EkonomiHaber Girişi : 24 Şubat 2023 09:34

Sabah stratejisi

Sabah stratejisi

Dün dar bir aralıkta kararsız bir manzara sergileyen BIST100’de süreç hacmi de 68,5 milyar TL ile görece düşük kalmaya devam etti. Net bir katalizör eksikliğinde, beklentilerin altında faiz indiren (50 baz puan) TCMB’nin kararı bir ölçü oynaklık yaratsa da BIST100 günü yalnızca %0,29 primle tamamladı. Demir – Çelik, Telekom ve Çimentolardaki düşüşler endeksi baskılarken, 65 pay günü artıda kapattı. Haftanın son süreç gününde de sektörel bazlı ayrışmalar devam edebilecekken, düşük hacimdeki bant hareketi sürebilir. Bugün yurtiçinde data gündemi sakin. Yurtdışında tarafta ise ABD’de Fed’in bilhassa aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör (çekirdek dahil) ocak ayı dataları ile ferdî gelirler ve harcamalar ocak ayı bilgileri TSİ 16.30’da takip edilecek. Değerli data öncesinde, ABD on yıllık tahvil faizi bu sabah %3,90’nın altında seyretse de vadelilerde hafif baskı var. Dalgalı bir seyir izleyen ana endeksler dünü artı bölgede tamamlamışlardı. Asya’da ise Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,7 civarında geriliyor.


   �

MAKROEKONOMİ

TCMB, politika faizini 50 baz puan indirimle %8,50 düzeyine çekti. Bloomberg Anketi’ne göre, siyaset faizinin 100 baz puan indirilmesi bekleniyordu. Kurul’un depremin 2023 yılının birinci yarısındaki tesirlerini yakından takip edeceği vurgulanırken deprem kaynaklı olarak enflasyon üzerindeki riskleri de dikkate alarak daha fazla indirimi kısa vadede öngörmediği gözlenmekte. Zelzelenin kısa vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesini beklediği, buna rağmen orta vadede iktisatta kalıcı bir tesirde bulunmayacağını değerlendirdiği görülüyor.

  • Kurul’un, ”bu ölçülü indirim sonrası para siyaseti duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak sarsıntı sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için kâfi olduğu görüşüne sahip bulunduğu” gözlenmekte. Ayrıyeten Kurul’un, ”yaşanan felaketin tesirlerinin en düşük düzeylere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi emeliyle uygun finansal şartların oluşmasını önceliklendireceği” ifade edilmiş.
  • Küresel iktisada ait olarak önceki metindeki değerlendirmelerin korunduğu görülmekte.
  • Türkiye iktisadının büyüme görünümüne ilişkin olarak da, ”asrın felaketi öncesindeki öncü göstergelerin 2023 yılının birinci çeyreğinde iç talebin dış talebe kıyasla daha canlı olduğuna ve büyüme eğiliminde artışa işaret etmekte olduğu” belirtilmekte birlikte, ”depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki tesirlerinin kapsamlı bir biçimde değerlendirilmekte olduğu” vurgulanmış. 2022 yılı dördüncü çeyrek büyüme bilgileri, 28 Şubat’ta açıklanacak. Foreks Anketi’nde, geçen yılın son çeyreği için GSYH medyan büyüme iddiası yıllık %2,8 düzeyinde, 2022 yılı geneli için yıllık %5,2 düzeyinde.
  • Öte yandan, iç tüketim talebi, güç fiyatlarındaki yüksek düzey ve ana ihracat pazarlarındaki zayıf iktisadi faaliyetin cari istikrar üzerindeki riskleri canlı tutmakta olduğu belirtilmiş. Evvelki metinde ise, ”ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığına” atıf yapılmıştı, bu kapsamda ana ihracat pazarları şartlarına dair sözde daha olumlu bir lisan tercih edilmiş.
  • Deprem kaynaklı olarak enflasyonda üst istikametli risklere dikkat çekilmiş. Uygulanan bütüncül siyasetlerin dayanağıyla enflasyonun düzeyinde ve eğiliminde güzelleşmeler görülmeye başlanmakla birlikte ”depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki tesirlerinin yakından izlendiği” belirtilmiş.
  • Diğer yandan, sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal şartların destekleyici olmasının ”daha da değerli hale geldiği” vurgulanmış, evvelki metinde ise ”kritik ehemmiyet arz ettiği” belirtilmişti. Ayrıyeten evvelki metinde, ilgili cümlede yer alan ”küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönem” ifadesinin çıkarılması, kelam konusu risklerin olumsuz tarafta ağırlaşmadığını teyit etmekte.

ABD tarafında, geçen yılın son çeyreğine ait yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme revize verisi takip edildi. ABD’de yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH, %1,6 oranında daralmasının akabinde ikinci çeyrekte %0,6 oranında daha ölçülü oranda daralma kaydetmişti. Üçüncü çeyrekte ise ülke iktisadının yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyümesi güçlü özel tüketim harcamalarının tesiriyle %3,2 düzeyinde gerçekleşmişti. Geçen yılın son çeyreğinde ise, yüksek seyreden enflasyon ve Fed’in faiz artışlarıyla sıkılaşan finansal şartların tesiriyle yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme suratı %2,9’dan %2,7 düzeyine aşağı taraflı revize edildi. Ayrıca yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, geçen yılın son çeyreğinde %3,2’den %3,7’ye üst istikametli revize edilirken, çekirdek PCE fiyat endeksi ise %3,9’dan %4,3 düzeyine üst istikametli revize edildi.

Diğer yandan, ABD’de istihdam piyasası datalarından, 18 Şubat haftasına ait haftalık yeni işsizlik maaşı müracaatları, 195 bin kişi düzeyinden 192 bin kişi düzeyine hafif gerilemekle birlikte düşük düzeylerdeki seyrini sürdürdü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etti.

Euro Bölgesi’nde ocak ayında manşet TÜFE, aylık %0,4 düşüşten %0,2 düşüşe revize edilerek düşüşünü üçüncü aya taşırken, yıllık bazda ise %8,5’ten %8,6 düzeyine hafif üst taraflı revize edilmekle birlikte mayıs ayından bu yana en düşük düzeyde gerçekleşti. Yıllık bazda manşet TÜFE ekim ayında %10,6 ile rekor düzeye ulaşmıştı. Yıllık bazda çekirdek TÜFE ise %5,2’den %5,3 düzeyine hafif üst istikametli revize edilerek yeni bir rekor düzeye yükseldi.

Yurt dışında bugün bilgi takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed’in bilhassa aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör (çekirdek dahil) ocak ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar ocak ayı verileri TSİ 16.30’da takip edilecek. Öncesinde açıklanan ocak ayına ait manşet TÜFE, beklentilerle uyumlu olarak %0,1’den %0,5 düzeyine hızlanarak son üç ayın en süratli artışını kaydederken, yıllık bazda %6,5’ten %6,4 düzeyine yavaşlamıştı ve böylelikle Ekim 2021’den bu yana en düşük düzeylerdeki seyrini sürdürmüştü. Ocakta PCE deflatörün aylık artış suratının %0,1’den %0,5’e yükselmesi ve yıllık bazda ise %5’te yatay seyretmesi, çekirdek PCE deflatörün artış suratının ise aylık %0,3’ten %0,4’e yükselmesi ve yıllık bazda %4,4’ten %4,3 düzeyine hafif gerilemesi bekleniyor. Ocakta maaş artışlarının tesiriyle şahsî gelirlerin %1,1 oranında ve harcamaların ise aylık %1,3 oranında artması bekleniyor.

Ayrıca ABD’de şubat ayına ait Michigan Üniversitesi tüketici inanç endeksi en son verisi TSİ 18’de takip edilecek. Şubat ayına ait Michigan Üniversitesi tüketici itimat endeksi öncü verisi, 64,9’dan 66,4 düzeyine yükselerek beklentilerin (65) üzerinde artış sergilemişti ve böylelikle geçen yılın şubat ayından bu yana en yüksek düzeye ulaşmıştı.

Bunun yanında, ABD’de konut piyasası bilgilerinden, yeni konut satışları verisi TSİ 18’de takip edilecek. Öteki yandan, TSİ 18.15’te Cleveland Fed Lideri Mester’in konuşması, Fed’in para siyasetine yönelik muhtemel yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Yurt içinde ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ocak ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı verileri TSİ 11’de yayınlanacak. Öncesinde açıklanan DHMİ ocak ayı datalarına nazaran, dış sınır yolcu sayısı, aylık bazda dört aylık düşüşün akabinde ocakta %0,2 oranında sonlu artış sergilemişti. Öte yandan, dış çizgi yolcu sayısının ocak ayında ulaştığı aylık 6,87 milyon kişilik düzey en yüksek ocak ayı verisi olmuştu. Ocakta dış sınır yolcu sayısının yıllık artış suratı ise %44’ten %61,9’a yükselmişti ve turizm gelirlerinin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etmişti.

Ayrıca TSİ 10’da TOBB kurulan ve kapanan şirketler ocak ayı istatistikleri yayınlanacak.

Şirket haberleri





Enerjisa (ENJSA, Pozitif): Enerjisa’nın ana paydaşlık net devir karı 4Ç2022’de 12.122mn TL olarak açıklanarak piyasanın ortalama kar beklentisi olan 5.755mn TL’nin epey üzerinde gerçekleşmiştir. Geçen yılın tıpkı çeyreğinde ise Şirket, 778,3mn TL ana paydaşlık net devir karı kaydetmişti. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2022’de bir evvelki yılın birebir devrine nazaran %90 oranında artarak 24.007mn TL’ye (piyasa beklentisi: 28.367mn TL) yükselirken satışların maliyeti ise %90,1 oranında artarak 18.796 TL’ye ulaşmıştır. Buna bağlı olarak Şirket’in brüt karı da %89,6 oranında artarak 5.211mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in operasyonel masrafları bu devirde geçen yılın birebir periyoduna nazaran %151,4 oranında artarak 2.882,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Başka faaliyet gelirlerinden ise 664mn TL gelir (4Ç21:104,4mn TL gider) kaydeden Şirket’in faaliyet karı %99,9’luk artışla 2.992mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü de dördüncü çeyrekte 2.493mn TL (Beklenti 3.518mn TL) ile geçen yılın birebir periyoduna nazaran %43,9 oranında artmıştır fakat piyasa beklentisinin altında gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise 3,3 puan azalarak %10,4 olmuştur. Şirket bu çeyrekte olarak 1.810mn TL net finansman masrafı yazmıştır. 10.940mn TL’lik vergi geliri sonrasında Şirket’in net periyot karı 12.122mn TL olmuştur.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket, 2022 yılında 14.498mn TL ana paydaşlık net devir karı açıklamıştır. 2021 yılında Şirket, 2.282mn TL ana iştirak net periyot karı kaydetmişti.

Şirket orta vadeli beklentilerini de paylaşmıştır. Buna göre 2023-2025 faaliyet gelirleri bileşik yıllık büyüme oranı %30-40 olarak öngörülürken, baz alınan net kar bileşik yıllık büyüme oranı %25-35 olarak beklenmektedir.

Ayrıca Şirket İdare Heyeti pay başına brüt 2,30 TL (net 2,07 TL) kar hissesi dağıtım teklifini Genel Heyet onayına sunma kararı almıştır. Kar hissesi dağıtımına en geç 30 Nisan 2023 tarihinde başlanması teklif edilirken, son kapanış pahasına nazaran temettü randımanı %7,1 olarak hesaplanmaktadır.

Kordsa Teknik Dokumacılık (KORDS, Hudutlu Negatif): Kordsa’nın 4Ç2022’deki ana iştirak net periyot karı yıllık %31,7 oranında azalarak 184,7mn TL’ye gerilemiş ve piyasanın ortalama kar beklentisi olan 200mn TL’ye yakın gerçekleşmiştir. Bizim beklentimiz ise Şirket’in kelam konusu çeyrekte 164mn TL kar elde edebileceği istikametindeydi. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2022’de 4.679mn TL gerçekleşerek (Beklenti: 5.023mn TL) yıllık %73,2 oranında büyürken, brüt kar %20,2 oranında artmış ve 676,1mn TL’ye çıkmıştır. Operasyonel masrafları ise 537,8mn TL gerçekleşen Şirket’in FAVÖK’ü dördüncü çeyrekte 314,7mn TL ile (Beklenti: 384mn TL) 4Ç2021’e nazaran %11,7 oranında düşüş göstermiştir. FAVÖK marjı ise %6,7 (4Ç2021: %13,2) olmuştur.  Finansman tarafında 199,8mn TL net sarfiyat kaydedilirken, 180,9mn TL’lik vergi geliri sonrasında Kordsa yılın son çeyreğinde 184,7mn TL ana iştirak net periyot karı yazmıştır.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2022 yılındaki ana iştirak net periyot karı yıllık %67,7 oranında artarak 1.289mn TL’ye yükselmiştir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden İzmir Konak 1. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (Evora İzmir)’nın Yüklenicisi ile yapılan Kontrata Ek Protokol ile 1.133,5mn TL olan Minimum Şirket Hissesi Toplam Geliri, 1.233,3mn TL’ye yükselmiştir. Kelam konusu Taban Şirket Hissesi Toplam Gelirinin %20’si Emlak Konut’a aittir.

Öte yandan, 23.02.2023 tarihinde 8,00 – 8,10 TL fiyat aralığından (8,06 ortalama fiyat) 1,8mn adet alış süreci Şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu süreçle birlikte, Şirket tarafından geri alım süreci çerçevesinde geri alınan hisselerin toplam adedi 152,8mn hisseye ve geri alınan hisselerin şirket sermayesine oranı %4,02 düzeyine ulaşmıştır.

Sektör habeleri

Bankacılık: TCMB bankalara yurt dışına yapılan spot Döviz transferlerinde bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmedikleri gerekçesiyle “ceza niteliğinde” ek fiyat uyguladı. Bloomberg HT’nin edindiği bilgilere nazaran, ek fiyat uygulaması, yurtdışına döviz transferi süreçlerindeki bilgilendirme yükümlülüğünün yerine getirilmediği münasebet gösterilerek nedeniyle gerçekleştirildi. Toplam cezanın 700 milyon liraya yakın olduğu söz edildi.

Sigortacılık: Üye şirketlerden derlenen bilgilere nazaran 2023 yılı Ocak sonu prestiji ile toplam prim üretimi geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran %144,5 artış ile 36.973mn TL olarak gerçekleşmiştir.

SPK: Kurul, Barem Ambalaj (BARMA) ve İşbir Sentetik’in (ISSEN) bedelsiz sermaye artış başvurusunu onayladı.

Diğer şirket haberleri

Afyon Çimento (AFYON, Sonlu Pozitif): Afyon Çimento’nun 4Ç2022’deki net periyot karı 81,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 4Ç2021’de 3,1mn TL ziyan etmişti. Şirket’in satış gelirleri 2022 yılının son çeyreğinde 444,4mn TL gerçekleşerek yıllık %282 oranında artarken, FAVÖK’ü 105,6mn TL (4Ç2021: 12,1mn TL) olmuştur.  FAVÖK marjı ise 13,4 puan güzelleşerek 4Ç2022’de %23,8 olmuştur. Öte yandan, Şirket bu çeyrekte yalnıza 1,4mn TL net finansman sarfiyatı yazmıştır.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2022 yılı net devir karı yıllık %248 oranında artarak 267,4mn TL’ye yükselmiştir.

Karel Elektronik (KAREL): Şirket 4Ç2022’de 20,7mn TL ana iştirak net devir karı elde etmiştir. Bir evvelki yılın birebir periyodunda 22mn TL ziyan yazılmıştı. Şirket’in satış gelirleri yıllık %139 oranında artarak 1.368mn TL’ye çıkarken, brüt kar %63,1 oranında yükselmiş ve 287,7mn TL’ye ulaşmıştır. Faaliyet sarfiyatları ise 128,3mn TL gerçekleşen Şirket’in FAVÖK’ü yıllık %38,2 artmış ve 4Ç2002’de 199,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise 10,6 puan daralarak %14,6 düzeyine inmiştir. 195,4mn TL net finansman masrafı ve 45,3mn TL’lik vergi geliri sonrasında Karel Elektronik’in 2021 yılının son çeyreğindeki karı 20,7mn TL olmuştur.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2022 yılı net periyot karı yıllık %30,8 oranında düşerek 46mn TL’ye gerilemiştir.

Albaraka Türk İştirak Bankası (ALBRK): Banka’nın, iştirak bankacılığı unsur ve asıllarına uygun kefalet sisteminin oluşturulmasına ait yeni kurulacak olan İştirak Finans Kefalet A.Ş.’ye ortak olması, kuruluş ve çalışma sermayesi olarak (%15 paya tekabül eden) 90mn Türk Lirası ödenmesine, Türkiye İştirak Bankaları Birliği (TKBB) ismine oluşturulacak %6’lık payın altı iştirak bankası tarafından eşit halde ödenmesi bildirisine istinaden banka tarafından ilaveten %1’lik sermaye ödemesine karar verilmiştir. Şirket, gerekli müsaadelerin alınmasına takiben kuruluş evresine geçecektir.

Bülbüloğlu Vinç Sanayi (BVSAN): Erdemir tarafından “60(2X30) Mt Uzak Slab Alanı Portal Vinç Üretimi Ve Montajı” işi konusunda açılan ihale 1,95mn USD bedelle firma uhdesinde kalmıştır. PLC, SCADA, otomatik pozisyonlama üzere teknolojilerinin tamamı kullanılarak, dizayn ve üretim safhaları ileri mühendislik tahlilleri ile tamamı BVS tarafından yapılacak olan 60 ton kapasiteli portal vinç Erdemir’e teslim edilecektir.

Diriteks Diriliş Dokuma (DIRIT): Şirket ismine kayıtlı olan Isparta İli Gönen İlçesinde yer alan fabrika binası 31.05.2022 tarihinde Isparta İcra Dairesi’nin 2021/47976 temel sayılı belgesine istinaden 1.derece ipotek sahibi Halkbank tarafından satışa çıkarılmış ve 3. kişi tarafından 19mn TL bedelle satın alınmış idi. Bilindiği üzere ilgili karara şirket tarafından itiraz edilmiş ve Isparta İcra Hukuk Mahkesi’nde mahkeme süreci başlamıştı. Kelam konusu davanın bugün duruşması yapılmış ve bir sonraki duruşmanın  23.03.2023 tarihinde yapılması kararlaştırılmıştır.

Eskort Teknoloji (ESCOM): Şirketin iştiraki Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş.’den alınan bilgiye nazaran; yüksek büyüme potansiyeline sahip erken kademe teknoloji teşebbüslerine yatırım stratejisi doğrultusunda,  Ciel Tıbbi Eserler Kozmetik Danışmanlık Laboratuvar Hizmetleri Anonim Şirketi’ne 5,6mn TL değerleme üzerinden %15 iştirak edilmesine karar verildi.

Hitit Bilgisayar (HTTBT): Türk Hava Yolları A.O. tarafından, Şirketin “Crane PSS” Yolcu Hizmetleri Sistemi tahlilinin Hizmet Olarak Yazılım (Software as a Service – SaaS) çerçevesinde sunulacağına ait teklif uygun bulunmuş ve 23.02.2023 tarihinde taraflar ortasında kontrat imzalanmıştır. İhalenin kazanılması ve kontratın imzalanması sonucunda sistem konseyimi için gereken hazırlık çalışmalarına başlanacak olup, mukavele müddeti, heyetimin tamamlanarak Şirketin Yolcu Hizmetleri Sistemi tahlillerinin Türk Hava Yolları Anadolujet markası tarafından kullanılmaya başlanma tarihinden itibaren 5 yıl olacaktır.

Maçkolik (MACKO): Şirketin Fransa’daki mukim %100 bağlı iştiraki Activaweb SAS ile Fransa’da yerleşik ve payları borsada süreç görmekte olan La Française des Jeux (FDJ) ortasında 2023 yılı için en az 540 bin EUR getiri garantili reklam kontratı imzalanmıştır.
 �
Faiz piyasaları

Perşembe günü yüklü ortalama fonlama maliyeti %9 düzeyinde yatay seyretti. TCMB dün 35 milyar TL’lik (%9’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama meblağı ise repo ihaleleri kaynaklı 167 milyar TL oldu.�

Yurt içi tahvil piyasasında, dün randıman eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta hudutlu değişimler görüldü. Buna nazaran, kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan değişimler görüldü.�

Günlük özet piyasa verileri

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı