EkonomiHaber Girişi : 14 Nisan 2023 10:05

Sabah stratejisi

Sabah stratejisi

Dün ABD'de mart ayı ÜFE'si aylık %0,5 azalırken, yıllık %2,7 artış kaydetmiş oldu (beklenti aylık %0,0, yıllık %3,0). Beklentilerden düşük gelen bilgi Fed'in faiz artışında sona yaklaşmış olabileceği ihtimalini kuvvetlendirdi. Dow Jones ve S&P 500 %1,1 ve %1,3 yükseliş kaydederken, Nasdaq endeksindeki yükseliş %2,0 olarak hesaplandı. Avrupa'da piyasalar olumluydu. Euro Stoxx 50 endeksi %0,7 artış kaydetti. Yurtiçi tarafta BİST-100 gün içinde 5.196 düzeyine kadar yükseliş kaydettikten sonra çıkarlarının tamamını geri bilgi ve günü %0,2 ekside kapattı. Endekste kapanış 5.136'dan gerçekleşirken, süreç hacmi de 60,4 milyar TL'yi gösterdi. BİST-100'deki 57 payın ekside kapattığı endekste, bankacılık paylarına ek olarak, SASA, HEKTS ve KCHOL paylarındaki geri çekilmeler tesirli oldu. THYAO, GESAN ve SAHOL endeksten olumlu ayrıştı. Bugüne bakıldığında Amerikan vadelileri hafif eksideyken, Avrupa vadelileri ise artıda seyrediyor. Asya'da da piyasalar yeşil bölgede, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,5 artıda. Bu sabah BİST-100'ün güne yatay bir açılış yapmasını bekliyoruz. Bugün Garanti Bankası'nın temettü ödemesinin endekse negatif tesirinin %0,1 (4,8 puan) civarında olabileceğini hesaplıyoruz. Makro takvimde bugün ABD'de perakende satışlar, kapasite kullanımı, sanayi üretimi ve Michigan tüketici itimat endeksi dataları açıklanacak. Ek olarak, Fed üyesi Waller'ın konuşması da takip edilecekler ortasında. Son olarak, ABD'de bugün Citigroup, JPMorgan ve Well Fargo'nun finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

Makroekonomi

ABD'de mart ayı ÜFE dataları takip edildi. Mart ayı manşet ÜFE, aylık bazda %0 artışla yatay seyretme beklentilerine rağmen sürpriz bir halde %0,5 düşüş kaydetti ve kelam konusu aylık düşüş, Nisan 2020'den bu yanaki en sert düşüş oldu, yıllık bazda ise %4,9'dan %2,7 düzeyine geriledi ve böylelikle yıllık bazda Ocak 2021'den bu yana en düşük düzeyde gerçekleşti, beklentiler ise %3 düzeyine gerilemesi istikametindeydi.

  • Detaylara bakıldığında, mart ayında manşet ÜFE'de aylık bazdaki düşüşte, güç eserleri fiyatlarının düşüş suratının bariz halde artması (%0,3 düşüşten %6,4 düşüşe) ve hizmet kümesi fiyatlarının %0,3 düşüşle Nisan 2020'deki düşüşten bu yana en büyük düşüşü sergilemesi belirleyici oldu.
  • Buna rağmen, besin fiyatlarının şubat ayında aylık %2,2 düşüşün akabinde mart ayında %0,6 artış sergilemesi, ÜFE'deki düşüşü sonlandırdı.
  • Martta hizmet fiyatlarına bakıldığında, ticaret hizmetlerinin (toptan ve perakende ticaret) fiyatlarının düşüşe geçmesi (%0 artıştan %0,9 düşüşe) ve ulaştırma ve depolama hizmetleri fiyatlarının düşüş suratının artmasının (%0,9 düşüşten %1,3 düşüşe) üretici fiyatlarındaki düşüşü desteklediği gözlendi.
  • Bunun yanında, besin ve güç eserlerini dışlayan çekirdek ÜFE ise mart ayında aylık bazda %0,2 artış beklentilerine rağmen sürpriz bir formda %0,1 düşüş sergiledi ve kelam konusu düşüş, Nisan 2020'den bu yana gözlenen birinci düşüş oldu, yıllık bazda da %4,8'den son iki yılın en düşük düzeyi olan %3,4'e geriledi.

Ayrıca ABD'de istihdam piyasası bilgilerinden, 8 Nisan haftasına ait haftalık yeni işsizlik maaşı müracaatları, 228 bin kişi düzeyinden 239 bin kişi düzeyine beklentilerin hafif üzerinde yükselmekle birlikte düşük düzeylerdeki seyrini sürdürdü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etti.

Öte yandan, Euro Bölgesi'nde şubat ayı sanayi üretimi, ECB'nin faiz artışlarına devam etmesiyle sıkılaşan finansal şartlara rağmen aylık bazda %1,5 artışla beklentilerin (%0,5 artış) üzerinde artış sergileyerek yükselişini ikinci aya taşıdı ve böylelikle bir evvelki aydaki %1 artışa nazaran hızlanmaya işaret ederek üretimin seyrine ait olumlu sinyal verdi. Yıllık bazda artış suratı ise %0,9'dan %2 düzeyine yükseldi.

Diğer yandan, İngiltere'de şubat ayına ait aylık GSYH büyüme verisi açıklandı. İngiltere iktisadı, aylık bazda ocakta hizmetler bölümündeki toparlanmanın tesiriyle %0,4 büyüme sergileyerek kısmi toparlanma kaydetmesinin akabinde şubatta %0 büyüme sergileyerek durağan seyretti, beklentiler ise büyüme suratının %0,1 düzeyine yavaşlaması tarafındaydı. Ayrıntılara bakıldığında, şubatta hizmet bölümü, bilhassa ülkedeki grevler nedeniyle aylık %0,1 oranında daralırken, sanayi üretimi bilhassa elektrik, gaz ve iklimlendirme bölümündeki gerilemenin tesiriyle aylık %0,2 daraldı, buna rağmen inşaat bölümü, özel konut ve konut dışı tamirat ve bakım işlerinin güçlü artışıyla %2,4 oranında büyüme kaydetti.

Yurt dışında bugün bilgi takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, üretimin seyrine ait olarak mart ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı bilgileri TSİ 16.15'te takip edilecek. Sanayi üretimi, ocakta aylık bazda %0,3 oranında artışın akabinde şubatta hafif artış beklentilerine rağmen yatay seyretmişti. Kapasite kullanım oranı ise şubatta %79,2'den %79,1 düzeyine hafif gerilemişti. Mart ayında ise aylık bazda sanayi üretiminin %0,2 artışla toparlanması ve kapasite kullanım oranının ise %79,1 düzeyinde yatay seyretmesi bekleniyor.

Öte yandan, ABD'de iç talebin seyrine ait sinyal verecek olan perakende satışlar mart ayı verisi de TSİ 15.30'da açıklanacak. Perakende satışlar, aylık bazda ocak ayında beklentilerin üzerinde %3,2 oranında Mart 2021'den bu yana en sert artışın akabinde şubat ayında beklentilerle uyumlu olarak %0,4 oranında düşüş kaydetmişti. Artan borçlanma maliyetlerinin seyrinin tüketim harcamalarını baskılaması beklenmekte. Bu kapsamda, martta aylık bazda perakende satışların %0,4 oranında gerilemesi bekleniyor.

Ayrıca ABD'de nisan ayına ait Michigan Üniversitesi tüketici itimat endeksi öncü verisi TSİ 17'de takip edilecek. Michigan Üniversitesi tüketici itimat endeksi, martta 67'ten 62 düzeyine beklentilerin üzerinde gerilemişti. Bununla birlikte kelam konusu data, martta ülkede bankacılık dalında yaşanan krizin, tüketici inancı üzerinde hudutlu bir tesiri olduğuna işaret etmişti. Ayrıntılara bakıldığında, marta cari şartlar alt endeksi 70,7'den 66,3'e ve beklentiler alt endeksi ise 64,7'den 59,2'ye düşüş kaydetmişti. Ayrıyeten tüketicilerin bir yıl sonrasına ait yıllık enflasyon beklentileri %4,1'den %3,6'ya gerileyerek Nisan 2021'den bu yana en düşük düzeyde gerçekleşirken, uzun vadeli yıllık enflasyon beklentileri ise %2,9 düzeyinde yatay seyretmişti. Nisan ayında ise tüketici inanç endeksinin öncü dataya nazaran 62 düzeyinde yatay seyretmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TCMB tarafından şubat ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri yayınlanacak. Ayrıyeten TÜİK tarafından TSİ 10'dan mart ayı tarım eserleri üretici fiyat endeksi verisi yayınlanacak.

Şirket Haberleri

Karsan Otomotiv (KARSN, Pozitif): Şirket 1Ç2023'de 36,7mn TL ana paydaşlık net devir karı açıklamıştır. Bir evvelki yılın tıpkı periyodunda 55,1mn TL ana iştirak net periyot ziyanı kaydedilmişti. Şirket'in satış gelirleri yıllık %333,7 oranında artarak 1.176mn TL'ye çıkarken, brüt kar 270,3mn TL'yi göstermiştir. Birebir periyotta operasyonel sarfiyatlar ise 129,3mn TL olmuştur. Başka faaliyetlerden 82,6mn TL net gelir kaydeden şirketin faaliyet karı 223,6mn TL'yi göstermiştir. 1Ç2022'de faaliyet karı 72,1mn TL idi. Şirketin 1Ç2023'deki finansman sarfiyatı 219mn TL olmuştur. 21,1mn TL'lik vergi gelirinin akabinde şirketin ana paydaşlık hissesine düşen net devir karı 36,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Ayrıca, Karsan ile Japonya merkezli ALTECH CO. LTD, Karsan E-JEST (RHD) araçlarının satışı için distribütörlük ve servis mukavelesi imzalamıştır. Yaklaşık 25mn EUR satış gayesiyle 2023 yılının ikinci yarısı ile 2026 yılının ikinci yarısı ortasındaki üç yıllık süreyi kapsayan distribütörlük kontratının üç takvim yılı sonunda mevcut satış sayıları ile yenilenmesi planlanmaktadır. Bu mutabakat ile Karsan'ın Japonya ve Uzakdoğu pazarlarındaki ticari aktifliğinin artırılması hedeflenmektedir.

(ALTECH CO. LTD, endüstriyel baskı makineleri, 3D yazıcılar, lojistik sistemler (otonom hareket eden robotlar vb.) satışı yapmaktadır. Şirketin, Japonya'nın önde gelen demiryolu işletmecilerinden East Japan Railway Company Group'un bir otobüs işletmecisi olan JR Bus Kanto ile muahedesi ve yakın işbirliği bulunmaktadır.)

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Pozitif): Şirket'in Mart 2023 devrine ilişkin toplam brüt prim üretimi yıllık %158 oranında artarak 598,8mn TL'ye yükselmiştir. Mart ayı prim üretimi ile birlikte 2023 Ocak – Mart devri toplam brüt prim üretimi ise yıllık %169 oranında artarak 1.488mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Pozitif): Şirket tarafından geliştirilen projelerde, 1 Ocak- 31 Mart 2023 tarihleri prestijiyle, toplam 15,3milyar TL (KDV Hariç),satışa temel brüt 295.235 m2 büyüklüğe ulaşan, 2.272 adet bağımsız kısmın satışı gerçekleştirilmiştir. Bu satışların toplamda 136,7mn TL (KDV hariç) pahasındaki 18 adedi yabancı ülke vatandaşlarına gerçekleştirilmiştir. Dün prestiji ile açıklanmış olunan 2023 yılı birinci çeyrek sonu bilgilerine nazaran, Şirket gayesi olan 11,5 milyar TL'nin aşıldığı görülmektedir.

Girişim Elektrik (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, Çimentaş İzmir Çimento Fabrikası ile 154KV şalt tesisi ve iletim çizgisi ünite fiyat temelli anahtar teslim mühendislik, tedarik ve inşaat işi için kontrat imzalamıştır. Kontrat bedeli vergiler hariç toplam 3,1mn USD'dir.

Turkcell (TCELL, Nötr): Şirketin %100 bağlı iştiraklerinden Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. (“TÖHAŞ”) tarafından sermayesine %33,3 iştirak ettiği Sofra Kurumsal ve Ödüllendirme Hizmetleri A.Ş.'nin (“Sofra”) %33,3 oranındaki hisseleri, Hisse Sahipleri Kontratı uyarınca ön alım hakkı kullanılmak suretiyle, Sofra'nın öteki ortaklarından Belbim Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.'den 762.690 TL karşılığında satın alınmasına karar verilmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Pozitif): Şirket, kuruluşunun 100. yılına ait maksatlarını açıklamıştır. 2033 vizyonu çerçevesinde belirlenen stratejik odakları aşağıda özetlenmiştir:

Ek olarak, güçlü finansal yapının sürdürülebilirliği için verimliliğin arttırılması, mali disiplinin bozulmadan devam ettirilmesi ve ek gelir fırsatlarının yaratılması amaçlanmakta olup, 2033 yılında 140 Milyar USD'lik katma kıymetin ülke iktisadına sunulması hedeflenmektedir.

Şirket tıpkı vakitte müşteri tecrübesi ve marka algısının güçlendirilmesine yönelik olarak da aşağıdaki amaçları belirlemiştir:

– Yolculara bütünleşik ve tüm kanallarda şahsileştirilmiş hizmetler sunulması,
– Kabin içi dönüşümün tamamlanıp uçuş konforunun arttırılması,
– Miles & Smiles sadakat programının geliştirilmesi, etkin üye sayısının arttırılması
– Dijital dönüşüm alanında yeni projeler geliştirerek en uygun dijital tecrübe sunan 3 hava yolundan biri olunması.

Son olarak, sürdürülebilirlik ile şirketin öncelikleri aşağıda yer almaktadır:

– Filodaki yeni jenerasyon uçak oranının arttırılması,
– Kullanılmakta olan sürdürülebilir havacılık yakıtı ölçüsünün arttırılması,
– LEED sertifika sahibi bina sayısının arttırılarak yenilenebilir güç kullanım oranının arttırılması
– Karbon emisyonunu dengeleme projeleri ile 2050 yılına kadar “Karbon Nötr” hava yolu olunması.

Sektör Haberleri

Elektronik Ticaret: 2022 yılı prestijiyle yurt içinde e-ticaret hacmi bir evvelki yıla nazaran %109 artışla 800,7 milyar TL oldu. Birebir devirde sipariş adedi %43 artış ile 3.347mn TL'den 4.787mn TL'ye yükseldi. Bu periyotta perakende e-ticaret hacmi 458 milyar TL olarak gerçekleşti. Kaynak: ekonomim

Halka Arz: SPK, CW Güç Mühendislik ve Graınturk Tarım'ın halka arz müracaatlarına onay verdi. CW Enerji'nin halka arzında 1 TL nominal kıymetli hisseler 108,60 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. Graınturk Tarım'ın halka arzında ise 1 TL nominal bedelli hisseler 17,60 TL sabit fiyat üzerinden satın alınabilecek.

Diğer Şirket Haberleri

ARD Küme Bilişim (ARDYZ): 20.01.2023 tarihinde DMO tarafından düzenlenen bilişim takviye hizmet alımı işi ihalesine en uygun teklif firma tarafından verilmiş olup mukavele davetine müteakip KDV hariç 11,8mn TL bedelle ihale mukavelesi imzalanmıştır.

Borusan Mannesman (BRSAN): Şirket, toplam 162mn USD'lik süreç ile büyük çaplı çizgi borularında, ABD'li şirket Berg Pipe'ın %100'ünü satın aldı.

Bülbüloğlu Vinç Sanayi (BVSAN): Şirket, sermayesinin %85'ine sahip olduğu Bülbüloğlu Çelik End. San. ve Tic. A.Ş, Avrupa'da faaliyet gösteren bir otomotiv şirketinin tesis imalatını yapmak üzere 3,2mn EUR fiyatında bir mukavele imzalamıştır. Kelam konusu işin Ağustos 2023 içerisinde tamamlanmasının planlandığı açıklanmıştır.

Eskort Teknoloji Yatırım (ESCOM): Şirket'in iştiraki Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş tarafından, Olleyy Teknoloji A.Ş.'ye 38,5mn TL değerleme üzerinden %5 oranında iştirak edilmesine, yeniden birebir değerlemeden %2,5 ek hisse için opsiyon alınmasına karar verildiği açıklanmıştır.

Netaş Telekomünikasyon (NETAS): Şirket, Superonline Bağlantı Hizmetleri'nden yazılım ve donanımlarının tedariği için 788 bin USD meblağında sipariş almıştır.

Net Holding (NTHOL): Şirket'in direkt %80,23 (dolaylı %93,98) oranında hisse sahibi olduğu bağlı ortalığı Merit Kıbrıs Turizm Ltd.'in (Eski unvanı Voyager Kıbrıs Ltd.) dün yapmış olduğu Yöneticiler Heyeti toplantısında alınan karar mucibince; Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (AKFGY) %100 oranında hisse sahibi olduğu; KKTC, Girne, Karaoğlanoğlu mevkiinde bulunan, KKTC Maliye Bakanlığı, Devlet Emlak ve Gereç Dairesi'nden kiralanmış olan “Merit Park Hotel & Casino” olarak bilinen taşınmazın (“Otel”) kullanılması ve işletilmesi tahtındaki tüm birebir haklara sahip Akfen Gayrimenkul Ticareti ve İnşaat A.Ş.' nin hisselerinin tamamının satın alınmasına ait bir dönem mukavelesi imzalanmıştır. Kelam konusu otelin en uygun zamanı, Akfen Gayrimenkul Ticareti ve İnşaat A.Ş.' nin Otel ile ilgili özel hedefli şirket haline getirilerek hisse evresi biçiminde sürecin yapılmasıdır. Akfen Gayrimenkul Yatırım Paydaşlığı A.Ş. tarafından Akfen Gayrimenkul Ticareti ve İnşaat A.Ş. içerisinde; Otel dışında hiçbir faaliyet ve varlık kalmayacak hale getirilecek, gerekli tüm yasal müsaadelerin alınması, kontratta yer alan kapanış şartlarının tamamlanması kaide ve temelleri ile SPK mevzuatına uygun formda değerleme yaptırılacaktır. Satın alma bedeli 70mn USD + Değişken hisse bedeli olup hisse periyodunun yapılacağı kapanış tarihinde nakden ve peşin olarak ödenecektir. “Merit Park Hotel & Casino” Merit Kıbrıs Turizm Ltd. ile hisseleri satışa husus olan Akfen Gayrimenkul Ticareti ve İnşaat A.Ş. ortasında yapılmış olan kira muahedesiyle halihazırda küme tarafından işletilmektedir. Hisse zamanının yapılacağı kapanış tarihinde, Merit Kıbrıs Turizm Ltd. “Merit Park Hotel & Casino”nun tüm tıpkı haklarına dolaylı olarak sahip olacaktır. Süreç ile ilgili olarak tüm süreçte gerekli bilgilendirmeler yasal mevzuata uygun olarak yapılacaktır.

Vakko Dokumacılık (VAKKO): Şirket İdare Heyeti, pay başına brüt 2,75 TL (net 2,48 TL) kar hissesi dağıtım teklifini Genel Heyet onayına sunma kararı almıştır. Son kapanış kıymetine nazaran temettü randımanı %4,3 olarak hesaplanmaktadır.

Yeo Teknoloji Güç (YEOTK): Şirket öztüketim emelli güneş gücü tesislerinin proje geliştirme ve anahtar teslim heyetim kapsamında, uygun toprakların bulunması, fizibilitelerin yapılarak ilgili kurumlardan tüm müsaadelerin alınması, mühendislik çalışmaları ile tüm inşaat, mekanik ve elektrik kurulumlarının yapılması için Yozgat'ta bulunan 200 dönüm üzerindeki yere kurulacak GES için bir müşteri ile 17,9mn USD + KDV bedelli kontrat üzerinde mutabık kalınmıştır.

Faiz Piyasaları

Perşembe günü yüklü ortalama fonlama maliyeti %8,63'ten %8,50 düzeyine geriledi. TCMB dün 25 milyar TL'lik (%8,50'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama meblağı ise repo ihaleleri kaynaklı 282,6 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün randıman eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler gözlendi. Buna nazaran, kısa vadeli tarafta yatay hareket gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 90 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Günlük Özet Piyasa Verileri

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı