EkonomiHaber Girişi : 19 Nisan 2023 10:04

Sabah stratejisi

Sabah stratejisi

Bu hafta taraf bulmakta zorlanan ABD borsaları, finansalların izlenmeye devam edildiği dün de yatay bir imajla günü tamamladı. Başka yandan Fed üyelerinden, piyasa beklentilerinin tersine, enflasyonu dizginlemek için daha fazla faiz artışı gerektiğine yönelik sinyaller gelmeye devam ediyor. Fakat, açıklamaların piyasa tesiri ise daha sonlu. ABD on yıllık tahvil faizi %3,60 civarında hareketini sürdürüyor. Öbür yandan, bu sabah da vadeliler eksi bölgede lakin net bir baskı yok. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise %0,3 civarında geriliyor. Bugün ABD'de Bej Kitap raporu, Euro Bölgesi'nde mart ayı TÜFE en son verisi öne çıkıyor. Yurtiçi tarafta ise nisan ayı tüketici itimat endeksi verisi ile TCMB tarafından nisan ayı Piyasa İştirakçileri Anketi yayımlanacak. Borsa İstanbul tarafına bakıldığında, dün de baskı altında kalan BIST100 endeksi günü %0,80 oranında düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi (XBANK) %0,48 oranında günü artıda kapatırken, Sınai endeksi (XUSIN) %1,13 oranında gerileme kaydetti. 66 payın günü negatif bölgede tamamladığı BIST100'de; SISE, SASA ve TUPRS puan bazlı endekse en çok negatif tesir eden paylar olarak öne çıktı. BIST100'ün bugüne ise yatay bir manzarayla başlamasını bekliyoruz. Dünkü düşüşle birlikte kayıplarını dördüncü güne taşıyan BIST100'de baskının sürmesi durumunda aylık ortalamanın da yakın bulunduğu 4.990 civarı reaksiyon gelebilecek yakın dayanak olarak izlenebilir. Üstte ise 5.080 bölgesi direnç olarak öne çıkıyor.

Makroekonomi

ABD tarafında, konut piyasası bilgilerinden, mart ayı konut başlangıçları ve gelecek periyoda ait konut talebinin bir göstergesi olan inşaat müsaadeleri dataları takip edildi. Martta aylık bazda konut başlangıçları %0,8 oranında ve inşaat müsaadeleri ise %8,8 oranında gerileyerek konut piyasasında yavaşlamaya işaret etti.

Diğer yandan, Almanya'da iktisadın seyrine ve gelecek periyoda ışık tutan nisan ayı ZEW cari şartlar ve beklentiler endeksleri açıklandı. Nisanda ZEW cari şartlar endeksi -46,5'ten -32,5'e beklentilerin (-38,8) üzerinde toparlanma sergilerken, beklentiler endeksi ise hafif artış beklentilerine rağmen ABD'deki banka iflaslarının akabinde global çapta yaşanan dalgalanmanın akabinde bankacılık dalına yönelik devam eden telaşların tesiriyle 13'ten 4,1 düzeyine gerileyerek bu yılın en düşük düzeyinde gerçekleşti. Bilhassa anket iştirakçilerinin, bankacılık bölümüne yönelik kaygıların tesiriyle, bankaların kredi vermede daha temkinli olmalarını bekledikleri, yüksek seyreden enflasyon ve global çapta kısıtlayıcı para siyasetinin da iktisat üzerinde baskı oluşturduğunu belirttikleri gözlendi.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından yayınlanan şubat ayı konut fiyat endeksinin aylık artış suratı %6,91'den %8,38 düzeyine hızlanarak son sekiz ayın en süratli artışını kaydederken, yıllık artış suratı ise %153,1'den %141,5 düzeyine geriledi ve böylelikle eylül ayında ulaştığı rekor düzey olan %189,1 düzeyinden düşüşünü sürdürdü. Konut fiyatları gerçek olarak da yıllık %56,3 arttı.

Yurt dışında bugün bilgi takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed'in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik datalarla oluşturulan Bej Kitap raporu TSİ 21'de yayınlanacak. Raporda, ABD iktisadına ait aktüel değerlendirmeler ve gelecek periyoda ait beklentiler takip edilecek.

Ayrıca ECB'nin ve BoE'nin para siyasetine da taraf verecek olan enflasyon bilgilerinden, TSİ 12'de Euro Bölgesi'nde mart ayı TÜFE kesin verisi ve TSİ 09'da İngiltere'de mart ayı TÜFE verisi takip edilecek. Öncü datalara nazaran, Euro Bölgesi'nde manşet TÜFE, martta aylık bazda %0,9 artışla beklentilerin (%1,1) altında artış sergilerken, yıllık bazda ise %8,5'ten %6,9 düzeyine gerileyerek Şubat 2022'den bu yana en düşük düzeyde gerçekleşmişti, beklentiler ise %7,1 düzeyine gerilemesi tarafındaydı. Yıllık bazda çekirdek TÜFE ise martta beklentilerle uyumlu olarak %5,6'dan %5,7 düzeyine ulaşarak yeni bir rekor düzeye yükselmişti. İngiltere'de ise aylık bazda TÜFE, ocak ayında aylık bazda %0,6 gerilemenin akabinde şubat ayında aylık bazda %1,1 artışla beklentilerin (%0,5 artış) üzerinde gelerek son dört ayın en büyük artışını gerçekleştirirken, yıllık bazda ise dört aylık yavaşlamanın akabinde %10,1'den %10,4 düzeyine yükselmişti, beklentiler ise %9,8 düzeyine gerilemesi istikametindeydi. Çekirdek TÜFE ise ocakta aylık bazda %0,9 gerilemenin akabinde şubatta aylık bazda %1,2 artışla beklentilerin de üzerinde gelirken, yıllık bazda ise %5,8'den %6,2 düzeyine yükselmişti.

Bunun yanında, TSİ 19'da ECB İdare Heyeti Üyesi Schnabel'in konuşması, ECB'in para siyasetine yönelik muhtemel yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından nisan ayı tüketici itimat endeksi verisi yayınlanacak. Mart ayına ait mevsim tesirlerinden arındırılmış tüketici itimat endeksi aylık bazda %2,9 düşüşle 80,1 düzeyine gerilemişti. Ayrıyeten TÜİK tarafından yapılan açıklamada, tüketici eğilim anketinin, deprem felaketinden etkilenen Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya ve Osmaniye vilayetlerinde yapılmadığı belirtilmişti. Öncesinde açıklanan Bloomberg HT Tüketici İnanç Ön Endeksi nisan ayında aylık %12,68 artışla 79,18 düzeyine yükseldi. Bu yükselişte, tüketicilerin mevcut durum algısında ve geleceğe yönelik beklentilerindeki kıymetli orandaki düzgünleşme tesirli oldu.

Ayrıca TSİ 10'da TÜİK tarafından şubat ayı ziraî girdi fiyat endeksi verisi yayınlanacak. Ocak ayı ziraî girdi fiyat endeksinin artış suratı, aylık %0,72'den %6,24'e hızlanırken, yıllık ise %103,14'ten %95,99 düzeyine gerilemişti ve eylül ayında ulaştığı rekor düzey olan %138,15'ten düşüşünü sürdürmüştü.

Bunun yanında, TSİ 10'da TCMB tarafından nisan ayı Piyasa İştirakçileri Anketi yayınlanacak.

Şirket Haberleri

Alarko GYO (ALGYO, Sınırlı Pozitif): Alarko GYO, 64,4mn TL olan çıkarılmış sermayesinin bedelsiz olarak 80,5mn TL artırılarak (%125) 144,9mn TL'ye çıkarılmasına karar vermiştir.

Alfa Solar Güç (ALFAS, Sınırlı Pozitif): Şirket ile Ankara merkezli Mirsu Güç Sistemleri San. Tic. Ltd. Şti. ortasında güneş paneli satışına ait KDV hariç yaklaşık olarak toplam 18mn USD bedel fiyatında sipariş alındığı ve kelam konusu siparişe ilişkin avans ödemelerinin alındığı açıklanmıştır.

Anadolu Efes (AEFES, Nötr): Şirketin Genel Şurası, İdare Kurulu'nun daha evvelden teklif etmiş olduğu toplam brüt 2,13 TL (net 1,92 TL) temettüyü 2 eşit taksitte (brüt 1,07 TL) dağıtma kararı halinde onaylamıştır.

Global Yatırım Holding (GLYHO, Nötr): Şirket'in %100 oranında bağlı paydaşlığı olan GFS Holding A.Ş.'nin halka arzına yönelik olarak GFS Holding A.Ş. Temel Sözleşmesi'nin Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat kararlarına uygun hale getirilmesi ve kayıtlı sermaye sistemine geçilmesi hedefiyle Sermaye Piyasası Kurulu'na dün itibariyle müsaade müracaatında bulunulduğu GFS Holding A.Ş. tarafından Şirkete bildirilmiştir.

Halkbank (HALKB, Nötr): Banka İdare Şurası tarafından, yurt içinde 60 milyar Türk Lirası'na kadar farklı çeşit ve vadelerde, bir yahut birden fazla kerede halka arz edilerek yahut halka arz edilmeksizin tahsisli olarak yahut nitelikli yatırımcılara satış yoluyla finansman bonosu ve/veya tahvil ihraç edilmesi, gerçekleştirilecek bono ve/veya tahvil ihraçlarının vadesinin 10 yılı aşmayacak biçimde belirlenmesi ve kelam konusu ihraçlarla ilgili tüm konular için Genel Müdürlük Makamı yetkilendirilmiştir.

Migros (MGROS, Nötr): Memleketler arası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Migros Ticaret A.Ş.'nin 'AAA(tur)' olan ulusal uzun vadeli kredi notunu gözden geçirmiş ve en yüksek not olan 'AAA(tur)' olarak teyit etmiştir. Not görünümü de “durağan” olarak teyit edilmiştir.

Sektör Haberleri

Çip: AB Kurulu, üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) ortasında müzakere edilen ve Avrupa'daki çip üretimini canlandırmak için hazırlanan ve 43milyar EUR kaynak sağlanmasını içeren çip yasasında uzlaşı sağlandığını açıkladı.

Buna nazaran, arz güvenliği sağlanması için çip alanında büyük ölçekli teknolojik kapasite artırma yatırımları desteklenecek. Avrupa, çip yatırımları için daha cazip bir hale getirilecek. Çipteki tedarik problemlerini öngörmek ve kriz durumunda müdahale için bir sistem kurulacak. AB'nin çip üretimindeki hissesinin 2030'a kadar %20'ye ulaşması hedeflenecek. Mevcut durumda, AB'nin çip üretimindeki hissesi %9 düzeylerinde bulunuyor. Yasa, AP ve üye ülkelerin resmi onayının akabinde AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. (Kaynak: BloombergHT)

Demir Çelik: Türkiye'de çelik talebinin 2022 yılında %2,6 gerilemesinin akabinde 2023 yılında %7,6, 2024 yılında %6 artması bekleniyor. (Kaynak: WorldSteel)

Konut: TCMB, 2023 yılı Şubat ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verisini açıklamıştır. Buna nazaran bir evvelki aya nazaran %8,4 oranında artan KFE, bir evvelki yılın birebir ayına nazaran nominal olarak %141,5, gerçek olarak ise %56,3 oranında artmıştır.

Teknoloji: Resmi Gazete'de yayımlanan ve yenilenmiş eserlerin satışı hakkında yönetmelikte değişiklikler öngören Ticaret Bakanlığı bildirisine nazaran, yenileme merkezleri, ilgili standarda nazaran alınmış hizmet yeri yeterlilik dokümanına sahip olması kuralı ile ayrıyeten yenileme yetki evrakı almasına gerek olmaksızın belirtilen tüm eserler için yenileme yapabilecek. Yenilemesi yapılan eserlerin üreticisi yahut ithalatçısı ile yetkili servis kontratı yapabilecek. Bu eserler için kurulması zarurî olan yetkili servis istasyonlarından biri olarak faaliyet gösterebilecek. Yenilenmiş olan bir eser birden çok yenilemeye tabi tutulabilecek. Bildiriyle yenileme yetki evrakı verilmesinde aranan 10 milyon TL'den az olmamak üzere ödenmiş sermaye kuralı, 30 milyon TL'ye çıkarıldı. Yenileme yetki dokümanına sahip ticari işletmelerden ödenmiş sermaye fiyatı 30 milyon TL'den az olanlar, 1 Ocak 2024 tarihine kadar ödenmiş sermaye meblağını buna tamamlayacaklar. Yenilenmiş eserlerin uzaktan bağlantı araçları kullanılarak satışa sunulması halinde bu eserlerin kullanılmamış mallardan ve başka kullanılmış mallardan ayırt edilebilecek biçimde farklı bir kategoride satışa sunulması zarurî olacak. (Kaynak: Dünya)

Diğer Şirket Haberleri

Astor Güç (ASTOR): Toroslar Elektrik Dağıtım ile, trafo-dağıtım-hr alımı kapsamında yapılan ihalede en uygun teklif verilerek, ihale 4,9mn USD bedel ile şirket uhdesinde kalmıştır. Şirket, kontrat imzalamaya davet edilmiştir.

CVK Maden (CVKMD): Şirket, Balıkesir ili Sarıalan Altın projesinde, “Maden Tasarımı ve Açık Ocak Optimizasyonunu da içeren Maden Kapsam Belirleme Çalışmasının (Scoping Study)” tamamlanması için dalda dünyanın önde gelen memleketler arası danışmanlık hizmet sağlayıcılarından biri olan RPMGlobal Türkiye ile kontrat imzalayarak çalışmaya başlamıştır.

Öte yandan CVK Maden, Türkiye'de yerleşik bir şirket ile “Maden Cevheri Satın Alımı” konusunda anlaşmış ve 1 yıllık kontrat imzalamıştır. Kontratın toplam bedeli 100mn Türk Lirasıdır.

Dinamik Isı Makina (DNISI): Şirket'in çıkarılmış sermayesinin, 700mn TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 39,9mn TL'lik artış ile 79,8mn TL'den 119,7mn TL'ye çıkartılmasına, artırılan 39,9mn TL'nin 21,4mn TL'sinin 2022 yılı karından, 18,5mn TL'sinin geçmiş yıl karlarından karşılanmasına, sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek bedelsiz hisselerin, hisse sahiplerine Şirket sermayesindeki mevcut hisseleri oranında dağıtılmasına ve bu karar kapsamında gerekli müracaatların yapılmasına karar verilmiştir.

Plastikkart Akıllı Kart (PKART): Şirket 07.09.2022 tarihli idare konseyi kararında bahse bahis 2 adet yonga yerleştirme ve ön kodlama makinesine ait ikinci makine çizgisi alım sürecini gerçekleştirmiştir. Kelam konusu makinenin montaj ve suram sürecinin yaklaşık iki ay içinde tamamlanması hedeflenmektedir.

Faiz Piyasaları

Salı günü yüklü ortalama fonlama maliyeti %8,50'den %8,56 düzeyine yükseldi. TCMB dün 69,6 milyar TL'lik (%8,50'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıyeten TCMB BİST'te kotasyon yoluyla 12,2 milyar TL (%10'dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama meblağı ise 320,2 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün randıman eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler gözlendi. Buna nazaran, kısa vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 240 baz puana varan yükselişler görüldü.

Günlük Özet Piyasa Verileri

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı