıs 2023 ile Ocak 2024 tarih aralığında teslim edilmesi planlanmaktadır.

Tuğçelik Alüminyum Metal Memulleri (TUCLK): Şirket, karbon nötre katkı sağlamak, doğayı korumak ve İstanbul Sancaktepe Fabrikasının güç maliyetinin en az %50'sini öz tüketimden mahsup ederek karşılamak maksadıyla GES yatırımı için müracaatta bulunduğu Meram Elektrik Dağıtım A.Ş'den davet mektubu almıştır. Nevşehir'de kurulacak olan GES Tesisinin yatırım bedelinin yaklaşık 5mn USD olduğu, 4290 Kwp kapasite ile güç üretimi sağlayacağı ve tesisin 2023 yılının 4.çeyreğinde faaliyete geçmesinin hedeflendiği açıklanmıştır.

Turcas Petrol (TRCAS): Şirket 23.02.2023 tarihli açıklamasında %30 oranındaki iştiraki RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim'in sahibi ve işletmecisi olduğu Denizli Doğal Gaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali'nde olağan ve planlı ana bakım çalışmaları yürütüleceğini ve bu kapsamda santralin Nisan ayının birinci haftasında devreye girmesinin öngörüldüğünü bildirmişti. Geçen mühlet içerisinde ilgili bakım çalışmaları değerli rastgele bir sorun yaşanmadan yürütülmüş olup mevcut durumda santralin test çalışmaları yapılmaktadır.

Faiz Piyasaları

Pazartesi günü yüklü ortalama fonlama maliyeti %8,50'den %8,55 düzeyine yükseldi. TCMB dün 48 milyar TL'lik (%8,50'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıyeten TCMB BİST'te kotasyon yoluyla 10,1 milyar TL (%10'dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama meblağı ise 276 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün randıman eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler gözlendi. Buna nazaran, kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Günlük Özet Piyasa Verileri

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı