EkonomiHaber Girişi : 13 Nisan 2023 10:04

Sabah stratejisi

Sabah stratejisi

Dün ABD'de TÜFE ve 21-22 Mart tarihinde gerçekleştirilen Fed toplantısına ait toplantı tutanakları takip edildi. TÜFE mart ayında aylık %0,1, yıllık ise %5,0 artış kaydetti (Beklenti aylık %0,2, yıllık %5,1). Tutanaklarda ise kimi FOMC üyelerinin bölgesel bankalardaki likidite sıkışıklığına dair tasalarını lisana getirmiş olması bankacılık dalına ait kriz kaygılarını yine gündeme getirdi. Bu ortamda ABD endeksleri baskı altında kaldı. Dow Jones ve S&P 500 %0,1 ve %0,4 düşüş kaydederken, Nasdaq endeksi de %0,9 ekside kapattı. Avrupa'da ise piyasalar yataydı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,02 yükseldi. Yurtiçi tarafta BİST-100 gün içinde 5.198 düzeyine kadar yükseliş kaydetti ve günü %0,4 artıda kapattı. Endekste kapanış 5.146'dan gerçekleşirken, süreç hacmi de 62,9 milyar TL'yi gösterdi. BİST-100'deki 52 payın müspet bölgede kapattığı endekste, XBANK %2,3 artışla müspet ayrışırken, SASA, ASELS ve SISE paylarındaki yükselişler de tesirli oldu. GESAN, HEKTS ve OYAKC endeksten negatif ayrıştı. Bugüne bakıldığında hem Amerikan hem de Avrupa vadelileri yatay seyrediyor. Asya'da ise piyasalar SoftBank'ın Alibaba'daki paylarının neredeyse tamamını satacağı haberleriyle satıcılı, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,3 ekside. Bu sabah BİST-100'ün güne yatay bir açılış yapmasını bekliyoruz. Makro takvimde bugün ABD'de ÜFE ve haftalık işsizlik maaşı müracaatları açıklanacak. Bunun dışında Almanya'da TÜFE, Avrupa Bölgesi'nde sanayi üretimi üzere bilgiler de takip edilecek.


Makroekonomi


ABD'de mart ayı TÜFE bilgileri takip edildi. Mart ayında manşet TÜFE'nin aylık bazda artış suratı %0,4'ten %0,1'e beklentilerin (%0,2 artış) üzerinde yavaşlarken, yıllık bazda da %6'dan %5 düzeyine beklentilerin (%5,1) üzerinde geriledi ve böylelikle Mayıs 2021'den bu yana en düşük düzeyde gerçekleşti.

  • Detaylara bakıldığında, aylık bazda TÜFE'de beklentilerin üzerindeki yavaşlamada, güç eserleri fiyatlarının martta düşüş suratının artması (%0,6 düşüşten %3,5 düşüşe) ve besin fiyatlarının yatay seyretmesi (%0,4 artıştan %0 artışa) belirleyici oldu. Bunun yanında, ikinci el taşıt fiyatlarının aylık bazda %0,9 gerileyerek düşüşünü dokuzuncu aya taşıması enflasyonda aylık bazda yavaşlamayı destekledi.
  • Bunun yanında, giysi eserleri fiyatlarının aylık artış suratının, manşet enflasyonun üzerinde kalsa da değerli ölçüde yavaşladığı (%0,8 artıştan %0,3 artışa) gözlendi.
  • Buna rağmen, yeni taşıt fiyatlarının (%0,2 artıştan %0,4 artışa) ve medikal materyal fiyatlarının (%0,1 artıştan %0,6 artışa) artış suratlarının artması, enflasyondaki yavaşlamayı sonlandırdı.
  • Diğer yandan, martta hizmet fiyatlarının aylık artış suratının (%0,6 artıştan %0,4 artışa) yavaşlamakla birlikte aylık manşet enflasyonun üzerindeki yüksek düzeylerini sürdürdüğü ve katılığın devam ettiği gözlendi. Hizmet fiyatlarına bakıldığında, sıhhat hizmetleri fiyatlarının düşüşünü (%0,5 düşüş) üçüncü aya taşıdığı görülürken, kira artış suratının (%0,8 artıştan %0,6 artışa) yavaşlamakla birlikte yüksek düzeylerde seyrettiği ve ulaşım hizmetleri fiyatlarının artış suratının (%1,1 artıştan %1,4 artışa) yükseldiği görüldü.
  • Gıda ve güç fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE'nin ise, aylık bazda aylık artış suratı beklentilerle uyumlu olarak %0,5'ten %0,4 düzeyine yavaşlarken, yıllık bazda da beklentilerle uyumlu olarak Aralık 2021'den bu yana en düşük düzey olan %5,5'ten %5,6 düzeyine hafif yükseldi.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından şubat ayı perakende satış ve ciro endeksleri bilgileri yayınlandı. Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi ocakta aylık %5,7 artışla son beş ayın en yüksek aylık artışını gerçekleştirmesinin akabinde şubatta 11 vilayetimizi etkileyen sarsıntıların olumsuz tesiriyle aylık %6,5 oranında düşüş kaydetti, kelam konusu aylık düşüş, salgın önlemlerinin uygulandığı Nisan 2021'den bu yana görülen en sert düşüş oldu. Perakende satış hacminin yıllık artış suratı ise ocakta Nisan 2021'den bu yana en yüksek düzey olan %34'ten şubatta %21,5 düzeyine geriledi.

  • Şubatta perakende satış hacmi endeksine alt kümeler bazında bakıldığında besin, içecek ve tütün kümesi aylık %0,3 oranında hudutlu düşüş sergilerken, besin dışı (otomotiv yakıtı hariç) %8,7 oranında ve otomotiv yakıtı ise %8,8 oranında sert düşüşler kaydetti. Ayrıyeten perakende satışların öncüsü olan haftalık kredi kartı harcamalarına bakıldığında, şubat ayının başlarında sarsıntıyla birlikte yavaşlasa da sonrasında toparlanarak şubatta geçen yılın aralık ayında görülen ikinci rekor düzeye yakın seyrederek özel tüketim harcamalarının güçlü görünümünü sürdürdüğüne işaret etti, kredi kartı harcamalarında rekor düzey ise 31 Mart haftasında 125,2 milyar TL düzeyiyle gözlendi.
  • Ciro endekslerinde ise şubat ayında aylık bazda inşaat kesimi hariç öbür kesimlerde düşüşler gözlenirken, güçlü yıllık artışlar kaydetmeye devam ettiği görüldü, yıllık ÜFE baz alındığında gerçek bazda ise toplam ciro endeksinde ocaktaki kısmi artışın akabinde şubatta kısmi düşüş görülmekte. Aylık bazda toplam ciro endeksi ocakta %8,4 artışın akabinde şubatta %5,1 düşüş sergiledi, ayrıntılara bakıldığında, sanayi ciro ocakta %5,9 artışın akabinde şubatta %5 geriledi, ticaret ciro ocakta %10,1 artışın akabinde şubatta %7,3 geriledi, hizmet ciro ocakta %8,5 artış sonrası şubatta %1,5 düşüş kaydetti, inşaat cironun artış suratı ise %8,2'den %5,1'e yavaşlamakla birlikte son yedi aydır artış sergiledi. Yıllık bazda ise toplam ciro endeksinin artış suratı %94,4'ten %68,1'e yavaşlarken, ticaret ciro %111,9'dan %76'ya, sanayi ciro %65,7'den %44,9'a, hizmet ciro %107'den %86,1'e yavaşladı, buna rağmen inşaat cironun artış suratı ise %116,6'dan %136,5'e yükseldi.

Yurt dışında bugün data takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed'in para siyasetine istikamet vermesi açısından yakından takip edilecek bilgilerden mart ayı ÜFE bilgileri TSİ 15.30'da takip edilecek. Şubat ayı manşet ÜFE, aylık bazda %0,3 artış beklentilerine rağmen sürpriz bir halde %0,1 oranında düşüş sergilemişti, yıllık bazda ise %5,7'den %4,6'ya gerileyerek yıllık bazda Mart 2021'den bu yana en düşük düzeylerdeki seyrini sürdürmüştü. ÜFE'de aylık bazdaki düşüşte, güç eserleri fiyatlarının gerilemesi ve besin fiyatlarının düşüş suratının artması belirleyici olmuştu. Bunun yanında, besin ve güç eserlerini dışlayan çekirdek ÜFE ise şubat ayında aylık bazda %0,4 artış beklentilerine rağmen %0 artışla yatay seyrederken, yıllık bazda da %5'ten %4,4 düzeyine yavaşlamıştı, beklentiler ise %5,2 düzeyine yavaşlaması istikametindeydi. Manşet ÜFE'nin martta aylık bazda %0 artışla yatay seyretmesi ve yıllık bazda %4,6'dan %3 düzeyine yavaşlaması ve çekirdek ÜFE'nin ise aylık artış suratının %0'dan %0,2 düzeyine yükselmesi ve yıllık bazda ise %4,4'ten %3,4 düzeyine yavaşlaması bekleniyor.

Ayrıca ABD'de istihdam piyasası bilgilerinden, 8 Nisan haftasına ait haftalık yeni işsizlik maaşı müracaatları verisi TSİ 15.30'da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı müracaatları, hafif yükseliş beklentilerine rağmen 246 bin kişi düzeyinden 228 bin kişi düzeyine gerilemekle birlikte düşük düzeylerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti.

Bunun yanında, ECB'nin para siyasetine da istikamet verecek olan enflasyon bilgilerinden, Almanya'da mart ayı TÜFE sonuncu verisi TSİ 09'da takip edilecek. Öncü bilgilere nazaran, Almanya'da mart ayında manşet TÜFE'nin aylık artış suratı bir evvelki aya emsal biçimde %0,8 düzeyinde gerçekleşmekle birlikte beklentilerin (%0,7 artış) üzerinde gelirken, yıllık bazda ise %8,7'den %7,4 düzeyine yavaşlayarak Ağustos 2022'den bu yana en düşük düzeyde gerçekleşmişti, beklentiler ise %7,3 düzeyine gerilemesi tarafındaydı. Martta AB uyumlu TÜFE'nin aylık artış suratı ise %1'den %1,1'e yükselerek beklentileri (%0,8 artış) aşarken, yıllık bazda ise %9,3'ten %7,8 düzeyine yavaşlamakla birlikte beklentilerin (%7,5) üzerinde gerçekleşmişti.

Öte yandan, Euro Bölgesi'nde üretimin seyrine ait olarak şubat ayı sanayi üretimi verisi TSİ 12'de takip edilecek. Bölgede ocak ayı sanayi üretimi, aylık bazda aralıkta %1,3 düşüşün akabinde ocakta orta mal üretimindeki artışın tesiriyle %0,7 artışla kısmi toparlanma kaydederken, yıllık bazda ise %2 daralmadan %0,9 oranında artışa geçmişti. ECB'nin faiz artışlarına devam etmesiyle sıkılaşan finansal şartlara rağmen geçen hafta açıklanan Almanya'da sanayi üretimi, aylık bazda şubatta hafif düşüş beklentilerine rağmen %2 artış kaydetmişti ve böylelikle yükselişini ikinci aya taşıyarak üretimin seyrine ait olumlu sinyal vermişti. Bu kapsamda, Euro Bölgesi'nde aylık bazda şubatta sanayi üretiminin %0,5 oranında artması bekleniyor.

Diğer yandan, İngiltere'de şubat ayına ait aylık GSYH büyüme verisi TSİ 09'da açıklanacak. İngiltere iktisadı, aylık bazda aralıkta bilhassa hizmetler kesimindeki gerilemenin tesiriyle %0,5 oranında daralmanın akabinde ocakta hizmetler kesimindeki toparlanmanın (%0,5 büyüme) tesiriyle %0,3 büyüme sergileyerek kısmi toparlanma kaydetmişti. Buna rağmen ocakta sanayi üretimi aylık %0,3 oranında daralırken, inşaat üretimi de aylık %1,7 gerilemişti. Şubatta ise aylık bazda ülke iktisadının büyüme suratının %0,1 düzeyine yavaşlaması beklenmekte.

Ayrıca TSİ 14.45'te ECB İdare Kurulu Üyesi Nagel'in ve TSİ 16'da BoE Başekonomisti Pill'in konuşmaları, ECB'nin ve BoE'nin para siyasetine ait muhtemel yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TCMB tarafından özel bölümün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayınlanacak.

Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük datalardan de bakıyoruz. 7 Nisan haftasında toplam DTH ölçüsü 4,53 milyar USD (bireysel 1,59 milyar USD artış ve kurumsal 2,93 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %40,8'den %41,2'ye yükseldi. TL kredilerde haftalık %1,61 artış, YP kredilerde %0,12 artış, toplam kredilerde ise kur tesirinden arındırılmış bazda baktığımızda %1,17 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço bilgilerine nazaran, 7 Nisan haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 0,9 milyar USD azalışla 121,5 milyar USD düzeyine gerilediğini, net milletlerarası rezervin ise 4 milyar USD azalışla 14,5 milyar USD'ye geldiğini öngörmekteyiz.

Şirket Haberleri

Migros (MGROS, Sınırlı Pozitif): Şirket mülkiyetinde yer alan İstanbul Bayrampaşa ilçesindeki Bayrampaşa Dağıtım Merkezi'nin bulunduğu gayrimenkul Bilgiçler Yapı İnşaat'a 706,5mn TL + KDV bedel ile satılmıştır. Tapu bölümü 12.04.2023 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Sasa Polyester (SASA, Sınırlı Pozitif): Şirketin mevcut 15 milyar TL'lik kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 2,3 milyar TL olan çıkarılmış sermayesinin 5,3 milyar TL'ye yükseltilmesine; artırılan 2,99 milyar TL'nin 2,94 milyar TL fiyatındaki kısmının 2022 yılı kârından, 52,6mn TL fiyatındaki kısmının ise fevkalâde yedeklerden karşılanmasına; ortakların elinde bulundurdukları beher paya %130 oranında bedelsiz pay verilmesine; MKK nezdindeki süreçlerin yapılmasına ve SPK'dan gerekli müsaadelerin alınmasına oy birliği ile karar verilmiştir.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Pozitif): TAV Havalimanları'nın Mart ayında hizmet verilen yolcu sayısı 5,09 milyon olarak gerçekleşmiştir. Bu sayı 2022 yılı tıpkı ayına nazaran %29,5 oranında artışa işaret ederken, salgın öncesi periyot olan 2019 yılı Mart ayına nazaran de %1,4 oranında daha yüksek düzeydedir. Bir evvelki ay ise Şirket'in hizmet verdiği yolcu sayısı 4,3 milyon idi.

Mart ayı yolcu sayıları ile birlikte TAV Havalimanları'nın 2023 yılının birinci çeyreğinde toplam hizmet verilen yolcu sayısı, bir evvelki yılın birebir çeyreğine nazaran %41,9 oranında, 2019 yılının birebir periyoduna nazaran ise %3,2 oranında artarak 14,2 milyona ulaşmıştır.

Sektör Haberleri

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Heyeti kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Önlem Sistemi (VBTS) kapsamında BURCE.E ve OYAYO.E hisseleri 13/04/2023 tarihli süreçlerden (seans başından) 12/05/2023 tarihli süreçlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili süreçlere mevzu edilemeyecektir.

VBTS kapsamında ONCSM.E hissesi 13/04/2023 tarihli süreçlerden (seans başından) 12/05/2023 tarihli süreçlere (seans sonuna) kadar buyruk paketi önlemi ile süreç görecektir. Buyruk paketi önlemi, “piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması”, “emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması” ve “emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması” uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili hissede halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında evvelki kademelerde tanımlanan önlemler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) buyruk paketi önlemlerinin uygulandığı müddet boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen önlemler, hissenin süreç gördüğü pazarın/platformun süreç kuralları, pazar değişimi yahut öteki nedenlerle uygulanan süreç temellerinden başka olarak kıymetlendirilir. Buna nazaran VBTS önlemleri başka düzenlemeler yahut kararlarla uygulamaya alınan süreç asıllarının geçerlilik müddetinden başka olarak önlem mühletinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

Konut: Cumhurbaşkanlığının “6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı” Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar ile üretim, edinme ve güçlendirme kredilerine faiz takviyesi verilebilmesi için tahliye yahut yıkım tarihinden itibaren bankaya yapılacak müracaatların mühleti bir yıldan üç yıla çıkarıldı. Kredi üst limitleri güçlendirme kredisinde 240 bin TL'den 320 bin TL'ye, konut üretim ve konut edinme kredilerinde 600 bin TL'den 1 milyon 250 bin TL'ye, işyeri imal kredisinde 600 bin TL'den 800 bin TL'ye ve işyeri edinme kredisinde 250 bin TL'den 350 bin TL'ye yükseltildi. Kaynak: Bloomberght

TCMB: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),gerçek bölümün özet döviz durumu raporlamasında esnekliğe gitti. Buna nazaran, Sistemik Risk Data Takip Sistemi'ne raporlama yükümlülüğünü doğuran kredi bakiyesi alt sonu 5 milyon TL'den 10 milyon TL'ye yükseltildi. Firma merkezi, harika hal ilan edilen deprem vilayetlerinde bulunan firmalar, inanılmaz halin devamı müddetince raporlama zorunluluğundan muaf tutuldu. Aylık özet döviz konum raporunun en geç bildirim müddeti “takip eden ayın ilk 10 iş günü” yerine “takip eden ayın son günü” olarak değiştirildi. Ayrıyeten, toplam kredi bakiyesi 10 milyon TL ile 50 milyon TL ortasında olan firmaların raporlama yükümlülüğü 2024 yılı Ocak ayına ait raporla başlamak üzere ertelendi. Toplam kredi bakiyesi 50 milyon TL ve üzerinde olan firmalar içinse Mart ve Nisan 2023 aylarına ait raporlamaların en geç bildirim müddeti 30 Haziran 2023'e uzatıldı. Kaynak: Bloomberght

Diğer Şirket Haberleri

Arzum (ARZUM): Şirket 20 Eylül 2022 ve 8 Kasım 2022 tarihlerinde yapmış olduğu açıklamalarda, Şirket'in Türkiye'de muvaffakiyetle yürütülen iş modelinin iştirakleri aracılığı ile yurt dışına taşınması hedefiyle, Amerika Birleşik Devletleri'nin Delaware eyaletinde %100 bağlı iştiraki olacak biçimde fiilen kurulan Şirketin sermayesinin konulması için ilgili banka hesap açılış süreçlerinin devam ettiğini ve gelişmeler epey kamuoyu ile paylaşılacağını bildirilmişti. Dün prestijiyle Şirketin sermaye süreçleri tamamlanmış olup, ilgili Şirketin (ARZUM USA INC) kuruluş sermayesi 1.000 USD olarak ödenmiştir.

Barem Ambalaj (BARMA): Şirketin Konya Ereğli'deki 100.000 m2 yeri üzerinde inşa edilecek olan kağıt fabrikası yatırımında kullanılmak üzere, onaylanmış olan 1.5 milyar TL kıymetindeki TCMB kaynaklı Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi'nin teminatını oluşturmak üzere; kelam konusu sanayi yerinin Konya Ereğli OSB bünyesinden Şirket faaline kayıt ve dönem süreçleri tamamlanmış olup, bahsi geçen arsa üzerinde Ziraat Bankası lehine 1. dereceden 1 milyar TL ipotek tesis edilmesine, şirketin maliki bulunduğu Gaziantep'in Şehitkamil ilçesindeki fabrika binası ve arsa üzerinde Ziraat Bankası lehine 1. dereceden 250mn TL ipotek tesis edilmesine, Şirketin maliki bulunduğu İzmir'in Tire ilçesindeki fabrika binası ve arsa üzerinde Ziraat Bankası'na 1. dereceden ipoteğine ek olarak 500mn TL pahasında 2. derece ipotek tesis edilmesine, ayrıyeten, Şirketin maliki bulunduğu Tire OSB ve Gaziantep OSB'de yer alan fabrikalarında şurası ve etkinlerinde kayıtlı olan makine parkurlarının 200mn TL bedelli kısmı üzerinde rehin verilmesine karar verilmiştir. Kredinin birinci %20'lik kısmının (300mn TL) 2023 Nisan ayı içinde kullanılması, kalan %80 kısmının ise 2023 yıl sonuna kadar kullanımı planlanmaktadır.

Despec Bilgisayar (DESPC): Şirket, Edwaybuy International Telekomünikasyon İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi ile +360 markalı eserlerin Türkiye'deki tek distribütörü olmasını sağlayan muahedeyi imzalamıştır. Şirket bu eserlerin satışından yıllık 15mn USD satış hedeflediklerini açıklamıştır.

İdeal Finansal Teknolojiler (IDEAS): Şirket'in bağlı paydaşlığı Ülkü Veri Finansal Teknolojiler A.Ş, Faha Software Yazılım Bilişim A.Ş'nin 3,5mn TL bedelle satın aldığı %51 oranında hissesini, 4,2mn TL bedel ile hakim ortağa satmak suretiyle çıkış yapmıştır.

Koroplast (KRPLS): Şirket İdare Konseyi, pay başına brüt 0,06TL (net 0,05TL) kar hissesi dağıtım teklifini Genel Şura onayına sunma kararı almıştır. Son kapanış bedeline nazaran temettü randımanı %0,8 olarak hesaplanmaktadır.

Mia Teknoloji (MIATK): Şirket'in bağlı paydaşlığı Tripy Mobility Teknoloji A.Ş. tarafından sipariş verilen 340 adet elektrikli bisikletin gümrük süreçleri tamamlanarak alana teslimi gerçekleşmiş, 344 adet elektrikli bisikletlerin ise süreçlerinin devam ettiği açıklanmıştır.

Yerel idarelerle gerçekleştirilen mutabakatları ve devam eden görüşmelere istinaden de yüksek pazar potansiyelinin karşılanması gayesiyle filo artırımı için ek sipariş kararı alındığı ve bu kapsamda 1.500 adet elektrikli bisiklet siparişi geçildiği belirtilmiştir.

Panelsan Çatı Cephe (PNLSN): Şirket, Ankara merkezli özel bir firmadan, toplam bedeli KDV dahil 79,7mn TL fiyatında üç farklı sandviç panel siparişi almıştır.

Ral Yatırım Holding (RALYH): Şirket, bağlı iştiraklerinden Hera Teknik Yapı A.Ş., T.C. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut Yönetimi Başkanlığı tarafından düzenlenen ''Kars İli Altyapı ve Etraf Düzenlemesi İkmal İşi'' anahtar teslim imal işi kapsamında, T.C. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile 435,4mn TL bedelle kontrat imzalamıştır.

VBT Yazılım (VBTYZ): Şirket, Türkiye'de yerleşik Bir Kamu Bankası ile “IBM Mainframe Satın Alım, Bakım ve Destek” konusunda anlaşmış ve 2 yıllık mukavele imzalamıştır. Mukavelenin toplam bedelinin 9,2mn USD olduğu açıklanmıştır.

Faiz Piyasaları

Çarşamba günü yüklü ortalama fonlama maliyeti %8,51'den %8,63 düzeyine yükseldi. TCMB dün 59,6 milyar TL'lik (%8,50'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıyeten TCMB BİST'te kotasyon yoluyla 27,4 milyar TL (%10'dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama meblağı ise 287,6 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün randıman eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler gözlendi. Buna nazaran, kısa vadeli tarafta 80 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 235 baz puana varan yükselişler görüldü.

Günlük Özet Piyasa Verileri

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı