EkonomiHaber Girişi : 12 Nisan 2023 10:04

Sabah stratejisi

Sabah stratejisi

Bugün açıklanacak olan ABD enflasyon verisi öncesinde dün ABD'de piyasalar karışık bir imaj sergiledi. Dow Jones %0,3 artıda günü tamamlarken, S&P 500 yatay, Nasdaq endeksi ise%0,4 aşağıda kapattı. Avrupa'da ise piyasalar olumluydu. Euro Stoxx 50 endeksi %0,6 yükseldi. Öbür taraftan, ABD tahvillerinde yükseliş devam etti. İki yıllık faizde %4,07, on yıllık tahvil faizinde de %3,45 düzeyi test edildi. Ayrıyeten, Chicago Fed Lideri Austan Goolsbee'nın Fed'in faiz oranlarını artırırken dikkatli olması gerektiği konusunda ihtarlarını içeren açıklamaları takip edildi. Yurtiçi tarafta BİST-100 ardışık 3. süreç gününde yükselişine devam etti. Endekste kapanış 5.124'den gerçekleşirken, günlük %0,6'lık artış kaydedilmiş oldu. Süreç hacmi de 68,4 milyar TL ile son 3 haftanın en yüksek düzeyini gösterdi. BİST-100'deki 66 payın artıda kapattığı endekste, son periyotta baskı altında kalan bankacılık paylarına ek olarak, HETKS, KCHOL ve EREGL'deki yükselişler de tesirli oldu. SISE, SASA ve TUPRS endeksten negatif ayrıştı. Bugüne bakıldığında ABD vadelileri yatay, Avrupa vadelileri ise hafif ekside. Japonya hariç MSCI endeksi de %0,2 ekside. Bu sabah BİST-100'ün güne yatay bir açılış yapmasını bekliyoruz. Makro takvimde bugün yurtiçinde perakende satışlar açıklanacak. ABD'de ise haftanın kritik verisi olan TÜFE'si takip edilecek. Beklenti TÜFE'nin mart ayında aylık %0,2, yıllık %5,1 artması tarafında. Ek olarak, FOMC toplantı tutanakları izlenecek.

Makroekonomi

IMF tarafından Global Ekonomik Görünüm Raporu yayınlandı. Raporda, global iktisattaki yavaşlamanın; enflasyonu düşürmek için gereken sıkı siyaset duruşlarını, finansal şartlardaki son bozulmanın yan tesirlerini ve Ukrayna'da devam eden savaşı yansıttığı belirtildi. Bilhassa, gelişmiş iktisatların büyümesinde bariz bir yavaşlama görülmesinin beklendiğine işaret edilerek, son devirde finans bölümünde gözlenen gerilimin denetim altına alındığı varsayımı temel senaryosunda, global büyümenin 2022'deki %3,4'ten bu yıl %2,8'e yavaşlayacağı gelecek yılda ise %3 düzeyinde gerçekleşeceği öngörülmekte, böylelikle ocak ayında yayınlanan evvelki rapora nazaran global iktisadın bu yıl ve gelecek yıla ait büyüme kestirimlerinin 0,1 puan aşağı taraflı revize edildiği görülmekte.

  • Raporda, global iktisadın büyüme oranının önümüzdeki 5 yılda %3'te seyretmesinin beklendiği ve bunun 1990'dan bu yana en düşük orta vadeli büyüme varsayımı olduğu vurgulandı.
  • Düşen besin ve güç fiyatlarından ve uygunlaşan tedarik zinciri işleyişinden gelen olumlu gelişmelere rağmen, son finans bölümü dalgalanmasından kaynaklanan artan belirsizlik ile risklerin katiyetle aşağı taraflı olduğu vurgulandı.
  • Geçen ay ABD'de Silicon Valley Bank'ın iflasıyla ve İsviçre'de Credit Suisse'in kurtarılmasıyla piyasalarda yaşanan finansal dalgalanmalar nedeniyle global büyüme görünümüne yönelik risklerin aşağı taraflı olduğu belirtilerek, durumun şimdilik denetim altında olduğu fakat finansal şartların kıymetli ölçüde berbatlaşması durumunda daha sert ve süratli bir bozulma olacağına yönelik kaygıların olduğu belirtilmekte.
  • Ayrıca bankacılık bölümündeki kırılganlıkların, odak noktası haline gelmesi ve banka dışı finansal kuruluşlar dahil finans dalında daha geniş halde yayılmasına yönelik telaşların artmasıyla siyaset faizlerindeki süratli artışın yan tesirlerinin belirginleştiği vurgulandı.
  • Özellikle, finans bölümü geriliminin artabileceği ve bulaşabileceği, finansman şartlarındaki keskin bir bozulma yoluyla gerçek ekonomiyi zayıflatabileceği ve bu durumun, merkez bankalarını siyaset yollarını tekrar gözden geçirmeye zorlayabileceği belirtilmekte.
  • Öte yandan, birçok ülkede borç düzeylerinin yüksek seyretmeye devam ettiği ve bu durumun siyaset yapıcıların yeni zorluklara karşılık verme kabiliyetini sınırladığı belirtildi. Ayrıyeten daha yüksek borçlanma maliyetleri ve daha düşük büyüme kapsamında, ülke borç dertlerinin yayılabileceği ve daha sistemik hale gelebileceğine işaret edildi.
  • Bunun yanında, Covid salgınının akabinde başta Çin olmak üzere sert bir biçimde etkilenen iktisatların toparlandığı ve bu durumun, tedarik zinciri kesintilerini hafiflettiği belirtildi.
  • Raporda, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın akabinde süratle yükselen emtia fiyatlarının gevşediği fakat savaşın devam ettiği ve jeopolitik tansiyonların yüksek olduğuna işaret edildi. Ukrayna'daki savaşın şiddetlenebileceği ve besin ve güç fiyatlarında daha fazla artışa yol açarak enflasyonu yükseltebileceği tabir edildi.
  • Bunun yanında merkez bankalarının, faiz oranlarını artırması ve besin ve güç fiyatlarının düşmesiyle enflasyonun gerilediği belirtilirken, çekirdek fiyat baskılarının birtakım ülkelerde iş gücü piyasalarındaki sıkılıkla yapışkan görünüm arz ettiği tabir edildi. Değişken güç ve besin fiyatları hariç çekirdek enflasyonun, birçok ülkede şimdi tepeye ulaşmadığı belirtildi.
  • Ayrıca jeopolitik bloklara bölünmenin, direkt yabancı yatırım üzerindeki tesirleri de dahil olmak üzere büyük çıktı kayıplarına neden olabileceği belirtilmekte.
  • GSYH büyüme oranlarında bu yıl en sert aşağı istikametli revize 1,1 puanla Güney Afrika'da görülürken, onu 0,5 puanla Japonya ve 0,3 puanla Brezilya takip etmekte. Bir evvelki raporda, bu yıl %0,1 büyümesi öngörülen Almanya iktisadının %0,1 daralmasının beklendiği görülürken, bu yıl İngiltere iktisadının daralma beklentisi ise %0,6'dan %0,3 düzeyine uygunlaştırılmış. 2022'de %2,1 daralan Rusya iktisadının ise, bu yıl ve gelecek yıl büyüme sergilemesi bekleniyor. Bu yıla ait büyümesi en fazla üst taraflı revize edilen ülke ise 0,4 puanla İspanya ve Rusya olmuş. 2024 yılı büyüme varsayımlarına bakıldığında ise, Euro Bölgesi (İspanya, Fransa ve Almanya başta olmak üzere),Hindistan ve Rusya'da büyümenin aşağı taraflı revize edildiği görülmekte. Gelecek yıl en sert aşağı istikametli revizyon 0,8 puanla Rusya'da görülmekte. Gelecek yıl büyüme iddiası üst istikametli revize edilen ülkeler ise 0,5 puanla Güney Afrika ve 0,1 puanla ABD, Japonya ve İngiltere oldu. Dünyanın en büyük ikinci iktisadı Çin'in ise bu yıla ait büyüme kestirimi %5,2 ve gelecek yıla ait büyüme kestirimi de %4,5 düzeyinde korundu.
  • Öte yandan, global manşet enflasyonun, düşük emtia fiyatları nedeniyle 2022'de %8,7'den 2023'te %7'ye gerilemesi bekleniyor, fakat çekirdek enflasyonun daha yavaş düşmesinin mümkün olduğu belirtilmekte ve enflasyonun gayeye dönüşünün birçok durumda 2025'ten evvel mümkün gözükmediği vurgulanmakta. Çekirdek enflasyonun beklenenden daha kalıcı olabileceği ve denetim altına almak için daha da fazla nakdî sıkılaştırma gerektirebileceği vurgulanmakta.
  • Türkiye'nin ise bu yıla ait büyüme iddiası %3'ten %2,7'ye hafif aşağı çekilmiş. Gelecek yıla ait büyüme varsayımı ise %3'ten %3,6'ya üst taraflı revize edilmiş. Raporda, Türkiye'nin 2023 yılı ortalama TÜFE beklentisi %51,2'den %50,6'ya hafif aşağı taraflı revize edilirken, 2024 beklentisi ise %24,2'den %35,2'ye çekilmiş. Öte yandan, cari açık/GSYH oranı bu yıl için -%4 düzeyinde, gelecek yıl için -%3,2 düzeyinde bekleniyor. Ayrıyeten Türkiye için işsizlik oranı varsayımı 2023 yılı için %11 ve 2024 yılı için %10,5 düzeyinde öngörüldü.


Avrupa tarafında, iç talebin seyrine ait olarak Euro Bölgesi'nde şubat ayı perakende satışlar verisi izlendi. Bölgede perakende satışlar, şubat ayında aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak %0,8 oranında düşüş kaydetti, yıllık düşüş suratı ise %1,8'den %3 düzeyine yükseldi ve son beş aydır daralmayı sürdürdü. Bununla birlikte, ECB'nin faiz artışlarına devam etmesiyle sıkılaşan finansal şartların tüketici talebini olumsuz etkilemesi nedeniyle perakende satışların önümüzdeki periyotta baskı altında kalması bekleniyor.

Öte yandan, Euro Bölgesi'nde nisan ayına ait Sentix yatırımcı inancı verisi, -11,1'den -8,7 düzeyine kısmi toparlanarak son 13 ayın en yüksek düzeyine yükselmekle birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü. Ayrıntılara bakıldığında nisanda cari şartlar endeksi -9,3'ten -4,3'e yükselerek üst üste altıncı ayda artış kaydederken, yatırımcıların gelecek 6 aylık periyoda ait değerlendirmelerini yansıtan beklentiler endeksinin ise -13 düzeyinde yatay seyretmesi, gelecek periyotta iktisada ait risklerin devam ettiğine işaret etti. Bilhassa bölgede son periyotta açıklanan çekirdek enflasyon bilgilerinin rekor düzeylerini yenilemesi ve ECB'nin, faiz artışlarında daha şahin duruş sergileyebileceğine yönelik artan tasaların büyüme üzerinde baskı oluşturabileceği beklentilerinin yatırımcı inancını baskıladığı gözlenmekte.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından şubat ayı sanayi üretimi verisi yayınlandı. Sanayi üretimi mevsim ve takvim tesirinden arındırılmış bazda ocak ayındaki aylık %2 artışın akabinde şubatta 11 vilayetimizi etkileyen zelzelelerin olumsuz tesiriyle aylık %6 oranında düşüş kaydetti. Şubattaki kelam konusu aylık düşüş, temmuzdan bu yana görülen en sert düşüş oldu. Takvim tesirinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık olarak ocakta %4,6 oranında güçlü artışın akabinde şubatta %8,2 oranında bariz düşüş sergiledi. Şubatta yıllık bazda gözlenen düşüş ise, salgının tesirli olduğu devir olan Mayıs 2020'den bu yana gözlenen en sert düşüş olarak kaydedildi. Bloomberg beklentisi şubatta yıllık %1,5 artış ve aylık %2 artış idi.

  • Şubatta imalat sanayi kalemi altındaki 24 bölümün 20'sinde aylık düşüş yaşandı (ocakta 8'inde düşüş gözlenmişti),ana metal sanayi, kok kömürü, başka metalik olmayan mineral eserler, dokuma eserleri, deri eserleri, kimyasal eserler, ağaç eserleri (mobilya hariç),kauçuk ve plastik eserler ve fabrikasyon metal eserler imalatı düşüşlere öncülük etti. Buna rağmen bilgisayar üretimi bir evvelki aya nazaran besbelli hızlanırken (%3'ten %7,4'e),temel eczacılık eserleri imalatı aylık %1,3 ve tütün eserleri imalatı aylık %0,9 artışla üretim artışı sergileyen hudutlu sayıdaki dallar oldu. Öte yandan şubatta içecek imalatı üretimi yatay seyretti.
  • İhracat görünümü için izlediğimiz orta malı imalatı, sanayi üretimine şubat ayında 4 puanla en güçlü düşürücü istikamette tesir eden kalem oldu. Tüketimin seyri konusunda izlenen datalardan dayanıksız tüketim malları imalatı, sanayi üretimine 1,1 puanla daha hudutlu düşüş istikametli tesirde bulundu. Bunun yanında, sağlam tüketim malları imalatı, şubatta sanayi üretimine 0,1 puanla epeyce hudutlu düşüş istikamette tesir etti. Yatırımların seyrine dair fikir veren sermaye malı imalatı ise sanayi üretimine 0,5 puanla düşüş taraflı tesir ederken, güç üretimi ise 0,3 puanlık düşürücü tarafta tesirde bulundu. Sanayi üretimine teknoloji kırılımına nazaran bakıldığında yüksek teknoloji kümesinin, iki aylık düşüşün akabinde (aralıkta %4,5 düşüş ve ocakta %13 düşüş) şubatta %6,8 artışla kısmi toparlanma sergilediği gözlendi, öteki teknoloji alt kümelerinde ise aylık bazda üretim düşüş kaydetti.
  • Şubat ayında sanayi üretiminin, zelzelelerin olumsuz tesiriyle bariz düşüş sergilemesine rağmen, mart ayına ait öncü göstergelerde zelzelenin tesirinin hafiflediği ve toparlanma kaydedildiği gözlenmekte. Şubatta zelzelelerin gözlenen bariz tesirlerinin akabinde mart ayında S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, 50,1'den 50,9 düzeyine yükselerek imalat kesiminde büyümenin hızlandığına işaret etti ve böylelikle büyüme bölgesindeki seyrini üçüncü aya taşıdı. Ayrıntılara bakıldığında, mart ayında üretim ve yeni siparişlerin tekrar büyümeye geçmesi bölümün genel durumundaki toparlanmada belirleyici oldu, yeni ihracat siparişlerinde de artış gözlendi. İmalat bölümünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet şartlarını ölçen İSO Türkiye İmalat Dalı İhracat İklimi Endeksi, martta 0,9 puan artışla 52,6 düzeyine yükseldi ve böylelikle üst üste ikinci ayda 50 eşik düzeyinin üzerinde seyrederek ihracat pazarlarında talep şartlarının güzelleştiğine işaret etti. Aylık ihracat şubatta aylık %3,7 düşüşün akabinde, Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan mart ayına ait öncü dış ticaret datalarına nazaran, martta aylık %26,6 oranında güçlü artışla 23,6 milyar USD düzeyine yükselerek aylık rekor düzeyde gerçekleşti. Gerçek kesim inanç endeksi aylık bazda şubatta %1 düşüşün akabinde martta sarsıntıların sanayi üzerinde devam eden olumsuz tesirlerine rağmen %1,7 artışla toparlanma kaydetti. Gerçek kesim itimat endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişleri şubatta %8,7'lik gerilemeyle Nisan 2021'den bu yana en sert düşüşün akabinde martta aylık %4,7 artışla kısmi toparlandı. Yatırımlara dair izlediğimiz öbür bir gösterge olan sabit sermaye yatırım harcamaları martta aylık %1,1 artışla yükselişini hızlandırarak son üç aydır toparlanmakta ve tarihî ortalamasının üzerindeki seyrini sürdürmekte. Kredi kartı harcamaları ise şubat ayının başlarında sarsıntıyla birlikte yavaşlasa da sonrasında toparlanarak şubatta aralıktaki ikinci rekor düzeye yakın seyrederek özel tüketim harcamalarının güçlü görünümünü sürdürdüğüne işaret etmişti, kredi kartı harcamalarında rekor düzey ise 31 Mart haftasında 125,2 milyar TL düzeyiyle gözlendi.


Ayrıca TÜİK tarafından yayınlanan şubat ayı inşaat maliyet endeksinin aylık artış suratı %15,32'den %2,08 düzeyine yavaşlarken, yıllık bazda ise %78,52'den %72,37 düzeyine geriledi, inşaat maliyet endeksi yıllık bazda rekor seviyeyi %11,983 düzeyiyle eylül ayında görmüştü.

Yurt dışında bugün bilgi takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 21'de Fed'in 21 – 22 Mart tarihli FOMC toplantısına ait tutanaklar olacak. Fed son toplantısında, faizleri oybirliğiyle 25 baz puan artırarak federal fonlama faiz aralığını %4,75-%5,00 bandına yükseltmişti, gerekirse daha fazla faiz artışı olabileceğine dair de sinyal vermişti. Pas geçilmeyerek faiz artırımının sürdürülmesi ABD bankacılık sistemine olan inancın bir işareti olarak da yorumlanırken, Fed üyelerinin 2023 yılına dair tepe faiz beklentisi ise aralık ayındaki projeksiyonları ile birebir kalmıştı ve bu yıl için faiz indirimi öngörülmemişti. Fed'in yeni projeksiyonlarına nazaran, federal fon faiz oranına ait medyan kestirimler, bu yıl sonu için %5,1 düzeyinde korunurken, 2024 yılı için %4,1'den %4,3'e üst taraflı revize edilmişti, 2025 yılı için %3,1'de korunmuştu. Bu kapsamda, üyelerin bu yıl için bir tane daha 25 baz puanlık faiz artışı bekledikleri gözlenmişti. Ayrıyeten son devirde yaşanan orta ölçekli banka iflaslarının akabinde ABD bankalarının sağlam olduğu vurgulanırken, gelişmelerin büyüme üzerindeki tesirlerinin izleneceği belirtilmişti, son gelişmelerin hanehalkı ve işletmeler için daha sıkı kredi şartlarına neden olması ve ekonomik aktivite, işe alımlar ile enflasyon üzerinde baskı oluşturmasının mümkün gözüktüğü ve bu tesirlerin boyutunun ise şimdi bilinmeyen olduğu vurgulanmıştı. Öteki yandan, Hazine menkul değerleri ve ipoteğe dayalı menkul değerlerdeki varlıkların azaltılmaya devam edileceği belirtilmişti. Faiz kararının akabinde konuşan Fed Lideri Powell, Fed'in bankacılık sistemini güçlendirmek için kıymetli adımlar attığını belirterek banka krizinin hafif tesirleri olabileceğini, ayrıyeten kredi şartlarının da kıymetli ölçüde sıkılaşabileceğini ve sıkılaşan kredi şartlarının faiz artırımlarının yerini alabileceğini belirtmişti. Ayrıyeten Powell, gerekmesi durumunda faizleri beklentilerin üzerinde artırabileceklerini vurgulamıştı. Bugün yayınlanacak Fed'in toplantı tutanakları para siyasetinin geleceğine yönelik mümkün yeni sinyaller açısından takip edilecektir.

Ayrıca Fed'in para siyasetine istikamet vermesi açısından yakından takip edilecek datalardan mart ayı TÜFE dataları TSİ 15.30'da açıklanacak. ABD'de şubat ayında manşet TÜFE'nin aylık bazda artış suratı beklentilerle uyumlu olarak %0,5'ten %0,4 düzeyine yavaşlarken, yıllık bazda da beklentilerle uyumlu olarak %6,4'ten %6 düzeyine gerilemişti ve böylelikle Eylül 2021'den bu yana en düşük düzeyde gerçekleşmişti. Ayrıntılara bakıldığında, aylık bazda TÜFE'deki yavaşlamada, güç eserleri fiyatlarının şubatta %0,6 oranında düşüş sergilemesi ve besin fiyatlarının artış suratının yavaşlaması (%0,5 artıştan %0,4 artışa) belirleyici olmuştu. Besin ve güç fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE ise, aylık bazda %0,4'ten %0,5 düzeyine beklentilerin (%0,4 artış) üzerinde yükselirken, yıllık bazda ise %5,6'dan %5,5 düzeyine yavaşlamıştı ve böylelikle Aralık 2021'den bu yana en düşük düzeylerdeki seyrini sürdürmüştü. Martta ise manşet TÜFE'nin aylık bazda artış suratının %0,4'ten %0,2'ye yavaşlaması ve yıllık bazda %6'dan %5,1 düzeyine yavaşlaması ve çekirdek TÜFE'nin ise aylık artış suratının %0,5'ten %0,4 düzeyine yavaşlaması ve yıllık bazda ise %5,5'ten %5,6 düzeyine hafif yükselmesi bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 16'da Richmond Fed Lideri Barkin'in, TSİ 15.30'da ECB Lider Yardımcısı Guindos'un, TSİ 21.15'te ECB İdare Konseyi Üyesi Villeroy'un ve TSİ 16'da BoE Lideri Bailey'in konuşmaları, Fed'in, ECB'nin ve BoE'nin para siyasetine yönelik muhtemel yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Öte yandan, Kanada Merkez Bankası'nın toplantısı TSİ 17'de izlenecek. Banka, geçen ayki toplantısında siyaset faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak %4,50 düzeyinde sabit tutmuştu. Ayrıyeten Banka, ekonomik gelişmelerin ve geçmişteki faiz artışlarının tesirinin değerlendirilmeye devam edileceğini belirterek, enflasyonu %2 amacına döndürmek için gerekirse siyaset faizini daha da artırmaya hazır olunduğunu vurgulamıştı. Banka'nın bugünkü toplantısında siyaset faiz oranını sabit tutması bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından şubat ayı perakende satış ve ciro endeksleri dataları yayınlanacak. Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi aralıkta aylık %3,7 artışın akabinde ocakta aylık %5,4 artış kaydetmişti ve son beş ayın en yüksek aylık artışını gerçekleştirmişti, yıllık artış suratı ise %21,4'ten %33,9 düzeyine yükselmişti ve böylelikle Nisan 2021'den bu yana en yüksek düzeyde kaydedilmişti. Ciro endekslerinin ise ocak ayında aylık bazda artış suratlarında inşaat bölümündeki yavaşlama hariç hızlanma gözlenirken, güçlü yıllık artışlar kaydetmeye devam ettiği görülmüştü, yıllık ÜFE baz alındığında gerçek bazda ise yedi aylık düşüşün akabinde ocakta kısmi artış görülmekteydi.

Ayrıca TSİ 10'da TÜİK tarafından şubat ayı dış ticaret endeksleri yayınlanacak.

Şirket haberleri

Akbank (AKBNK, Nötr): Banka İdare Heyeti tarafından, teknoloji teşebbüslerine yatırım yapmak maksadıyla, Banka'nın %100 oranında sahibi olacağı 30mn USD sermayeli Hollanda'da yerleşik Akbank Ventures BV unvanlı yeni bir şirket kurulması için Genel Müdürlüğe yetki verildiği duyurulmuştu. Bu kapsamda; Akbank Ventures BV'nin kuruluş süreçleri tamamlanmış olup, Hollanda Ticaret Odası'nca tescil edilmiştir.

Alarko Holding (ALARK, Nötr): Alarko Holding A.Ş. İdare Şurası tarafından, Sermaye Piyasası mevzuatında belirtilen aracılık faaliyeti ve menkul değer portföyü işletmek hedefi gütmeksizin; yerli yahut yabancı her cinsten sermaye şirketlerinin sermayesine direkt yahut dolaylı olarak iştirak etmek, sermaye piyasası araçlarına, başka menkul değerlere, nakit, kıymetli madenlere, emtialara, yerli yahut yabancı her çeşitten sermaye şirketlerinin çıkarmış olduğu yahut çıkaracağı hisse senetlerine direkt yahut dolaylı olarak yatırım yapmak üzere 320mn TL sermayeli bir anonim şirket kurulmasına karar verildiği daha evvel kamuoyuna duyurulmuştu. Kelam konusu şirket, 'Alser Alarko Sermaye Yatırımları Holding Anonim Şirketi'' unvanı ile kurulmuş olup 11.04.2023 tarihinde İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından tescil edilmiştir.

Odaş Elektrik (ODAS, Nötr): Şirket'in, EPDK tarafından iletilen 13.01.2023 tarihli yazısına müteakip olarak, Ankara 10. Yönetim Mahkemesinde idari sürecin iptaline yönelik açtığı davanın, birinci etapta yürütmenin durdurulmasına yönelik talebi Ankara 8. İdari Dava Dairesinin kararı ile reddedilmiştir. Lakin davanın Ankara 10. Yönetim Mahkemesinde temelden görülmesine devam edilmektedir.

Pegasus Hava Nakliyeciliği (PGSUS, Nötr): Mart ayı yolcu sayısı 2,1mn kişi ile 2022'nin tıpkı periyodunun %23 üzerinde gerçeklemiştir. Yolcu doluluk oranı ise 2022'ye nazaran 3,8 puan azalışla %83'ü göstermiştir. 2023'ün birinci 3 ayında yolcu sayısı 2022'nin birebir devrine nazaran %29 artışla 6,3mn düzeyinde gerçekleşmiştir. İlgili periyodun yolcu doluluk oranı ise 2022 periyoduna nazaran 3,6 puan artışla %84,4'ü göstermiştir.

Ziraat GYO (ZRGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket, portföyünde bulunan İstanbul Finans Merkezi Ziraat Kuleleri Projesi'nde yer alan Kule-2'nin 27-39 ortasındaki ofis katlarının Ziraat İştirak Bankası A.Ş.'ye Shell&Core (ileri kaba) olarak 5 yıl mühletle aylık 10,7mn TL (KDV hariç) kira bedeli üzerinden kiralanmasına ve kelam konusu katların ince işlerinin bitirilerek taşınmazın kullanıma başlandığı tarihin kira başlangıcı olarak kabul edilmesine ait kira kontratının imzalandığını açıklamıştır. ​

Sektör haberleri

​Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Heyeti kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Önlem Sistemi (VBTS) kapsamında CRDFA.E, EDIP.E, AMAÇ.E ve BAŞKAN.E hisseleri 12/04/2023 tarihli süreçlerden (seans başından) 11/05/2023 tarihli süreçlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili süreçlere mevzu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen önlemler, hissenin süreç gördüğü pazarın/platformun süreç kuralları, pazar değişimi yahut öteki nedenlerle uygulanan süreç temellerinden farklı olarak kıymetlendirilir. Buna nazaran VBTS önlemleri başka düzenlemeler yahut kararlarla uygulamaya alınan süreç asıllarının geçerlilik müddetinden farklı olarak önlem mühletinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

SPK'nın 06/02/2023 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Hisse Piyasasında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar tüm hisselerde açığa satış süreçleri yasaklanmıştır.

Diğer şirket haberleri

Astor Güç (ASTOR): Şirket, Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş tarafından gerçekleştirilen “TD22001744 – Havalı Hücre & Köşk Standart Alımı” ihaleyi 5,8mn USD (Güncel Dolar/TL döviz kuru ile: 111,7mn TL) bedelle kazanmıştır.

Birikim Varlık İdaresi (BRKVY): Şirket, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında, 11/04/2023 tarihinde satışa çıkarılan 5 portföyden toplam 149,3mn TL anaparaya sahip 1 kişisel portföyün ihalesini en yüksek teklifi vererek kazanmıştır. Bu ihaleye toplam 10 varlık idare şirketi katılmıştır. İhale sonuçlarının nihaileşmesi ihaleyi açan banka İdare Kurulu'nun onayına bağlı olup, onay sonrası mukavelenin imza süreci ve satışa mevzu alacakların dönem süreçleri başlatılacaktır.

Gelecek Varlık İdaresi (GLCVY): Şirket, Yapı ve Kredi Bankası'nın gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında, satışa çıkarılan 5 portföyden toplam 298,8mn TL anaparaya sahip 2 ferdi portföyün ihalesini en yüksek teklifi vererek kazanmıştır. Bu ihaleye toplam 15 varlık idare şirketi katılmıştır. İhale sonuçlarının katılaşması ihaleyi açan banka İdare Kurulu'nun onayına bağlı olup, onay sonrası mukavelenin imza süreci ve satışa mevzu alacakların zaman süreçleri başlatılacaktır.

Koleksiyon Mobilya (KLSYN): Şirket tarafından 12.08.2022 tarihinde güneş gücü paneli heyetimi haberi paylaşılmıştı. Bu açıklamaya ek olarak artan kapasite kullanımına istinaden Tekirdağ lokasyonunda kullanılmak üzere 1.5 mWp gücünde 1,3mn USD fiyatında ek güneş gücü paneli sistemi kurulmasına karar verilmiş olup; sistemin toplam gücü 3,9 mWp'a ulaşmış olacaktır. Yatırım bedelinin oransal olarak özkaynak ve kredi ile finanse edilmesi planlanmaktadır. Güneş gücü sisteminin Temmuz 2023'te faal hale getirilmesi planlanmaktadır. Bu yatırımlarla güç maliyetinde kıymetli tasarruf sağlanacaktır.

Say Yenilenebilir Güç (SAYAS): Şirket, 2023 yılının ikinci çeyreğinde Ateş Wind Power'a rüzgar türbini ve türbin kulesi aksamları ile ticari mal satışlarından yaklaşık 3,2mn EUR hasılat elde etmeyi beklediğini açıklanmıştır.

Ulusoy Un (ULUUN): Şirketin %100 oranında, bağlı iştiraklerinden Alfaway Gıda'nın İdare Heyeti tarafından 2022 Yılı Karından 9,5mn TL meblağında nakit temettü dağıtılmasına, temettü dağıtım süreçlerinin 01.05.2023 – 10.05.2023 tarihleri ortasında yapılmasına, Ayrıyeten; 5mn TL olan ödenmiş sermayesinin 35mn TL iç kaynaklardan karşılanmak üzere bedelsiz olarak 40mn TL'ye artırılmasına ve bu kararın yapılacak birinci genel heyet toplantısı onayına sunulmasına karar verilmiştir.

Faiz piyasaları

Salı günü yüklü ortalama fonlama maliyeti %8,55'ten %8,51 düzeyine geriledi. TCMB dün 60 milyar TL'lik (%8,50'den, 7 gün vadeli) ve 35 milyar TL'lik (%8,50'den, 9 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıyeten TCMB BİST'te kotasyon yoluyla 2,8 milyar TL (%10'dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama fiyatı ise 306 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün randıman eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Buna nazaran, kısa vadeli tarafta 160 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 130 baz puana varan yükselişler görüldü.

Günlük özet piyasa verileri

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı